Güncel
Trump, İsrail'i memnun tutmak için elinden geleni yapıyor
Follow @dusuncemektebi2
ABD Başkanı Trump, iktidara geldiği 2017'den bu yana verdiği destek ve aldığı skandal kararlarla İsrail terörünü ödüllendiriyor. ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da başkanlık koltuğuna oturduğu tarihten bu yana aldığı tartışmalı kararlar nedeniyle Filistin-İsrail meselesinde gittikçe azalan iki devletli çözüm olasılığını daha da zor hale getirirken, Tel Aviv'i memnun edecek kararlar almaya devam ediyor.
Önceki seçim kampanyasını Ä°srail taraftarlığı üzerine kurarak ülkedeki Yahudi lobilerinin desteÄŸini almayı baÅŸaran Trump, baÅŸkan seçildikten sonra uzun süredir devam edegelen sorunlarda Ä°srail lehine kararlar aldı.
BaÅŸkan Trump, Yahudi asıllı damadı ve danışmanı Jared Kushner'in etkisiyle Ä°srail'in tüm isteklerini bölgedeki dengeleri gözetmeksizin gözü kapalı kabul ederek hayata geçirdi.
BaÅŸkanlık koltuÄŸuna oturmasının üzerinden 3 yıldan az bir süre geçmesine raÄŸmen Trump, uluslararası hukuku yok sayarak Tel Aviv'in çıkarlarına uygun kararları uygulamaya koydu.
Kudüs'ü resmen "Ä°srail'in baÅŸkenti" olarak tanıdı
Trump, Filistin-Ä°srail meselesinde kendisine yön veren kiÅŸilerin çoÄŸunu Yahudi asıllı ve Ä°srail yanlılarından seçti.
Bunların başında Ä°srail'e Büyükelçi olarak atadığı David Friedman, danışmanı Kushner ve eski Orta DoÄŸu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt geliyor.
BaÅŸkan Trump, 6 Aralık 2017'de uluslararası hukuku yok sayarak aldığı Kudüs kararıyla Ä°srail'in yanında yer alacağının ilk sinyallerini verdi.
Önceki ABD baÅŸkanlarının aksine Trump, Kudüs'ün tamamını "Ä°srail’in baÅŸkenti" olarak tanıyan kararı imzaladı.
ABD Kongresi, 1995 yılında Kudüs'ü Ä°srail'in baÅŸkenti olarak tanıyan yasayı kabul etmiÅŸ ancak o tarihten itibaren görev yapan baÅŸkanların tamamı ülke çıkarlarını gerekçe göstererek büyükelçiliÄŸi Tel Aviv'de tutmuÅŸ, Kudüs'ün statüsüyle ilgili yürütülen müzakerelere destek vermiÅŸti.
ABD baÅŸkanları, 1995'ten bu yana, söz konusu yasadaki ilgili maddeyi kullanarak her 6 ayda bir büyükelçiliÄŸi Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararını erteliyordu.
Trump'ın Kudüs'ü "Ä°srail'in baÅŸkenti" olarak kabul ettiÄŸini duyurduÄŸu 6 Aralık 2017'den sonra iÅŸgal altındaki Batı Åžeria, DoÄŸu Kudüs ve Gazze sınırında düzenlenen gösterilere müdahale eden Ä°srail güçleri, en az 16 Filistinliyi ÅŸehit etti, yüzlerce Filistinliyi yaraladı.
Ä°ran ile nükleer anlaÅŸmadan çekildi
Ä°srail'e sadakatinden ödün vermeyen ABD BaÅŸkanı Trump, Tel Aviv yönetiminin karşı çıktığı Ä°ran'la varılan nükleer anlaÅŸmadan da çekildi.
Trump yönetimi, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya ile Ä°ran arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaÅŸmadan, Mayıs 2018'de tek taraflı çekilerek Ä°ran'a yönelik yaptırımları geri getirdi.
Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyan ABD, geçen nisan ayında da Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusunu "yabancı terör örgütleri" listesine aldı.
ABD BüyükelçiliÄŸini Kudüs'e taşıdı
Trump yönetimi, 6 Aralık 2017'deki karardan aylar sonra 14 Mayıs 2018'de tam da Ä°srail'in bağımsızlığını ilan ettiÄŸi günün yıl dönümünde Tel Aviv'deki ABD BüyükelçiliÄŸini düzenlenen bir törenle Kudüs'e taşıdı.
Trump'ın kızı ve danışmanı Ivanka Trump ile damadı Kushner'in de katıldığı törenle ABD'nin Tel Aviv BüyükelçiliÄŸi Kudüs'e taşınırken, aynı saatlerde Ä°srail askerleri abluka altındaki Gazze Åžeridi sınırında kararı protesto eden 60 Filistinliyi ÅŸehit etti.
Filistin'e mali ÅŸantaj
Trump yönetimi, Ä°srail'in isteklerini tek tek yerine getirirken Filistin'e de âdeta mali ÅŸantaj uygulamaya baÅŸladı.
ABD DışiÅŸleri Bakanlığı, 31 AÄŸustos 2018'de, Washington'un BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) yaptığı mali yardımları tamamen durdurma kararı aldığını açıkladı.
Trump da 6 Eylül 2018'de yaptığı açıklamada, ABD'nin ara buluculuÄŸunda Ä°srail ile yapılması öngörülen barış görüÅŸmelerine katılmayı kabul edinceye kadar Filistin'e mali yardımda bulunmayacaklarını dile getirdi.
ABD yönetimi, Trump'ın bu açıklamasından iki gün sonra, iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'te Filistinlilere hizmet veren hastanelere yapacağı 20 milyon dolardan fazla yardımı da kesme kararı aldı.
