Sosyal Medya

Yargı reformu neler getiriyor?

Yargı Reformu Komisyonu üyesi Prof. Bahri Öztürk, Yargı Paketi'nde yer alan konu başlıklarına değindi. Öztürk, "Eğer haklarında iddianame yoksa ve haklarında soruşturma yoksa pasaportları iade edilecek. Herkes mağduriyetin farkında" dedi.



Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Yargı Reformu Paketi’ne iliÅŸkin Ä°stanbul Kültür Üniversitesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Bakanlığın oluÅŸturduÄŸu Yargı Reformu Komisyonu’nda görev alan Ä°stanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Bahri Öztürk, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Öztürk, OHAL döneminde pasaportuna el konulan kiÅŸilere hangi ÅŸartlarda pasaportlarının verileceÄŸi, uzun tutukluluk süreleri ve hakimlik savcılık sınavları gibi birçok düzenlemenin pakette yer aldığını söyledi.
 
‘TERÖR VE CÄ°NSEL Ä°STÄ°SMAR YER ALMAYACAK’
 
Öztürk, terör ve cinsel istismar gibi suçlamalarla ilgili pakette düzenleme yer almayacağını belirterek ÅŸunları söyledi, “Özellikle Ceza Muhakemesi Kanunu ve Çocuk Kanunu’nda bazı deÄŸiÅŸiklikler yapılacak. Bir baÅŸka konu kamu davasının açılmasının ertelenmesi… Bu konu sıfır çeken bir uygulamaydı. Bunun da kapsamı geniÅŸletildi. Terör ve cinsel istismar gibi suçlar bu kapsamın içerisinde deÄŸil, tartışılması bile kabul edilmemektedir. Basit iÅŸlerin yürüyüÅŸünü hızlandıran tedbirler pakette yer almaktadır. Böylece iÅŸ yükü ciddi ÅŸekilde hafifleyecek. Mahkeme ÅŸartların bulunması halinde cezayı verebilecek. Böylece 180 bin dosya seri muhakeme kapsamına girecek. 2005 öncesinde bir ceza kararnamesi var. Bu kararname önemli bir iÅŸlev görmekte. Savcıların soruÅŸturmaları daha etkin ve yürütmesinin saÄŸlanması için bazı tedbirler yer alıyor bu pakette.”
 
Ä°DDÄ°ANAMENÄ°N Ä°ADESÄ°…
 
Birinci pakette iddia makamlarının hazırladığı iddianamelere iliÅŸkin düzenlemeler de dikkat çekiyor. Öztürk konuyla ilgili, “Bu pakette iddianamenin iadesi bir müessese olarak geliÅŸtirilmekte. Mevcut bir delil toplanmadan dava açılmayacak. Sorgu yapılmadan hazırlanan iddianame iade ediliyordu öncesinden. Tanıklar dinlenmeden, delil olmadan artık iddianame hazırlanamayacak” ifadelerini kullandı.
 
‘UZUN TUTUKLULUK SÜRESÄ°…’
 
Prof. Öztürk, uzun tutukluluk sürelerinin deÄŸiÅŸeceÄŸine iliÅŸkin pakette yer alan düzenlemelerle ilgili ise, “Bu teklifin en önemli noktalarından bir tanesi tutuklamaya iliÅŸkin. SoruÅŸturma evresi bakımından tutukluluk evresi çocuklarda bütün yargılama esas. Çocuklar için tutuklamanın yarısı uygulanacak. YetiÅŸkinlerde en fazla altı ay olacak. Bu beraberinde savcılığın iddianameyi daha hızlı hazırlamasını saÄŸlayacak. Terör suçlarında iki yıl uzatmalarla birlikte iki yıllık kısmı tutukluluk olarak geçebilecek. Kural tutuksuz yargılama. Ä°stisna tutuklu yargılama olacak. Bu süreler azami sürelerdir, bu sürelerin dolmasıyla kiÅŸi tahliye edilmek zorunda” açıklamalarını yaptı.
 
Bahri Öztürk, birinci pakette istinaf mahkemeleri için de açıklamalarda bulunarak ÅŸöyle devam etti; “Ä°stinaf mahkemesinin bozma yetkisi geniÅŸletilmeli. Bozma yetkisinin geniÅŸletilmesi önemli. Ä°fade özgürlüÄŸü kapsamında olan suçlarda istinaf yolu açılmakta. HSK kanunu deÄŸiÅŸikliÄŸinde yapılan bazı deÄŸiÅŸikliklerde çeÅŸitliliÄŸi saÄŸlanmakta.”
 
Öztürk, hukuk sınavlarıyla ilgili de, “Avukatlık sınavı ve af bu pakette yok. Hukuk mesleklerine giriÅŸte kaliteyi artırmak için en az 70 puan ÅŸartı gelecek. Ä°fade özgürlüÄŸü, internete eriÅŸim yasağı kademelendirilmekte. EleÅŸtiri ve haber verme terör propagandası yapılmayacağı vurgulanmakta. EleÅŸtiri, düÅŸünce açıklaması suç teÅŸkil etmez. Bu evrensel bir ilke. Ä°nsanların çok canı yanmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
PASAPORT KONUSU
 
OHAL döneminde özellikle KHK’lilere yönelik en çok tartışılan konular arasında pasaportlarına el konulması da vardı. Prof. Öztürk, pasaport meselesinin de yargı paketinde yer aldığını söyleyerek, “OHAL döneminde pasaportu geri alınlar önemli bir mevzu. EÄŸer haklarında iddianame yoksa ve haklarında soruÅŸturma yoksa pasaportları iade edilecek. Herkes maÄŸduriyetin farkında. Bu paket sadece birinci yargı paketiyle sınırlı. Devamı gelecek. Ä°nsanlarımızı rahatlatacak çok ciddi düzenlemeler var. En önemli temennimiz uygulama. Her reform içinde bir dinamizmi barındırır” dedi.
 
Bahri Öztürk, HDP’nin önceki dönem EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ’a tahliye kararından sonra yeniden bir soruÅŸturma açılıp tutuklama kararı verilmesinin yargı reformuna zarar verip vermeyeceÄŸine iliÅŸkin sorulan soruya yanıt olarak, “Gerçekten söylüyorum. Dosyayı incelemedim” dedi. Aynı ÅŸekilde CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Canan KaftancıoÄŸlu hakkında attığı tweet’lerden dolayı ceza verilmesinin yargı reformuna uyup uymadığına iliÅŸkin sorulan soruya da, “Ä°ki dosyayı da incelemedim. Ancak inceledikten sonra bu sorulara yanıt verebileceÄŸim” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.