Sosyal Medya

Güncel

Kandilli'den deprem açıklaması: 20 yıldır böylesi olmamıştı

İstanbul’da ciddi paniğe neden olan depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden depremle ilgili açıklama yapıldı.



Ä°stanbul’da ciddi paniÄŸe neden olan depremin ardından BoÄŸaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden depremle ilgili açıklama yapıldı.
 
Açıklamada, son 20 yıldır bölgede böyle bir deprem aktivitesi yaÅŸanmadığı ve vatandaÅŸların dikkatli olması gerektiÄŸi uyarısında bulunuldu.
 
Silivri açıklarında meydana gelen 5,7’lik depremin ardından BoÄŸaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem AraÅŸtırma Enstitüsü’nden açıklama geldi. Depremin Silivri’nin yaklaşık 20 kilometre açığında ve 13 kilometre derinlikte meydana geldiÄŸi bildirildi. Açıklamada, bölgede son 20 yılda buna benzer bir hareketlilik yaÅŸanmadığı belirtildi.
 
Kandilli Rasathanesi Deprem AraÅŸtırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Aslı DoÄŸru, “Öncelikle tüm vatandaÅŸlarımıza geçmiÅŸ olsun diyoruz. Bugün Türkiye saati ile saat 13.59’da Silivri’nin yaklaşık 20 - 25 kilometre güneyinde, Marmara Denizi içinde, Ä°stanbul’a 75 kilometre mesafede 5,7 büyüklüÄŸünde bir deprem meydana gelmiÅŸtir. Deprem 13 kilometre derinlikte oluÅŸmuÅŸtur. Ä°stanbul ve TekirdaÄŸ’da hissedilmiÅŸtir. 24 Eylül 2019’da meydana gelen depremin ardından büyüklüÄŸü 1,5 ile 3,7 arasında deÄŸiÅŸen yaklaşık 60 adet artçı deprem kaydedilmiÅŸtir.
 
Bugün olan depremin ardındansa ÅŸu ana kadar yaklaşık 15 tane artçı deprem olmuÅŸtur ki bunların en büyüÄŸü 4,4 büyüklüÄŸündedir. BüyüklüÄŸü 4,7 ve 5,7 arasındaki artçılar klasik ana ÅŸok - artçı iliÅŸkisinde deÄŸildirler. Bundan sonraki süreçte artçıların devam etmesini bekliyoruz. VatandaÅŸlarımızın, valilik ve AFAD’ın talimatlarını takip etmelerini tavsiye ediyoruz.
 
1999 yılından beri bütün bilim insanlarının ortak bir görüÅŸü var, Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın enerji biriktirdiÄŸi yönünde. Dolayısıyla zaten bir Marmara Denizi’nde büyük bir deprem bekliyoruz. Ancak ÅŸu an itibarı ile bu depremin, onun öncüsü olduÄŸunu söyleyebilmemiz mümkün deÄŸil. Tabi ki herkes teyakkuzda olsun, vatandaÅŸlarımız tedbirli olsun” diye konuÅŸtu.
 
Kandilli Rasathanesi Deprem AraÅŸtırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Fatih DoÄŸru, “4,7’lik depremden beri alışılagelmiÅŸ ana ÅŸok - artçı ÅŸok iliÅŸkisine baÄŸlı bir düÅŸüÅŸ yaÅŸanmadı. Orta düzeyde devam eden depremler sonrasında böyle bir ÅŸey yaÅŸadık. Ä°kinci nokta, son 20 yıldır bölgede buna benzer bir deprem aktivitesi yaÅŸanmamıştı. Bu açıdan temkinli olmamız gerekiyor” dedi.
 
Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami Ä°zleme ve DeÄŸerlendirme Merkezi Müdürü Dr. DoÄŸan Kalafat ise “Bölgesel Aslında bu deprem, bu coÄŸrafyada kıyısı olan TekirdaÄŸ ve Ä°stanbul için önemli bir test oldu. Bu testte ne kadar baÅŸarılı olduÄŸumuzu sizlerin de takdir edeceÄŸinizi umuyoruz. Kısmen de olsa yapısal hasarlı binalar var. Bazı mühendislik yapılarda problemler var. Ä°letiÅŸimde sıkıntılar oldu ve trafikte sıkıntılar oldu. Dolayısıyla gelecek olası büyük deprem için de bize test oldu. Bunu söyleyebiliriz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.