Özel / Analiz Haber
Akif bir gece aniden uyandı,kağıdı aradı. Bulamayınca da kurşun kalemiyle yer yatağının sağındaki duvara yazdı
Follow @dusuncemektebi2
Genel savaşa Mondros mütarekesi ile son verilmişti. Ancak bu mütareke itilaf devletlerine Türk vatanını işgal etme fırsatını verdi. İşgal ve yağma hareketlerinden başkent İstanbul bile kurtulamamıştı.İşgalciler milli meclise saldırmış , çok sayıda Mebusu tutuklamıştı.Yunan ordusu 15 Mayıs 1919 tarihinde güzel İzmir’i işgal etmişti.
TBMM Tarih Sahnesinde:
Türk milleti tarihinin en acı dönemlerinden birisini yaşıyordu. Bu acı dolu günler yaÅŸanırken Mustafa Kemal PaÅŸa ve ArkadaÅŸları kurtuluÅŸ savaşını baÅŸlattılar. 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da TBMM açıldı.TBMM, Türk Milletinin bağımsızlığını ve Milli egemenliÄŸini kazanması için mücadeleye baÅŸladı.
Türk Ordusu Milli MarÅŸ Talep Ediyor:
Millet vekillerinin cephede askerlerle yaptıkları görüÅŸmelerde Milli bir marÅŸa duyulan ihtiyaç ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine meclisin bir oturumunda marÅŸ konusu gündeme geldi. Ä°smet Ä°nönü ve diÄŸer konuÅŸmacılar bu ihtiyacı dile getirdiler. Böyle bir marÅŸ hem cephedeki askerin moralini yükseltecek hem de yeni kurulacak Türk devletini temsil edecek bir marÅŸ olacaktı. “Bu marÅŸta Mehmetçik tüm benliÄŸini bulmalı, bu ölüm kalım savaşında ona ve ulusa bir dua gibi dudaklarımızdan eksik olmamalı.” Bu teklif üzerine mesele, hükümet toplantısında ele alındı. GörüÅŸmeler sonucunda bir Milli marşın yazılması ve bestelenmesi konusunda fikir birliÄŸine varıldı…
Ä°stiklal mücadelesinin en çetin safhasında milletin duygularını belirtecek bir “ Ä°stiklal Marşı”nın yazılması istenmiÅŸ ve böylece Maarif Vekaleti tarafından bir müsabaka açılmış ve müsabakada birinciliÄŸi kazanacak zata 500 lira nakdi mükafat verileceÄŸi ilan edilmiÅŸtir.
Milli MarÅŸ Ä°çin Åžairler Kaleme Sarılıyor:
Maarif Vekili’ni ziyaret eden Ä°smet Ä°nönü ,Milli heyecanı koruyacak ,milli azim ve imanı besleyecek, zinde tutacak bir marşın yazılmasını ordu adına teklif etti.Yarışma Maarif vekaletinin genelgesiyle okullara,basın yoluyla da Türk ÅŸairlerine duyuruldu.Yarışmaya 5oo dolayında ÅŸair ve 724 parça ÅŸiir katıldı. Ä°çlerinde kıymet taşıyanlar olmakla birlikte hiç biri aranan özellikleri tam olarak taşımıyordu.
Mehmet Akif Yarışmaya Katılmıyor:
Böyle bir ÅŸiir’in Akif tarafından yazılabileceÄŸini hemen herkes bilmekteydi.Aynı kanaati Hamdullah Suphi ve Mustafa Kemal PaÅŸa’da paylaşıyordu. Zamanın Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey Mehmet Akif’e bir mektup yazarak Ä°stiklal marşı yarışmasına katılmasını rica etti.
"Pek aziz ve muhterem efendim!
Ä°stiklâl marşı için açılan yarışmaya katılmamanızın sebebini düzeltmek için pek çok tedbirler vardır. Asil endiÅŸenizin gerektirdiÄŸi ne varsa hepsini yaparız… Akif para ödülü sebebiyle yarışmaya katılmamıştı. Bu konuda kendisini sıkıştıranlara verdiÄŸi cevap ise tam ona göreydi: “Milletimin kurtuluÅŸ müjdesini verecek ,imanı terennüm edecek bir eseri para ile yazacak karakterde bir adam deÄŸilim.”
Mehmet Akif Bey Beklenen Åžiir’i Yazamaya BaÅŸlıyor:
Mehmet Akif’i Maarif Vekili Hamdullah Suphi bey ve yakın arkadaÅŸlarından Hasan Basri Çantay ikna ettiler.Ödül konusu onun istediÄŸi ÅŸekle dönüÅŸtürüldü. Åžayet kazanırsa bu parayı almayacaktı. Akif,bu kararın ardından Taceddin dergahındaki odasına kapandı ve yazmaya koyuldu. Kimi zaman Mecliste herkes müzakerelerle meÅŸgulken,kimi zaman evde, sokakta, Camide vs. mısralar bir bir Akif’in gönlünden kağıtlara dökülmeye baÅŸladı. 1910’lardan beri istiklal marşını hatırlatan mısralar, beyitler, kıtalar yazmıştı.
O sırada Akif’le beraber kalmakta olan Hafız Beki Efendi,Ä°stiklal Marşının nasıl yazıldığını ÅŸöyle anlatıyor:
“Akif bir gece aniden uyandı,kağıdı aradı. Bulamayınca da kurÅŸun kalemiyle yer yatağının sağındaki duvara marşın:
“Ben ezelden beridir hür yaÅŸadım, hür yaÅŸarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış ÅŸaÅŸarım,
KükremiÅŸ sel gibiyim, bendimi çiÄŸner aÅŸarım.