Trump'ın, Filistin-Ä°srail meselesine çözüm bulmak iddiasıyla hazırlanan ve "Yüzyılın AnlaÅŸması" olarak adlandırılan plana karşı çıkan Filistin yönetimine diz çöktürmek için mali yardımları koz olarak kullandığı yorumu yapılıyor. Filistin yönetimi söz konusu planın tümüyle Ä°srail lehine olduÄŸunu belirtiyor.
FKÖ'nün Washington ofisini kapattı
ABD BaÅŸkanı Trump, Ä°srail'in "talep listesini" çok kısa aralıklarla bir bir yerine getirirken, Filistin yönetimini baskıyla "Yüzyılın AnlaÅŸması" planını görüÅŸmeye ikna etmeye çalışıyor.
Trump'ın "nihai anlaÅŸma" olarak nitelendirdiÄŸi "Yüzyılın AnlaÅŸması" planının açıklanma tarihi, Ä°srail'de bir yıla yakın süredir devam eden hükümet krizi nedeniyle sürekli erteleniyor.
Her ne kadar planın detayları açıklanmasa da basına sızan bilgiler ışığında "Yüzyılın AnlaÅŸması" planının Filistin-Ä°srail meselesine çözümden çok Ä°srail'in Filistin toprakları üzerindeki iÅŸgalini pekiÅŸtireceÄŸi ifade ediliyor.
Baskılara raÄŸmen Filistin yönetiminin "Yüzyılın AnlaÅŸması" planına karşı durmaya devam etmesi Trump yönetimini daha da kızdırdı.
Trump yönetimi, 10 Eylül 2018'de Filistin KurtuluÅŸ Örgütü'nün (FKÖ) Washington'daki ofisini kapatma kararı alarak, bir kez daha Filistin’i cezalandırdı, Ä°srail'in ise talep listesini taçlandırmış oldu.
İsrail'in Golan Tepeleri ilhakını tanıdı
Ä°srail'in adeta Beyaz Saray'daki temsilcisi gibi davranan Trump, Tel Aviv yönetimini memnun etmek için birçok skandal karara imza attı.
O kararlardan biri de İsrail'in 1967'den bu yana işgali altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri hakkında oldu.
Trump, 25 Mart'ta Beyaz Saray'da Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüÅŸmede, "Golan Tepeleri üzerinde Ä°srail'in egemenliÄŸini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden baÅŸkanlık kararnamesini imzaladı.
Trump'ın İsrail'e son "hediyesi" Yahudi yerleşim birimleri
Hem ABD'deki Yahudi lobilerinin desteÄŸini alma isteÄŸi hem de Filistin-Ä°srail meselesindeki danışmanlarının Yahudi asıllı olması Trump’ın aldığı kararların Ä°srail lehine olmasında etkili oluyor.
Tepkilere neden olan Kudüs kararı, UNRWA'ya yardımların kesilmesi, FKÖ'nün Washington'daki ofisinin kapatılması gibi adımların ardından Trump yönetimi, iÅŸgal altındaki Batı Åžeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimlerine iliÅŸkin skandal bir karara imza attı.
Uluslararası hukuka göre, iÅŸgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleÅŸim birimleri yasa dışı kabul edilirken, Trump yönetimi bunu da yok saydı.
ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, dün yaptığı açıklamayla, Batı Åžeria'da yer alan Yahudi yerleÅŸim birimlerini artık yasa dışı olarak görmediklerini duyurdu.
Karar, Ä°srail'de sevinçle karşılanırken, Filistin yönetimi ise ABD'ye tepki gösterdi.
Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu, karardan dolayı Trump ve Pompeo'ya teÅŸekkür ederken, Filistin BaÅŸbakanı Muhammed IÅŸtiyye, ABD'nin bu kararının uluslararası kanunların hafife alınması anlamına geldiÄŸini belirtti.
Filistin-Ä°srail meselesinde iki devletli çözüm umudu ortadan kalktı
Bu kararla birlikte Filistin-Ä°srail meselesinde az da olsa devam eden iki devletli çözüm umudu ortadan kalktı.
Filistin yönetimi, kalıcı barış için 1967 sınırlarında baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını isterken, Ä°srail ise Kudüs'ün tamamının "kendi baÅŸkenti" olduÄŸunu iddia ediyor ve iÅŸgal altındaki Batı Åžeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimlerini boÅŸaltmaya da yanaÅŸmıyor.
DoÄŸu Kudüs ve Batı Åžeria'daki yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimleri, Filistin-Ä°srail meselesinde çözümün önündeki en büyük iki engel olarak gösteriliyor.
İsrail Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri ilhak edebilir
Uzmanlar, Trump'ın kararının Ä°srail'in Batı Åžeria'daki yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimlerini ilhak etme planının önünü açabileceÄŸi uyarısında bulunuyor.
Pompeo'nun açıklamasından kısa süre önce eski Ä°srail Adalet Bakanı Yeni SaÄŸ Partisi lideri Ayelet Åžaked, Batı Åžeria'daki yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimlerinin Ä°srail'e ilhak edilmesi çaÄŸrısı yaptı.
BaÅŸbakan Netanyahu da 17 Eylül'deki Ä°srail seçimleri öncesinde Batı Åžeria'daki yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimlerinin Ä°srail'e ilhakı vaadinde bulunmuÅŸtu.
İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'ye yakın yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde 400 binden fazla Yahudi yerleşimci ikamet ediyor.
Uluslararası hukuka göre, iÅŸgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleÅŸim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.
Henüz yorum yapılmamış.