Sosyal Medya

Güncel

Sinemasıyla dünyada iz bırakan büyük usta: Mustafa Akkad

Akkad’dan sonra İslam dünyasında onun gibi bir yönetmen ortaya çıkmadığı gibi Çağrı’yla boy ölçüşebilecek bir film de yapılamadı.



Halep’ten sinema aÅŸkıyla tutuÅŸup ayrılmak istediÄŸinde babasıyla vedalaÅŸması zor olacaktı. Onu engelleyemeyeceÄŸini anlayan baba Akkad, yoluna rehber olması ümidiyle oÄŸlunu bir Kur’an-ı Kerim hediye ederek uÄŸurladı. Bu sırada Mustafa Akkad Henüz 19 yaşındaydı. 
 
Amerika’ya gitmek Hollywood’da sinema eÄŸitimi almaktı amacı. Öyle de oldu. Setlerdeki uzun yardımcılık görevlerinden sonra ustalarla çalışmaya baÅŸladı. Yolu kısa zaman sonra büyük yönetmenlerden Amerikalı ve Kızılderili asıllı Sam Peckinpah’ın yanına düÅŸtü ve onun yanında yetiÅŸti.
 
Peckinpah’ın önderliÄŸinde sinemanın dilini ve kodlarını kısa zamanda çözecekti.
 
Kendi çapındaki birkaç denemeden sonra Halloween adlı ünlü korku filmi serisine yapımcı olarak imza atmasıyla devam etti Mustafa Akkad’ın sinema serüveni.
 
Kafasını Ä°slam dünyası meÅŸgul ediyordu. Batıdan doÄŸuya baktığında Ä°slam dünyasının içler açısı halini görüyor, kendini bu konuda bir ÅŸeyler yapmaya mecbur hissediyordu. Ä°slam’ı batıya ve dünyaya nasıl anlatabilirdi? Ä°ÅŸte bu sorunun cevabını arıyordu.
 
Ä°lk arayışlar…
 
YetmiÅŸli yılların başında Ä°slam’ın doÄŸuÅŸunu anlatan bir film çekmeye karar verir. Ä°lk olarak Fas Kralı II. Hasan’la bu fikri paylaÅŸma fırsatı bulur. Kral bu fikre sıcak bakar ve filme destek olma sözü verir.  Ardından Suudi Arabistan’da filmin çekimleri için bir set kurulur. Her ÅŸey yolunda giderken Suud yönetimi filmde aşırı Ehlibeyt vurgusu yapıldığı gerekçesiyle çekimlerin durdurulmasını ister. Fas kralına baskı yapar ve kral desteÄŸini geri çeker. Çekimler durdurulur.
 
Akkad kararlıdır. Tüm moral bozukluÄŸuna raÄŸmen yaptığı çekimleri montajlar ve 15 dakikalık bir demo oluÅŸturur. Bunu dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi’ye sunar. Kaddafi bu teklifi kabul eder ve çekimleri ülkesinde yapabileceÄŸini söyleyerek filme 30 milyon dolar destek saÄŸlar. Ve filmin çekimlerine 1974 yılında yeniden baÅŸlanır.
 
1977 yılında Amerika’yla birlikte tüm dünyada gösterime giren The Message (ÇaÄŸrı) ve hemen ardından Libya halkının Ömer Muhtar öncülüÄŸünde sömürgeci Ä°talyanlara karşı mücadelesini anlatan Lion Of The Desert (Çöl Aslanı Ömer Muhtar) adlı filmleri Ä°slam dünyasını derinden sarsacak ve büyük bir etki uyandıracaktır.
 
Ä°stanbul’un fethini sinemaya aktaracaktı
 
Mustafa Akkad 2000’li yılların başında Ä°stanbul’un fethini anlatan büyük bir film yapmak arzusunu dile getirmek için Türkiye’ye gelmiÅŸ fakat ne kendisini anlayabilecek bir sinemacı ne de yeterli finansmanı saÄŸlayacak bir baÅŸkasını ne yazık ki bulamamıştır.
 
GerçekleÅŸtirmeyi istediÄŸi diÄŸer önemli projesi de doÄŸunun büyük kumandanı Selahattin Eyyübi’yi anlatan bir sinema filmi çekmekti.
 
Akkad, her iki proje için finansman arayışını sürdürürken Ürdün’de bulunduÄŸu sırada garip bir terör saldırısına kurban gitti. Amman’da üç uluslararası otelin eÅŸzamanlı bombalanması hadisesinde kızı Rima ile birlikte 11 Kasım 2005’de hayatını kaybetti.
 
 
Mustafa Akkad’ın ÇaÄŸrı filmi ile yaptığı baÅŸlangıç neden önemliydi?
 
ÇeÅŸitli uzantıları bugün hala Ä°slam dünyasına en büyük zararı veren terörist oluÅŸumlar o gün, El Kaide adı altında bu saldırıyı gerçekleÅŸtirirken, kendini sinemasıyla Ä°slam’a hizmete adamış bir kahramanı ve onun ekolünü ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs ediyor, iÅŸledikleri cinayetle Ä°slam’a bir darbe daha indirmiÅŸ oluyorlardı. Bu katliamı planlayanlar, Akkad’ın ne tür bir arayış içinde olduÄŸunu ve o otelde ne iÅŸi olduÄŸunu hiç ÅŸüphesiz çok iyi biliyorlardı.
 
Bu saldırı, sinema sadece batının çıkarlarına hizmet eden bir araç olarak kalmalı mesajını taşıyordu kuÅŸkusuz. DoÄŸu’nun ve Ä°slam’ın deÄŸerleri, kendi deÄŸerlerinin önüne hiçbir ÅŸekilde geçirilemezdi bu eylemin aktörlerine göre… Ä°slam sadece radikal bir takım unsurların çarkında dönmeliydi ve aşırı uçlarda temsil edilmeliydi. Özellikle sanatsal bir vasıta ile adını yüceltmeyi hak etmiyordu onlara göre.
 
Akkad’dan sonra Ä°slam dünyasında onun gibi bir yönetmen ortaya çıkmadığı gibi ÇaÄŸrı’yla boy ölçüÅŸebilecek bir film de yapılamadı.
 
Mustafa Akkad’ın ÇaÄŸrı ile yaptığı baÅŸlangıç iÅŸte bu yüzden önemlidir. Bu yüzden Akkad’ın eksikliÄŸini her geçen gün daha çok hissediyor, sinemanın varlığına her gün daha çok ihtiyaç duyuyoruz.
 
 
 
Müellif: Salih Özderya / Dünya Bizim Web Sitesi
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.