Sosyal Medya

Güncel

Evde çocuğunu yetiştiren ev hanımı annelere de destek verilsin çağrıları artıyor

Çalışan annelere verilecek destek ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dünya Sosyologlar Derneği Başkanı Necdet Topçu, yalnızca sigortalı olarak çalışan annelere destek verilmesinin doğru olmadığını söyledi.



Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklamaya göre sigortalı olarak çalışan annelere 24 ay boyunca 650 TL para yardımı yapılacak. Çalışan anneye yardım yapılacağı ancak sigortalı olarak çalışmayan fakat evinde çalışıp çocuÄŸunu yetiÅŸtiren annelere yardım yapılmaması birçok kesim tarafından tepkiyle karşılandı.
 
Konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan Dünya Sosyologlar DerneÄŸi BaÅŸkanı Necdet Topçu, yalnızca sigortalı olarak çalışan annelere destek verilmesinin doÄŸru olmadığını, söz konusu projenin gelecekte ailede ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebep olabileceÄŸini söyledi.
 
"GeleceÄŸimiz olan çocukları böylesi hastalıklı sonuçlara hazırlamak büyük vebaldir"
 
Topçu, "Sayın Zehra Zümrüt Selçuk, ailenin geleceÄŸi ile ilgili Avrupa BirliÄŸi projesi ile bir hamle daha yaptı. Bu projelerin ailenin dezenformasyonu ile ilgili gelecekte ciddi sorunlar doÄŸuracağının altını çizmek istiyorum. Bir defa bu proje kadınlar arasında bir ayrımcılık ve ötekileÅŸtirme taşıdığı açıktır. Åžöyle ki kadının iÅŸ hayatına teÅŸvik edilmesinin altında ne yatıyor? Ä°statistiklere göre iÅŸsizliÄŸin var olduÄŸunu biliyoruz. Bu konuda iÅŸe katılımı iÅŸsizler üzerinden gerçekleÅŸtirmek daha mantıklı olurken kadını teÅŸvik ederek yeni iÅŸsizlikler oluÅŸturacak bir duruma kapı açılacak. Annenin iÅŸe teÅŸvik edilerek bakması ve eÄŸitimini en iyi yapan bir konumda olması, çocuk açısından da ciddi sorunlar oluÅŸturacaktır. ÇocuÄŸun her yönüyle bakımını anneden daha iyi kim ve nasıl yapabilir? GeleceÄŸimiz olan çocukları böylesi hastalıklı sonuçlara hazırlamak büyük vebaldir." diye konuÅŸtu.
 
"Son dönemlerde yapılan uygulamalar aile yapısında ciddi çatışmalara yol açıyor"
 
"Özellikle son zamanlarda AB projeleri kapsamında yapılan projeler daha ziyade toplumun yapısal durumu ile ilgili olması ve bu yönde tasarımlar içermesi bir sosyal bilimci olarak dikkatimi çekiyor." diyen Topçu, "Bunu anlamlandırırken gelecekte olacak yapısal sorunların aile, millet ve devletimiz için onarılması mümkün olmayan sonuçlar doÄŸuracağı kanaatini taşıyorum." diye belirtti.
 
Topçu, gerek hukuki baÄŸlamdaki yasaların (CEDAW, Ä°stanbul sözleÅŸmesi gibi yasalar) gerekse bunları toplumun zihnine ve hayatına katmak için oluÅŸturulan projelerin, kadim geleneklerine baÄŸlı Müslüman toplumun hem ailesinde hem de yapısında çatışmalara yol açacağını söyledi.
 
Bununla deÄŸerlerini birer birer kaybedeceÄŸi mekanik bir topluma dönüÅŸeceÄŸinin altını çizen Topçu,  "Bu proje, 'Ä°stanbul SözleÅŸmesi'nin uygulanmasında pratik bir takım etkiler oluÅŸturarak son zamanlarda oluÅŸan Ä°stanbul SözleÅŸmesi sorgulanmasına taraftar bulmak adına annelerimize güller içinde sunulan mayınlı bir patlayıcı özelliÄŸi taşımaktadır." ifadelerini kullandı.
 
Uygulanan projelerin gelecekte oluÅŸturacağı muhtemel sonuçlara da deÄŸinen Topçu, öngördüÄŸü sonuçları ÅŸu ÅŸekilde sıraladı:
 
"Çıkar iliÅŸkiler üzerine inÅŸa edilen toplumlar olacak.  
 
Maddi kazanımlar üzerinden aile içi çıkar kavgaları oluÅŸacak.
 
Çocuklarda ki anne baba sevgisi yok olacak.
 
Çocukların bağımlılık (madde ve teknoloji)hastalıkları artacaktır.
 
Karı koca iliÅŸkileri çekiÅŸmelerine yol açacaktır.
 
Hayat kaliteleri düÅŸecek toplumlara yol açacaktır.
 
Çocuk eÄŸitiminde nitelik iyice düÅŸecektir.
 
Çocuklarda yalnızlık oluÅŸurken ardından giriÅŸimcilik düzeyleri düÅŸecektir.
 
Cesaret kimlikleri ölürken pısırıklık artacaktır.
 
Toplumda cinsiyete yönelik çatışmalar artacaktır.
 
Bunlara benzer birçok yönde toplumsal sorunlar ortaya çıkarken bu projeyi uygulayan Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının AB'nin bu projeleri sunmasındaki mantığı ya anlamamış ya da kasıtlı yapıyor. EÄŸer kasıtlı yapılıyorsa bu bir fecaattir."
 
"Bu proje ya derhal gözden geçirilip iptal edilsin ya da adil ve toplumsal haklar baÄŸlamında uygulansın"
 
Bu durumun, bakanlığın uygulamalarını ve aile bakanlığını sorgular hale getirdiÄŸini vurgulayan Topçu, son olarak ÅŸu ifadeleri kullandı:
 
"Gerçekten aile bakanlığı mı yoksa aileyi bitirme bakanlığı mı anlamış deÄŸiliz. Bu ülkenin deÄŸerlerine bu ülkenin kazanımlarına yazık etmeyin! Bu toplum Çanakkale'de, KurtuluÅŸ Savaşında, nihayetinde 15 Temmuz'da ve hala çeÅŸitli yerlerde bu ülkenin milli manevi deÄŸerleri hayatta kalsın ve bu millet, millet olma kriterleri ile ilelebet payidar olsun diye mücadeleler verdi, vermeye de devam etmektedir. Bu proje ve politikalar ya derhal gözden geçirilerek iade edilsin ya da adil bir toplumsal haklar baÄŸlamında uygulansın. Bizlerin milli manevi deÄŸerleri dikkate alınarak, gerek hukuki gerek sosyal gerekse ekonomik politikalar üretilmesi ancak fayda saÄŸlayabilir. Bu ülkede barış, huzur ve refah içinde yaÅŸamak isteyen bu güzel insanların geleceÄŸiyle oynamaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Gerçekten bir aile bakanlığına ihtiyaç vardır. Aile gelecektir, aile millettir, aile devlettir, aile huzur ve refahtır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.