Sosyal Medya

Güncel

Ömer Mertoğlu: Adalete su gibi muhtacız

O kadar muhtacız ki; Freud’un " Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun. " sözünün fevriliği bile gözümüzden kaçıyor, kaçması da gayet doğal karşılanmalıdır. Zira ülkemiz eksenli hatta Dünya eksenli baktığımız vakit, adil bir düzen ve adaletle tesis edilen bir sistemle iç içe olamadığımızı ve bunu tam anlamıyla sağlayamadığımızı görürüz.



Bu son cümledeki düzen bahsinden özellikle dikkat çekmek istenilenin ve ümit edilen ÅŸeyin adalet ve eÅŸitlik kavramlarının aynı kefede düÅŸünülmemesidir. Birbirinden farklı olan bu iki kavramın aynıymış gibi çoÄŸu zaman dillendirildiÄŸine ÅŸahit oluruz. Oysaki dünyada gelmiÅŸ geçmiÅŸ tüm hukuki düzenlere baktığımız vakit asıl ihtiyacın adalet olduÄŸunu varsa eÅŸitliÄŸin, adaletle geleceÄŸini görürüz. Aynı zamanda herkesin eÅŸit olacağı bir dünyanın ütopik olduÄŸunu buna karşın adaletin herkese lazım olduÄŸunu söyleyebiliriz. Ancak biz adalete, saat misali herkesin baÅŸka yerleri gösterdiÄŸi gibi bakarsak bu sefer de herkesin kendi adaletine itimat ettiÄŸini görmüÅŸ oluruz.

Hızın ve hazzın yaygınlaÅŸtığı dünyada hızlı trenlere muhtaç olduÄŸumuz kadar hızlı adalete de muhtacız. Bu minvalde söylenen, Fransızların meÅŸhur " Adalet topaldır " kabulleniÅŸi, bu çaÄŸa deÄŸil söylendiÄŸi çaÄŸa hapsedilmesi gerektiÄŸini söylemeliyiz, söylemezsek çaÄŸlar arası adaletsizlik yapmış oluruz. Yani adaletin gecikmesinin de büyük bir adaletsizlik olduÄŸu ÅŸuurunu, sistemin tüm birimlerine, toplumun tüm kesimlerine kazandırmamız gerekecektir.
 
Adaletin olmadığı bir toplumda, insan hayatına deÄŸer verecek herhangi bir ÅŸeyin kalmadığına ÅŸahit oluruz. Toplumu, insanları ancak adaletin dize getirdiÄŸini, düzene koyduÄŸunu, doyurduÄŸunu yani tatmin ettiÄŸini söyleyebiliriz. Yine toplumun ahlakını iyileÅŸtiren koruyan, güvenliÄŸini saÄŸlayan en temel faktör Adalettir. EÄŸer iktidarların evveliyatı adalet olmazsa Foucault’nun sözüne tekabül edecektir; ‘’iktidarlar öncelikle boyun eÄŸdirilmiÅŸ bedenler yaratmayı amaçlar.’’ Öyle ki boyun eÄŸen birey adalet talep etme hakkını iktidara teslim etmiÅŸ olacaktır. 
Belki de meramımızı; Adaletin timsali, Ä°slam’ın 2. Halifesi Hz. Ömer’in idaresi altındaki insanlara, hayvanlara, topraklara davrandığı gibi Adaleti katıksız bir biçimde uygulayan bir profilden bahsetmemiz gerekecek. O ki halife Ömer deÄŸil miydi, Fırat nehrinin kıyısında bir deve helak olsa, bundan kendimi sorumlu bulurum diyen...
Sözü uzatmak ve susmak yerine hep beraber haykıracağımız ÅŸey ÅŸu olmalı:
Adalet hemen ÅŸimdi.
Ve
Justice for All!
Herkes için Adalet!
Ne mutlu her ÅŸeyden evvel adalet diyenlere…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.