Sosyal Medya

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Yarın Toplanıyor: Gündem Suriye

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 'nin (BMGK) ,Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki operasyonu gündemiyle yarın toplanacağı açıklandı.



Reuters'a bilgi veren diplomatik kaynaklar, görüÅŸmenin üye ülkeler Ä°ngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya tafafından talep edildiÄŸini aktardı.
Yarın gerçekleÅŸmesi beklenen görüÅŸme, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi operasyon sonrası bu gündemle yapılacak ikinci toplantı olacak.
 
Ä°lk görüÅŸmede üye ülkeler bir görüÅŸ birliÄŸine varamamış, Avrupa ülkeleri Türkiye'ye operasyonu durdurması çaÄŸrısı yapmıştı.
 
Rusya ve Çin, ABD'nin operasyona son verilmesi çaÄŸrısının yer aldığı tasarıyı veto etmiÅŸti
 
AFP'ye konuÅŸan bir diplomat bu kez de bir görüÅŸ birliÄŸinin olmayabileceÄŸini, Rusya'nın yine tasarıyı veto etmesinin beklendiÄŸi yorumunu yaptı.
 
BMGK'da 'Barış Pınarı Harekatı' ile ilgili ortak açıklama konusunda mutabakat saÄŸlanmamıştı
 
BM Güvenlik Konseyi üyeleri, bugünkü kapalı toplantıda, Türkiye’nin askeri operasyon yaptığı Suriye’nin kuzeyindeki durumla ilgili ortak açıklama konusunda mutabakat saÄŸlayamadı.
 
Taraflar arasında görüÅŸ ayrılığı o denli büyüktü ki, ortak açıklamanın kabul edilmesi imkansız hale geldi. Bazı Avrupa ülkelerinin BM daimi temsilcileri, görüÅŸmenin ardından kendi ortak açıklamasını yayınlayarak Türkiye’yi operasyona son vermeye çağırdı.
 
ABD daha yumuÅŸak duruÅŸ sergileyerek sadece Türkiye’nin bu adımını desteklemediklerini söylemekle yetindi.
 
'IŞİD MÄ°LÄ°TANLARINDAN ARTIK TÜRKÄ°YE SORUMLU'
 
Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan ABD'nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, ABD'nin Türkiye'nin operasyon kararını 'hiçbir ÅŸekilde' desteklemediÄŸini söyledi. 
 
Suriye'de Hıristiyanlar da dahil azınlık gruplar ve Kürt nüfusunun korunmasından ve insani kriz yaÅŸanmamasından Türkiye'nin sorumlu olduÄŸunu belirten Craft, "Bütün IŞİD savaÅŸçılarının tutuldukları hapishaneden kaçmamasından ve hiçbir ÅŸekilde yeniden yapılanmamasından ÅŸimdi Türkiye sorumlu" dedi. 
 
Craft, sivillerin korunmamasının ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasının ise sonuçları olacağını söyledi.
 
'TÜM TARAFLARI Ä°TÄ°DAL SERGÄ°LEMEYE ÇAÄžIRIYORUZ'
 
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri operasyonu sırasında tüm tarafların itidal sergilemesi gerektiÄŸini belirtti.
 
Toplantıdan sonra basın toplantısında konuÅŸan Nebenzya, "Bu operasyon sırasında, tüm taraflar maksimum itidal sergilemeli" dedi.
 
Türkiye’nin askeri operasyonun, ABD öncülüÄŸündeki 'uluslararası koalisyonun bazı partnerlerinin Suriye'nin kuzeydoÄŸusunda uyguladığı demografik mühendisliÄŸin sonucu' olduÄŸunu kaydeden Rus diplomat, "Uzun zaman boyunca onları bu konuda deneyler yapmama, geleneksel olarak orada yaÅŸayan Arap aÅŸiretleri Kürt olarak göstermeme yönünde uyardık" diye konuÅŸtu.
 
Ayrıca 'Kürtleri, Suriye hükümetiyle doÄŸrudan diyaloÄŸa katılmaya' defalarca çağırdıklarını hatırlatan Nebenzya, "Ancak bildiÄŸiniz gibi onlar baÅŸka hamileri tercih etti. Åžimdi neler olduÄŸunu görüyorsunuz" ifadelerini kullandı.
 
AB ÜYESÄ° 5 ÜLKEDEN TÜRKÄ°YE'YE 'OPERASYONU DURDUR' ÇAÄžRISI
 
AB üyesi 5 ülke Ä°ngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Polonya ise toplantı sonrası ortak açıklama yaptı. 
 
Türkiye'nin askeri operasyonundan "derin endiÅŸe" duyulduÄŸu ifade edilen açıklamada, Türkiye'ye tek taraflı operasyonunu durdurması çaÄŸrısı yapıldı. 
 
Açıklamada Türkiye'nin mültecilerin geri dönüÅŸü için teklif ettiÄŸi güvenli bölge planının ise 'BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi'nin belirlediÄŸi uluslararası kriterleri karşılamayabileceÄŸi' kaydedildi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.