Sosyal Medya

Güncel

Fitch: Türk Ekonomisi Etkileyici Bir Direnç Gösterdi

Fitch Ratings’in EMEA Ülke Notları Grubu Direktörü Ed Parker, "Türkiye ekonomisi son derece etkileyici bir şekilde direnç gösterdi" dedi.



Fitch Ratings’in Londra’da düzenlenen Küresel Konferansında konuÅŸan Avrupa, Orta DoÄŸu ve Afrika (EMEA) Ülke Notları Grubu Direktörü Ed Parker, Ed Parker, “Türkiye geçen yazki finansal krizden toparlanarak ve dengelenerek son derece etkileyici bir direnç ve esneklik gösterdi.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
ÖZEL BANKALAR Ä°YÄ° DURUMDA
 
Parker, Türkiye'de genel ekonomik görünümün iyileÅŸtiÄŸine iÅŸaret ederek, “Türkiye’de bazı temeller halen son derece güçlü; kamu bilançosu, düÅŸük kamu borcu gibi. Özel bankalar görece iyi durumda. Özel sektör esnek ve dinamik . Ayrıca Türkiye geçen yazki finansal krizden toparlanarak ve dengelenerek son derece etkileyici bir ÅŸekilde direnç ve esneklik gösterdi.” dedi.
 
GEÇEN SENE ÅžÜPHELER VARDI
 
Türkiye’nin cari açık ve enflasyon verilerini de deÄŸerlendiren Parker, “60 milyar dolarlık cari açık ortadan kaldırıldı ve ÅŸu anda cari fazla veriliyor. Ayrıca bunu finanse etmeleri için gereken sermaye akışını çekmekte hiç zorluk yaÅŸamadılar. Geçen sene bu zamanlarda bu konuda ÅŸüpheler vardı. Enflasyon ÅŸu anda düÅŸüyor ve büyüme iyileÅŸiyor.” ifadelerini kullandı.
 
Parker konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:
 
“Türkiye’nin toplam rezervine odaklanıyoruz. Bunun daha önemli bir rakam olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Bu yaklaşık 100 milyar dolar seviyesinde. Net döviz rezervi ise 30 milyar dolara yakın. Bunun sebebi kamunun dış borcu yükümlülükleri görece düÅŸük seviyede. Finansman yükümlülüklerini büyük çoÄŸunluÄŸu özel sektöre, ÅŸirket ve bankalara ait. Biz toplam rezervin daha önemli bir gösterge olduÄŸunu düÅŸünüyoruz.”
 
BANKALARIN VARLIK KALÄ°TESÄ°NDE BOZULMA VAR
 
Türkiye’nin ekonomik görünümüne iliÅŸkin olası riskleri de sıralayan Parker, kamu borcunun milli gelire oranının bu yıl sonunda yüzde 4 seviyesine yaklaÅŸmakta olduÄŸunu, bankaların varlık kalitesinde bozulmanın görüldüÄŸünü belirtti.
 
Ed Parker, yerel ve dışsal politik belirsizliklerin, ABD’nin uygulayabileceÄŸi olası yaptırımların, Suriye ve Orta DoÄŸu’daki olumsuzlukların potansiyel riskler arasında olduÄŸunu söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.