Sosyal Medya

Tercüme Haber: Pakistan’daki hükümet karşıtı protestolar hakkında bilmeniz gereken 5 şey

Sağ parti önderliğindeki protestocular, Başbakan Han’ın istifa etmesi talebiyle Perşembe gününden beri başkent sokaklarındalar.



Ä°slam Ulema Camiası-Fazl (JUI-F) Partisi önderliÄŸindeki binlerce hükümet karşı protestocu, Pakistan’ın baÅŸkentindeki bir otoyolda PerÅŸembe gününden beri kamp kurmuÅŸ durumda. Bu protestocular, BaÅŸbakan Ä°mran Han’ın istifasını ve yeni seçimlerin yapılmasını talep ediyorlar.
 
Han ve onun partisi olan Pakistan Adalet Hareketi (PTI) liderliÄŸindeki hükümet ise protestoculara taviz vermedi. Protestoların anayasal bir hak olduÄŸu fakat yetkililerle yapılan protesto öncesi anlaÅŸmasının ihlal edilmesi halinde polisin harekete geçeceÄŸi belirtildi. 
 
Protestolarla ilgili bilinmesi gereken her ÅŸey ise burada.
 
Göstericiler neden sokaklarda?
 
Pakistan Adalet Hareketi (PTI) hükümeti, giderek daha da kötüleÅŸen cari açık, mali açıklar ve yükselen enflasyonla pamuk ipliÄŸine baÄŸlı bir ekonomi devralmıştı. Maliye ekibi, paranın deÄŸerini azaltıp ithalatı baskılayarak cari açığı kontrol altına almayı baÅŸardı. Fakat yine de böylesi yavaÅŸlamış bir ekonominin ortasında gelir tabanını artırmak konusunda ciddi endiÅŸeler bulunuyor.
 
Uluslararası Para Fonu (IMF)’na göre, Pakistan’ın bu yılki büyümesi %3.3 olarak tahmin edilirken önümüzdeki yıl büyümenin yavaÅŸlayarak %2.4 seviyesinde olması bekleniyor.
 
Bu kriz, ÅŸu an %11.4 olan ve gittikçe yükselen enflasyon ve yavaÅŸ ekonomik geliÅŸmeyle durgunlaÅŸan iÅŸler nedeniyle düÅŸük ve orta gelirli Pakistanlıları çok sert vurdu. 
 
Bunun dışında, JUI-F ve diÄŸer muhalefet partileri, 2018’de PTI’nin iktidara geldiÄŸi Pakistan genel seçimlerinde geniÅŸ çaplı bir hile yapıldığını iddia ediyorlar. 
 
BaÅŸbakan istifa edecek mi?
 
BaÅŸbakan Han’ın muhalefetin isteklerini yerine getirmesi pek muhtemel görünmüyor.
 
Göstericilerin Ä°slamabad’da toplanmasından kısa bir süre sonra, BaÅŸbakan Han cüretkar bir ÅŸekilde destekçilerine seslendi ve muhalefetin, yalnızca hükümetin yolsuzlukla mücadele davası altında yapılacak bir denetlemeden kaçınmak amacıyla bir “anlaÅŸma” yapmak için protestolar düzenlediÄŸini söyledi. 
 
Han hükümetinin yürüttüÄŸü yolsuzluk soruÅŸturması sırasında aralarında iki eski baÅŸbakan ve bir eski cumhurbaÅŸkanının da olduÄŸu onlarca kiÅŸi hapse girdi. Muhalefet ise bu davaların siyasi nedenli olduÄŸunu ve adil yargılamanın olmadığını iddia ediyor. 
 
Kaç kiÅŸi protesto ediyor? 
 
Protestocuların sayısı artıp azalıyor fakat Ä°slamabad’ın KeÅŸmir Otoyolu’nda 10.000-15.000 arasında protestocu kamp yapmış durumda. KeÅŸmir Otoyolu, bir önceki hafta hükümet ve muhalefetin yaptığı ortak toplantıda protesto yeri olarak belirlenmiÅŸti.
 
Protestocular ağırlıklı olarak JUI-F partisinden olduÄŸu ve onların çoÄŸunluÄŸunun da partinin ülke genelindeki din okulları ağından öÄŸretmenler ve öÄŸrenciler olduÄŸu görünüyor. 
 
DiÄŸer muhalefet partilerinden PML-N ve PPP de protestoları destekliyor fakat onların fiili gösterilere katılımı oldukça sınırlı.
 
Durumun daha da kızışması mümkün mü? 
 
2014’te bizzat Ä°mran Han’ın öncülük ettiÄŸi 126 gün süren oturma eylemine sahne olan Ä°slamabad’ın yüksek güvenlikli idari yerleÅŸkelerinde protesto yapılmaması konusunda alınan karara, hükümet ve protesto liderleri ÅŸu ana kadar sadık kaldılar.
 
Ancak, JUI-F lideri Fazlurrahman, ülkenin güçlü ordusunu hükümete destek vermekle ve iddiaya göre Han’ı iktidara taşıyan seçimlerde hile yapılmasına karışmakla ilgili defalarca suçladı. Pakistan’da politikacıların, ülkenin 72 yıllık tarihinin yaklaşık yarısında Pakistan’ı yönetmiÅŸ olan orduyu eleÅŸtirmesi oldukça nadir rastlanan bir durumdur. 
 
GeçmiÅŸte iktidardaki güçlükler sırasında kendisi de ordu tarafından desteklenen Rahman, bu sefer orduyu eleÅŸtirmiÅŸ oldu. Fakat Rahman, ordunun siyasetteki genel rolünü eleÅŸtirmeden yalnızca belirli kararlara katılmadığını söyledi. Bu, onun orduyla arayı tamamen açmamaya da özen göstererek yaptığı dikkatli bir eleÅŸtirisiydi.
 
Hükümet, ÅŸehrin idari yerleÅŸkelerini korumak amacıyla çok sayıda polis memuru görevlendirdi. Ayrıca, protestocuların yer deÄŸiÅŸtirmeye çalışmaları durumunda yolları kapatmak için yük konteynırları getirildi. 
 
 
Bundan sonrası ne olacak?
 
Ortak muhalefet müzakere kurulu, pazartesi günü bu krizden bir çıkış yolu bulmak için hükümetle görüÅŸmelere baÅŸladı. Kurul, halka açık olarak, baÅŸbakanın istifa etmesi ve yeni seçimlerin yapılmasından oluÅŸan temel taleplerine baÄŸlı olduklarını ifade etti. Ancak herhangi bir nihai anlaÅŸmanın bunları içermesi muhtemel görünmüyor.
 
 
Mütercim: Hilal Çiftçi / Kaynak: AlJazeera.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.