Sosyal Medya

Güncel

Babacan ekibinden 'üçüncü ittifak' değerlendirmesi: İttifakların parçası değil, milletin üzerinde ittifak ettiği oluşum olmak istiyoruz

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın, Babacan'ın ekibinden önemli bir isimle konuştu.



AK Parti hükümetlerinde görev bakan olarak görev alan Ali Babacan ve Eski BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun, kuracağı partiler, ÅŸimdiden ileriye dönük "ittifak senaryoları" içinde konumlandırılmaya baÅŸlandı.
 
Yeni oluÅŸumların AK Parti-MHP'nin oluÅŸturduÄŸu "Cumhur Ä°ttifakı" içinde yer almayacağı öngörülse de, ilerleyen süreçte CHP'nin başını çektiÄŸi "Millet Ä°ttifakı"nın geniÅŸlemesinde mi rol oynayacağı yoksa bir süredir seslendirilen "CHP-HDP" dışındaki partilerin oluÅŸturacağı "Üçüncü Ä°ttifak" cephesinde mi yer alacağı merak konusu
 
Aralık ayında parti tabelasını asmaya hazırlanan Ali Babacan cephesinde ise farklı hesaplar yapılıyor.
 
Babacan ekibinde yer alan önemli bir isim, siyasette yer almak istedikleri pozisyonu BBC Türkçe'ye, "Ä°ttifakların bir parçası deÄŸil, milletin üzerinde ititfak ettiÄŸi bir oluÅŸum olmak istiyoruz" sözleriyle anlattı.
 
AK Parti hükümetlerinde uzun yıllar bakanlık görevinde bulunan Ali Babacan'ın kuracağı partinin ismi ve kadrosu hâlâ kamuoyundan sır gibi saklanıyor.
 
Babacan, ÅŸimdiye kadar yaptığı iki yazılı açıklama ve Karar gazetesine verdiÄŸi röportaj dışında, ilk siyasi faaliyetini, Saadet Partisi Genel BaÅŸkanı Temel KaramollaoÄŸlu'nu geçen hafta ofisinde kabul ederek gerçekleÅŸtirdi. Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le birlikte KaramollaoÄŸlu'nu kabul eden Babacan, görüÅŸme sonrasında da ilk kez kameralara görüntü vermiÅŸ oldu.
 
"Merkez kadro netleÅŸtiriliyor"
Parti kurma çalışmalarına hız verdiÄŸi belirtilen Ali Babacan'ın, partisinin kurucu kadrosunda, geniÅŸ bir siyasi yelpazeye yer vereceÄŸi belirtiliyor.
 
Babacan ekibinde yer alan önemli bir siyasetçi, geldikleri noktayla ilgili önemli bilgiler verdi. Babacan'ın, geldiÄŸi siyasi kesimden çok farklı siyasi yelpazedeki üst düzey isimlerle görüÅŸtüÄŸünü anlatan söz konusu siyasetçi, bu ayın ortasında partinin merkez kadrosunu netleÅŸtirmeyi hedeflediklerini anlattı:
 
"Belki siyaseten gırtlak gırtlaÄŸa geleceÄŸimiz, sokakta karşılaÅŸsak selam vermekte tereddüt edecceÄŸimiz kesimler bu hareketin içinde yer almak isiyor. Çok ilginç fikirler ortaya çıkıyor. Mesela, 'ideolojik olarak bir araya gelmemiz zor, ama baÅŸarılı olmanız lazım' diyorlar. 'Ä°çerde katkı vermemiz daha yararlı olursa partinize katılalım, dışarıda kalmamız gerekirse öyle destek verelim. Ama bu hareketin baÅŸarılı olması lazım' diyorlar."
 
"Ana akım iradesiyle yola çıktık"
AK Parti içinde gerek DavutoÄŸlu, gerekse Babacan'ın "seçim kazanamasa da, kaybettiren" rolü üstleneceÄŸi sık sık dile getiriliyor.
 
Babacan ekibi ise siyasetlerini "AK Parti çizgisi ve tabanı" üzerine deÄŸil, daha geniÅŸ kesimlere hitap edecek ÅŸekilde oluÅŸturmayı planlıyor.
 
Özellikle ÅŸimdiye kadar siyasete hiç girmemiÅŸ ya da iktidara yakın durmuÅŸ "iÅŸ dünyası"ndan bazı önemli isimlerin Babacan'ın geçen Ramazan'da verdiÄŸi iftara katılmasını çok önemsiyorlar. O nedenle de "kaybettiren" rolü üstlenecekleri iddialarına, "Bu kendi başına iktidar olma, ana akım olma iradesiyle yola çıkan bir çalışmadır" yanıtını veriyorlar.
 
"Yeni siyaset yapma biçimi oluÅŸturacağız"
Babacan'ın kuracağı partinin daha çok merkez saÄŸa konumlanacağı beklentisi yüksek.
 
Ancak görüÅŸtüÄŸümüz kaynak, kendilerini ideolojik kalıplarla sınırlamak istemediklerini belirtirken, "Klasik bir siyasi parti çalışması düÅŸünmüyoruz. Yeni bir üslup, yeni tarz siyaset yapmak istiyoruz, özellikle genç kuÅŸaklara yönelik iletiÅŸim dilini önemseyen, hatta teÅŸkilatlanma biçimi olarak da ilgi çekecek bir siyaset tarzı düÅŸünülüyor" bilgisini verdi.
 
"Ä°ttifakların parçası olmayız"
Bu süreçte en çok merak edilen konulardan birisi de Babacan ve arkadaÅŸlarının, artık yeni hükümet sisteminin zorunlu kıldığı "ittifaklar"ı nasıl etkileyeceÄŸi. ÖrneÄŸin son dönemde CHP ve HDP dışındaki muhalefet partilerine dönük gündeme getirilen "üçüncü ittifak"ta öncü rolü oynayabilirler mi?
 
Babacan'ın ekip arkadaÅŸlarına göre, bu tür yakıştırmalar ya da hesaplar doÄŸu deÄŸil:
 
"Herhangi bir yapının parçası olmak üzere bu kadar mesai harcanmaz. Ä°ttifak ortağı olmak için bu kadar zahmete katlanılmaz. Åžu, bu ittifakın parçası olmak deÄŸil, Türkiye'de icra yetkisini alabilecek, milletin üzerinde ittifak ettiÄŸi bir oluÅŸum olmak istiyoruz. Evet sistem yüzde 50+1'i zorunlu kılıyor ama, seçmen Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacağını düÅŸündüÄŸü bir kadroyu görürse, rahatlıkla sistemi teslim edeceÄŸi bir zemini de oluÅŸturabilir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.