Sosyal Medya

Pence: ABD ile Türkiye Suriye'de ateşkes için anlaştı, yeni yaptırım olmayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bugün Beştepe'de görüşen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, iki ülkenin Suriye'de ateşkes için anlaştığını duyurdu. Barış Pınarı Harekatı'na 120 saat ara verileceğini belirten Pence, söz konusu ateşkes anlaşmasıyla birlikte ABD'nin Türkiye'ye yeni bir yaptırım uygulamayacağını duyurdu.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile bugün BeÅŸtepe'de görüÅŸen ABD BaÅŸkan Yardımcısı Mike Pence, büyükelçilik rezidansında açıklamalarda bulundu.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye Milli Ordusu (SMO) ile birlikte Suriye'nin kuzeyine yönelik düzenlenen Barış Pınarı Harekatı ile ilgili alınan yeni kararları aktaran Pence, ÅŸunları söyledi:
 
"Bir hafta önce Türk güçleri Suriye'ye girdi. Bugün gururla belirtmeliyim ki, BaÅŸkan Trump'ın güçlü liderliÄŸi sayesinde, ErdoÄŸan ile olan ve Türkiye ile olan güçlü iliÅŸkileri sayesinde Türkiye ve ABD Suriye'de ateÅŸkes için anlaÅŸmıştır. Türkiye Barış Pınarı Harekatı'na ara verecektir. Harekata 120 saat ara verilecek ve bu süre içinde ABD, YPG'nin güvenli bölgeden çıkmasını saÄŸlayacaktır. Ve ardından operasyon duracak."
 
'TÜRKÄ°YE KOBANÄ°'YE YÖNELÄ°K HERHANGÄ° BÄ°R OPERASYONDA BULUNMAMAYI KABUL ETTÄ°'
 
Pence ÅŸöyle devam etti:
 
"Türkiye, Kobani’ye yönelik herhangi bir operasyonda bulunmamayı kabul etmiÅŸtir. Güvenli bölge sorunun barışçıl bir ÅŸekilde çözülmesi için adımlar atılması konusunda anlaşılmıştır. AteÅŸkes anlaÅŸmasına ek olarak IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliÄŸine varılmıştır. Güvenli bölgeye insanların yeniden yerleÅŸtirilmesi konusunda fikir birliÄŸine varılmıştır. Dini ve etnik azınlıkların görüÅŸülmesi konusunda fikir birliÄŸine varılmıştır."
 
'YENÄ° BÄ°R YAPTIRIM UYGULANMAYACAK'
 
Pence, söz konusu ateÅŸkesle birlikte ABD'nin Türkiye'ye yeni bir yaptırım uygulamayacağını da açıkladı. Pence, "Daimi bir ateÅŸkes gerçekleÅŸtiÄŸinde Trump, ekonomik yaptırımların da kaldırılması konusunda anlaÅŸtı" ifadesini kullandı.
 
'Ä°NSANLARIN HAYATINI KURTARMAK KONUSUNDA FÄ°KÄ°R BÄ°RLİĞİNE VARMIÅž OLDUÄžUMUZ Ä°ÇÄ°N MÜTEÅžEKKÄ°RÄ°Z'
 
Açıklaması sırasında ErdoÄŸan'a teÅŸekkür eden Pence, "ErdoÄŸan’ın böylesi bir ateÅŸkes için adım atmış olması ve barışçıl bir çözüme yaklaÅŸmış olması konusunda müteÅŸekkiriz. BaÅŸkan ErdoÄŸan’a insanların hayatını kurtarmak konusunda fikir birliÄŸine varmış olduÄŸumuz için müteÅŸekkiriz" diye konuÅŸtu.
 
'DSG BÄ°ZE BÖLGEDEN ÇEKÄ°LECEĞİNE DAÄ°R GÜVENCE VERDÄ°'
 
Pence, çekilme konusunda çalışmaların baÅŸladığını aktardı ve "20 millik bölge için çekilmek için çalışmalara baÅŸladık. Bölgeye barış ve istikrarı getireceÄŸiz. DSG bize bölgeden çekileceÄŸine dair güvence verdi" açıklamasında bulundu.
 
'BUGÜN ATEÅžKES OLMASAYDI TÜRKÄ°YE'YE ÇOK BÜYÜK YAPTIRIMLAR GELECEKTÄ°'
 
ABD'nin Ä°ran'a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlanan Halkbank hakkında sorulan soruyu da yanıtlayan Pence, "Bu konunun Adalet Bakanlığı ve mahkeme sürecinde olan bir konu olduÄŸunu söyledik. ABD BaÅŸkanı Trump net bir ÅŸekilde ifade etti, bugün ateÅŸkes olmasaydı Türkiye'ye çok büyük yaptırımlar gelecekti" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.