Öfke önemli bir işarettir
Follow @dusuncemektebi2
Dr. Harriet Lerner’ın öfkenin nedenleri ve modelleri üzerinde durduğu Öfke Dansı, insani ilişkilerde anlamlı ve uzun vadeli değişimler gerçekleştirmeyi sağlayacak özel stratejiler sunuyor.
Öfke gösterme biçimi genellikle cinsiyetlere göre farklılık arz eder. Erkeklerin öfke duymaları ve bunu açıkça belli etmeleri toplum tarafından oldukça normal karşılanırken, kadınların öfkeleniyor olması bile sorun kabul edilir ve kadınların daima verici, alttan alan ve sabreden taraf olması beklenir. Bunu yapmaktan imtina edenler için ise acımasız eleÅŸtiriler yapılır, korkunç etiketler yapıştırılır.
Dr. Harriet Lerner’ın öfkenin nedenleri ve modelleri üzerinde durduÄŸu Öfke Dansı, önemli iliÅŸkilerde anlamlı ve uzun vadeli deÄŸiÅŸimler gerçekleÅŸtirmeyi saÄŸlayacak özel stratejiler sunuyor. Yazar, vardığı sonuçları on yıllık klinik araÅŸtırmalara, psikanalitik sistemler ve aile sistemleriyle ilgili en son bulgulara dayandırarak, kavga ve suçlamayla ya da sessizlik ve duygusal uzaklaÅŸmayla dışarı vurulan öfkenin, mevcut iliÅŸki dinamiklerini neden ve nasıl koruduÄŸunu gösteriyor. Ayrıca, öfkeyi daha güçlü ve bağımsız bir benlik duygusu kazanmak için kullanma konusunda kadınların yaÅŸadığı zorlukları da dile getiriyor.
Öfkenin ifade ÅŸekilleri
Erkekler, öfkelerini ifade ederken dahi bunu, kadınlar aracılığı ile yapmaktan çekinmezler. Dikkat edilirse küfürlerin hemen hepsi kadınların üzerinden geliÅŸtirilmiÅŸtir. Öfkeli kadınlar itici ve sevimsiz bulunur. Öfkenin sebebinin ne olduÄŸuna bakılmaksızın toplumda ondan uzaklaÅŸma ve uzaklaÅŸtırma dürtüsü hâkimdir. Toplumun kadınlara biçtiÄŸi konum nedeniyle genellikle kadınlar, kendi benliklerine ve iliÅŸki içinde bulundukları konuma dair netlik gösteremezler. Bu durum, onların iliÅŸkilerini ve öfkelerini farklı kanallara yönlendirmesine neden olmaktadır. BaÅŸkasını suçlama, arkadan konuÅŸma, yetersiz yüklenme ya da aşırı yüklenme, takipçi olma, mesafe koyma, ayrılma ve öfkeyi üçüncü ÅŸahıslara yönlendirme gibi davranış biçimleri gösterebilirler. Bu tür davranışların tanımını örnekleriyle bulabileceÄŸiniz bu eserde, kadınların yaÅŸamış oldukları örnekleri kendi rehberliÄŸiniz için kullanabilir, iliÅŸkilerinizdeki konumunuzu belirleme ve benliÄŸinizi keÅŸfetme konusunda cesaretli adımlar atabilirsiniz.
Bu kitap bize öfkemizi iliÅŸkilerimizde nasıl yapıcı hale dönüÅŸtürebileceÄŸimizi anlatıyor. Bunu yaparken kullandığı kendi deneyimleri ve hastalarından verdiÄŸi örnekler kitabın etkileyiciliÄŸini arttırıyor. Öfke, insanın çeÅŸitli duygu durumlarına iÅŸaret eden, bastırılmış farklı duygular nedeniyle ortaya çıkabilecek bir histir. Fazla fedakârlık, öfkenin nedenlerinden olabileceÄŸi gibi hayatımızda bir ÅŸeylerin yolunda gitmediÄŸinin göstergesi de sayılabilir. KiÅŸinin öfkesinin haklı olup olmadığını sorgulaması faydalı cevaplara ulaÅŸtırmaz. Bunun yerine neye öfkeli olduÄŸunu ve sorunun ne olduÄŸunu bulmaya çalışması çok daha yararlı olacaktır. “Öfke neden var?” diye sormak anlamsızdır, zira öfke bir ÅŸekilde hissedilir. Onun varlığını kabul etmek ve bunu ortaya çıkaran sebepleri anlamaya çalışmak gerekir. Hissedilen, öfke bile olsa, insanı herhangi bir duyguyu hissettiÄŸi için suçlamak oldukça yanlıştır.
Öfkenin asıl sebeplerini bulmak
Ä°nsanın sosyal bir varlık olarak daima çevresi ile iliÅŸki içinde olduÄŸunu vurgulayan yazar, bu iliÅŸkilerde, açıklık ve duyguların doÄŸru aktarımı oldukça önemli olduÄŸunu vurguluyor. Ancak kadınlar konumları ve toplumun onlara biçtiÄŸi roller nedeniyle pek çok zaman kendi konumlarını belirleyerek iliÅŸkilerini netleÅŸtirmede sorunlar yaÅŸarlar. Bu tür sorunlar, öfke duygusunun geliÅŸmesine zemin hazırlarken iliÅŸkilerin daha karmaşık ve tıkanmış hâle gelmesine neden olur. Kadınlar, kendi konumlarını belirlemede zorluk yaÅŸadıkları ve benliklerini geliÅŸtiremedikleri için iliÅŸkilerinde ya öfke duygusunu bastırmaya ya da yanlış yönde ifade etmeye eÄŸilimlidir. Asıl sebepler yerine sözde sebeplerin altına gizledikleri öfkeleri, gerçek sorunların gün yüzüne çıkmasını engeller. Bunun sonucunda asıl nedenden uzak problemler ile boÄŸuÅŸmak zorunda kalmalarına karşın, olumlu ve çözüme ulaÅŸtıran eylemlerden uzak kalırlar.
Dr. Harriet Lerner tarafından hazırlanan öfkenin ifade ediliÅŸ biçimleri, öfkenin altında yatan sebepler ve kadınların iliÅŸkilerdeki konumları hakkında detaylar bulacağınız bu eser sayesinde, kendi iliÅŸkilerinizdeki konumuzu belirleyebilir, neye niçin öfkeli olduÄŸunuzu keÅŸfedebilirsiniz. Ä°liÅŸkiler ve iletiÅŸime dair çarpıcı önerilerin yer aldığı kitap, yönetmekte ya da dengelemekte zorlandığınız iliÅŸkileriniz hakkında size rehberlik etmeyi amaçlıyor.
Müellif: Latife Beyza KahvecioÄŸlu, Öfke Önemli Bir Ä°ÅŸarettir, Kitabın Ortası dergisi, Eylül 2019, sayı 30.
Henüz yorum yapılmamış.