Sosyal Medya

Operasyonun adının 'Barış Pınarı' olmasının gerekçesi 1922 yılında saklı

“Barış Pınarı Harekatı”ndaki “pınar” adının nereden geldiğine ilişkin dikkat çeken bir ayrıntı ortaya çıktı.



Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK) Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK ve YPG’ye yönelik 9 Ekim Çarşamba günü başlatılan 'Barış Pınarı Harekatı'nda 4'üncü güne girildi.

Harekatın adına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip "Harekatımızın adını Barış Pınarı olarak belirlerken rastgele bir tercihte bulunmadık. Biz terör örgütünü bölgeden kazıyarak Suriye'de gerçek anlamda barışı tesis etmek üzere bu adımı attık. Bizim sınır Suriye tarafında hep pınarlarla doludur. İşte o pınarlardan hareketle biz bunun adını Barış Pınarı Harekatı koyduk" açıklamasında bulunmuştu.

“Barış Pınarı Harekatı”ndaki “pınar” adının nereden geldiğine ilişkin dikkat çeken bir ayrıntı ortaya çıktı.

Twitter’daki “Türk Dış Politikası” adlı hesap, Suriye ile sınırların netleştirilmeye çalışıldığı dönemde “Resülayn” kazasının adınının Türkçe olarak “Pınarbaşı” ile değiştirilmesinin gündeme geldiğini hatırlattı.

Belgelere göre, 1922 yılında Meclis’te “Pınar” ismine ilişkin tartışmalar yaşandı.

“Türk Dış Politikası” adlı hesap, “Temmuz 1922: Fransa'nın işgali altındaki Suriye ile sınırların netleştirilmeye çalışıldığını bir dönemde TBMM Resülayn kazası kurulması kanununu çıkardı. Temmuz 1922: bir gurup vekil Resülayn kazasının adınının Türkçe olarak Pınarbaşı ile değiştirilmesini teklif ediyor. Yıllar sonra bu bölgeye yapılan askeri operasyona bu bölgedeki ilçelerin adındaki ‘Pınar’dan mülhem Barış Pınarı adı veriliyor” mesajlarını paylaştı.

İşte o belgeler ve mesajlar:

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.