Yırtarım daÄŸları enginlere sığmam taÅŸarım” kıtasını yazdı.
Askerler Mehmet Akif’in Åžiirini BeÄŸeniyor :
Ä°stiklal Marşı Ä°nceleme komisyonu yarışmaya katılan ÅŸiirlerden üçünü asker üzerindeki tesirinin ölçülmesi için orduya gönderdi. Askerler Mehmet Akif’in eserini beÄŸendiler.
TBMM İstiklal Marşını Kabul ediyor:
TBMM'nin 26 Åžubat 1921 tarihli toplantısında Millî MarÅŸ konusu ele alındı. Åžiirleri incelemek üzere bir komisyon kuruldu. Komisyon, 724 ÅŸiir arasından 7 ÅŸiiri Meclis kürsüsünden okunmaya deÄŸer buldu.Hasan Basri Bey'in bir önerisi üzerine ÅŸiirlerin okunmasına Âkif'in ÅŸiiri ile baÅŸlandı. Hamdullah Suphi bey TBMM’de,insanların ancak kendi eserlerinden esirgemeyecekleri bir sesle okudu Akif’in ÅŸiirini,
Åžiirin her mısrası yoÄŸun alkış saÄŸanağı ile karşılandı.Ruhları bir heyecan sardı.Meclis alkışlarla inlerken Mehmet Akif, mahcubiyetinden başını kolları arasına alarak ,sıranın üzerine yumuldu.Meclis salonunda duramayıp dışarı çıktı.”
Ayakta Dinlenen Åžiir :
Bayındırlık Bakanı Ä°smail Fâzıl PaÅŸa'nın isteÄŸi kabul edilerek ÅŸiir dört defa ve her defasın da büyük heyecan ve alkışlar arasında okundu. Kalan 6 ÅŸiirin okunmasından, meclis kararı ile vazgeçildi. Türk'ün irade ve imanını dile getiren ÅŸiir bulunmuÅŸtu. 12 Mart 1921 tarihli oturumda bu ÅŸiirin Millî MarÅŸ olarak kabulü oylandı ve kabul edildi.MarÅŸ teklif üzerine en son ayakta dinlendi.
Ä°stiklal Marşının Önemi:
Ä°stiklâl Marşı, bir milletin millî ve dinî irade ve imanını ebediyen ayakta tutacak ve besleyecek kudrette bir dil abidesidir. Türk milletinin ortak vicdanına onun kadar yakışan bir baÅŸka ÅŸiirimiz yok gibidir.Ä°stiklâl Marşı yazıldığı sıralarda Anadolu'nun birçok ÅŸehri iÅŸgal altındaydı. Tarih boyunca devletsiz yaÅŸamamış milletimizin istiklâl ve istikbali tehlikedeydi. Ülkenin ufukları kap karanlıktı. Ä°ÅŸte Mehmet Âkif'in Ä°stiklâl Marşı ile yükselen sesi, vatan semalarında böyle bir zamanda yankılandı.
Korkma! Sönmez bu ÅŸafaklarda yüzen al sancak!
Burada korkmak fiili; Vatan ve istiklâl için milletçe duyulan asil endiÅŸeye bir cevap ve çıkış yolu teÅŸkil eder.Ä°stiklâl Marşı, milletimizin, tarih boyunca baÄŸlandığı ve yaÅŸattığı deÄŸerleri, baÅŸtan sona kadar derin bir ÅŸiir örgüsü içinde iÅŸler.Bu deÄŸerlerden ilki Ä°stiklâldir. Ä°stiklâl'in sembolü ise Al sancaktır.
Mehmet Akif Mezara İstiklal Marşı İle Birlikte Koyuluyor:
Büyük insan Mehmet Akif Ersoy,mezarına milleti için yazmış olduÄŸu istiklal marşıyla konulmuÅŸtur. Tarihte kendi eseriyle gömülen ÅŸanslı insanlardan biri de Mehmet Akif Ersoy olmuÅŸtur.
Akif İstiklal Marşını Safahat Adlı Eserine Almadı :
“Onu milletime ve kahraman ordumuza hediye ettim.Zaten o milletin eseridir, milletin malıdır.Ben yalnız gördüÄŸümü yazdım.”“Çünkü onu milletimin kalbine gömdüm”dedi.
Akif’in Duası :
Allah bir daha bu millete istiklal marşı yazdırmasın!
Allah bir daha bu memleketin,bu milletin istiklalini tehlikeye düÅŸürmesin!
Bir daha onu istiklal marşı yazmaya mecbur etmesin .
Ä°stiklal marşının kabulünün 91.yıldönümünde tüm ÅŸehit ve gazilerimizi,Ä°stiklal ÅŸairimix Mehmet Akif bey'i rahmetle anıyorum. Diyorum ki: Al bayrağımız vatan toprakları üzerinde ebediyete kadar dalgalansın. Ä°stiklal marşımız, çaÄŸdaÅŸ bir mehter marşı olarak algılanıp, gür bir sesle, heyecan dolu bir kalple ebediyete kadar dalgalansın. Milletimiz barış dolu bir dünyada, insanlıkla beraber ebediyete kadar yaÅŸiasın...
Tarih Kasrı
Henüz yorum yapılmamış.