Özel / Analiz Haber
Anadolunun manevi mimarlarından 7 mana eri ve kabirleri
Follow @dusuncemektebi2
Küçük Asya'nın kapıları İslam'a açıldıktan sonra, meseleleri sadece İslam'ın daha da yayılması olan ve karşılığını bu dünyadan beklemeyen kişiler buraya müslüman kimliği vermeye çalıştı. Yüzlerce tekke aynı meyveyi vermek adına bu topraklarda bir bir filiz verdi. Anadolu'nun manevi sahiplerinin türbelerinden birkaçını derledik.
Küçük Asya'nın kapıları Ä°slam'a açıldıktan sonra, meseleleri sadece Ä°slam'ın daha da yayılması olan ve karşılığını bu dünyadan beklemeyen kiÅŸiler buraya müslüman kimliÄŸi vermeye çalıştı. Yüzlerce tekke aynı meyveyi vermek adına bu topraklarda bir bir filiz verdi.
Bu müslümanlaÅŸtırma hareketinin erleri bu geniÅŸ ve Ä°slam bakiri toprağı fetihlerle beraber iÅŸledi. Her yeni alınan köyde bir tekke bitti. Hal dili ile Ä°slam tanıtıldı. Sayıları o dönemde binler, belki on binler olan sadece ötelere bakan bu insanlar “güzel atlara binip gittiler.” Bu hayrete ÅŸayan yaÅŸam sürenlerden sadece bazı isimler kaldı bize. Birkaçının da mezarları...
ÇoÄŸu meçhul, bazıları ise çok meÅŸhur bu mezarların. Mesela Yunus Emre'nin mezarı bilinmeyenler arasındadır. Farklı yerlerde Yunus Emre türbeleri mevcut. Katiyetle “burası onun mezarıdır” maalesef denilememekte. MeÅŸhurlar arasında da Mevlana Celaleddin'inki zikredilebilir. YeÅŸil kubbesi ile Konya'nın ve Anadolu'nun merkezinde yer alır.
Anadolu'nun manevi sahiplerinin türbelerinden birkaçını derledik.
Emir Sultan Türbesi (Bursa)
Buhara doÄŸumlu Emir Sultan'ın türbesi Bursa'dadır. Osmanlı Devleti'nin kuruluÅŸ dönemlerinde büyük hizmetlerde bulunan Emir Sultan'ın II. Murat'ın Ä°stanbul kuÅŸatmasına da katıldığı söylenmektedir. Emir Sultan kendi adına inÅŸa edilmiÅŸ camiin haziresinde medfundur.
Hacı Bayram-ı Veli (Ankara)
Hacı Bayram-ı Veli Ankara'da doÄŸmuÅŸ ve o bölgede faaliyetlerde bulunmuÅŸtur. Somuncu Baba olarak bilinen Hamideddin-i Veli'den ders alan Hacı Bayram'ın Bayramiyye tarikatı AkÅŸemsettin, Bıçakçı Ömer Dede ile Akbıyık Sultan üzerinden üç ayrı koldan devam etmiÅŸtir. Hacı Bayram'ın türbesi Ankara'da kendi adını taşıyan camiin avlusundadır.
Sadrettin Konevi (Konya)
Ä°bn Arabi'den tahsil ve terbiye almış Sadrettin Konevi'nin türbesi Konya'dadır. Konya'da Mevlana Celaleddin'e hocalık yapmıştır. Meram'da yer alan türbesi büyük oranda asıl halini muhafaza etmektedir.
Somuncu Baba (Malatya)
Bursa Ulu Cami'de Fatiha'yı yedi farklı ÅŸekilde ÅŸerh etmesiyle meÅŸhur Somuncu Baba'nın esas adı Hamideddin-i Vali'dir. Yaptığı ekmekleri “Somun! Müminler Somun” diye sattığı için halk tarafından Somuncu Baba diye anılmıştır. Aksaray ve Darende'de mezarı olduÄŸu yönünde rivayetler olsa da Darende'deki mezarın asıl mezar olduÄŸu kuvvetle muhtemeldir.
Ebu'l Hasan-ı Harakani (Kars)
Asıl adı Ali bin Ahmed Cafer olan Harakani, Horasan'ın Harakan köyünde doÄŸduÄŸu için bu nispet kendisine verilmiÅŸtir. 1033 yılında Anadolu'nun kapılarını açmak için düzenlenmiÅŸ seferlerden birine katılmış olan Harakani, Kars'taki Yahniler dağı civarında savaşırken ÅŸehit düÅŸmüÅŸtür. Bu bölge otuz yıl içinde fethedilmiÅŸ ve Harakani'nin türbesi inÅŸa edilmiÅŸtir. Türbe bugün Kars'ın Kaleiçi semti sınırları içerisindedir.
Åžeyh Edebali (Bilecik)
Merv doÄŸumludur. SöÄŸüt - Domaniç havalisinde faaliyetlerini yürüttü. Osman Gazi Åžeyh Edebali'yi sık sık ziyarete gider, zaviyesinde kalırdı. Edebali 1326 yılında Bilecik'te vefat etti. Åžeyh Edebali'nin mezarı Bilecik merkezde yer almaktadır. Türbesinde aile üyelerinin yanı sıra dönemin büyüklerinden isimler de medfundur.
Davud-u Kayseri (Ä°znik)
On üçüncü yüzyılın ikinci yarısında doÄŸan Davud-u Kayseri aslen Ä°ran'daki Save kentindendir. Ä°lk Osmanlı medresesi olarak düÅŸünülebilecek Orhaniye Medresesinde müderrislik yaptı. Davud-u Kayseri'nin mezarı yakın döneme kadar meçhul idi. Ä°znik Kaymakamı Hüseyin Avcı'nın çabaları ile mezar yakın dönemde bulundu ve buraya bir makam türbesi inÅŸa edildi.
Müellif: Murtaza Özeren
Henüz yorum yapılmamış.