Af düzenlemesi yolda: İlk etapta 50 bin kişi tahliye olacak
Follow @dusuncemektebi2
İnfaz indirimi olarak bilinen 'af düzenlemesi' ikinci yargı paketinde yer alması bekleniyor. Peki af düzenlemesi kimleri kapsıyor ve kaç kişi tahliye olacak? İşte detaylar...
Seçim öncesi Cumhur Ä°ttifakı'nın gündeminde yer alan ve 'af düzenlemesi' olarak adlandırılan infaz indirimi ikinci yargı paketinde yer alması bekleniyor.
BBC Türkçe'den AyÅŸe Sayın'ın haberine göre AKP, infaz indirimi düzenlemesini öncelikli gündemine aldı. Düzenlemenin yeni yıldan önce meclisten geçmesi bekleniyor. Habere göre AKP kaynakları, gerek cezaevindeki doluluk, gerekse kamuoyunda oluÅŸan beklenti nedeniyle, sürecin uzamaması için de ayrı bir düzenleme yapılmasının planlandığını belirtiyorlar.
AK Parti'lilere göre yapılacak düzenleme, MHP'nin, hala Meclis'te bekleyen "ÅŸartlı ceza indirimi" teklifi gibi bir kereye özgü deÄŸil, infaz indirimi ve denetimli serbestlik koÅŸullarında kalıcı yasal düzenleme içerecek.
Peki düzenleme kaç kiÅŸiye tahliye kapısını aralayacak? Cezaevlerinde halen 280 bin civarında tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel MüdürlüÄŸü'nün Temmuz 2019 verilerine göre Türkiye'de 353 cezaevi bulunuyor ve bunların toplam kapasitesi 218 bin.
Yapılacak infaz düzenlemesiyle, cezaevinden en az 38 bin kiÅŸinin tahliye olacağı hesaplanıyor. AKP'li bir yetkilinin üst sınırı ÅŸimdiden öngörmenin mümkün olmadığını belirtmekle birlikte 38 ile 40 bin arasında kiÅŸinin yasa çıkar çıkmaz tahliye olabileceÄŸini tahmin ettiklerini söylediÄŸi aktarılıyor haberde.
Yeni infaz çalışması, suça göre farklı infaz sistemlerinin belirlenmesinin yanısıra, cezaevinde kalınan sürelerde indirime gidilmesini içeriyor. Yürürlükteki yasaya göre ağırlaÅŸtırılmış müebbet cezasından hüküm giyenlerin infazı 30 yıl, müebbet alanların 24 yıl, diÄŸer süreli hapis cezası alanlar yönünden ise üçte iki oranında uygulanıyor.
Yapılacak düzenlemeyle, süreli hapis cezalarındaki infaz oranının, 2004 deÄŸiÅŸikliÄŸi öncesindeki gibi, yarı yarıya uygulanması üzerinde duruluyor. Bu durumda örneÄŸin 10 yıl ceza alan bir kiÅŸi 6 yıl 6 ay yerine 5 yıl cezaevinde kalacak.
"Terör", kadına ÅŸiddet, çocuÄŸa cinsel istismar, uyuÅŸturucu suçlarının da aralarında bulunduÄŸu bazı suçların ise kapsam dışında tutulması bekleniyor. Ancak istisnaların kapsamı henüz tam olarak netleÅŸmedi.
Hukukun genel ilkesi gereÄŸi lehe olan hükümler geriye yürüyeceÄŸi için, yasanın yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte cezasının yüzde 50'sini çekenlere tahliye yolu açılmış olacak. Denetimli serbestlikten yararlanma koÅŸullarında da deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilerek, cezayla orantılı olarak yararlanma ilkesinin getirilmesi planlanıyor.
Mevcut uygulamada, cezasının son 6 ayını açık cezaevinde geçiren hükümlülerden koÅŸullu salıverilmesine 1 yıl veya daha az süre kalanlar denetimli serbestlikten yararlanabiliyor.
Yeni düzenlemede, denetimli serbestlikten yararlanma koÅŸulunun, tahliyeye 1 yıl kala deÄŸil, aldığı ceza oranına göre belirlenmesi üzerinde duruluyor.
AK Parti, MHP'nin, terör dahil bazı istisnalar hariç tüm cezalarda bir kereye mahsus olmak üzere "5 yıl ÅŸartlı indirim" içeren yasa teklifini bir af düzenlemesi olarak deÄŸerlendirmiÅŸ ve "Devlet ancak kendisine karşı iÅŸlenen suçları affedebilir" gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Bu nedenle de yapılacak düzenlemenin "af" ve "cezasızlık" algısı yaratmaması gerektiÄŸi ifade ediliyor.
Yeni infaz sisteminde bu nedenle aldığı ceza miktarı ne olursa olsun, suçlunun 1 gün bile olsa cezaevinde kalmasının saÄŸlanması gerektiÄŸi ifade ediliyor. Bu kapsamda kısa süreli hapis cezası alanların da cezaevine girmelerini öngören mevcut yasa hükmüne iÅŸlerlik kazandıracak düzenleme yapılması planlanıyor.
Henüz yorum yapılmamış.