Sosyal Medya

Güncel

Haçlı Seferleri Sırasında Ölen Kralın Çenesinde İskorbüt Bulundu

Yeni bulgular, Notre Dame Katedrali’ne gömülen eski bir çeneye ait. Bulunan çenenin, 1270 yılında, Sekizinci Haçlı Seferi sırasında Tunus’u kuşatırken ölen ve daha sonra Aziz Louis olarak anılan Fransa kralı IX. Louis’e ait olduğu söyleniyordu. Kemiğin gerçekten de Aziz Louis’e ait olduğu ve öldüğünde ağır bir iskorbüt hastalığı geçirdiğine dair adli kanıtlar bulundu.



Ä°skorbüt, C vitamini eksikliÄŸinden kaynaklanan bir hastalık. SaÄŸlıklı bir insan yeterince C vitamini alarak bu hastalıktan korunabilir. Fakat seferler sırasında çoÄŸunlukla balık tüketen IX. Louis, Tunus’ta besin deÄŸeri yüksek diÄŸer yöresel yemeklerden yememiÅŸe benziyor. Ä°skorbüt, diÅŸ eti çekilmesine, diÅŸ kaybına, kansızlığa, zayıflığa ve daha birçok hastalığa neden olabiliyor.
 
AraÅŸtırmacılar, Haçlı Seferleri’nin kaydını tutan Orta ÇaÄŸ tarihçisi Jean de Joinville’in de iskorbütün Louis’in ordusunda oldukça yaygın olduÄŸuna dair kanıtlar gösterdiÄŸini belirtiyor.
 
Joinville kayıtlarında, “Ordumuz diÅŸ eti nekrozundan (diÅŸ eti kaybı) muzdaripti,” diyor. “askerler eti çiÄŸneyip ve yutabilsin diye berberler, nekrozitan dokuyu kesmek zorunda kalıyordu. DiÅŸ etleri kesilirken, doÄŸum yapan kadınlar gibi aÄŸlayıp sızladıklarını duymak çok üzücüydü.”
 
Çene kemiÄŸinin gerçekten IX. Louis’e ait olup olmadığını anlamak için, araÅŸtırmacılar çeneyi önce bakarak inceledi ve 56 yaşındaki bir adamın çenesine uygun bir ÅŸekle sahip olduÄŸunu fark etti (IX. Louis de öldüÄŸünde 56 yaşındaydı). Ardından, katedraldeki kralın heykeliyle karşılaÅŸtırdılar ve hemen hemen eÅŸleÅŸtiÄŸini gördüler. Son olarak ekip, kemikte sekiz baÄŸlı nötron (radyoaktif bir çeÅŸitlilik) içeren karbon miktarını ölçmek için kemiÄŸe radyokarbon tarihlemesi uyguladı.
 
Radyoaktif karbon miktarı zamanla azalır ve insanın vücudu öldüÄŸünde çevreden yeni karbon alımını durdurur, bu nedenle bulunan kemik örneÄŸinin yaşını belirlemek için karbon 14 metodu kullanıldı. Åžaşırtıcı bir ÅŸekilde, çene kemiÄŸindeki karbonun 1030-1220 yılları arasında ölen bir adama ait olduÄŸu bulundu.
 
Fakat araÅŸtırmacılar, bu tarihlerin Louis’in ölümüyle çeliÅŸtiÄŸini bu nedenle kemiÄŸin Louis’e ait olabilmesi için Louis’in çoÄŸunlukla ya da tamamen balıkla beslenmiÅŸ olması gerektiÄŸini söyledi. Okyanuslardaki karbon 14 oranı daha azdır bu yüzden okyanustaki canlıların vücutlarında, karasal canlılardan daha az radyoaktif karbonu bulunur. GörünüÅŸe göre Louis o kadar fazla balık tüketti ki kemiklerinin daha yaÅŸlı görünmesine neden oldu.
 
AraÅŸtırmacılar, Lous’in çenesinde iskorbüte dair izler bulduklarını ancak bunun asıl ölüm nedeni olmayabileceÄŸini ve iskorbüt hastalığının bağışıklık sistemini zayıflatarak diÄŸer enfeksiyonlara yol açabileceÄŸini belirtti.
 
AraÅŸtırmacılar bir sonraki adımın, daha iyi muhafaza edebilmek için ÅŸarap ve baharatlarla kaynatılıp, Avrupa’nın baÅŸka bir ÅŸehrinde yer alan kralın bağırsaklarını incelemek ve içinde ne tür parazitlerin bulunduÄŸunu tespit etmek olduÄŸunu söyledi.
 
Live Science

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.