HRW'den Çin'e, "Yuvalarından koparılan Uygur çocuklar ailelerine teslim edilsin" çağrısı
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Çin'e "Ailelerinden koparılan Uygur ve Doğu Türkistanlı çocukları ailelerine teslim edin" çağrısı.
DoÄŸu Türkistan’da yaÅŸayan Kazak, Kırgız, Tatar ve diÄŸer Türk kökenli toplumlara atıfla Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, Çin’in 2017’den bu yana ‘Terörizmle sert mücadele’ adı altında en az 1 milyon Uygur ve Türk kökenli diÄŸer Müslümanları gözaltına aldığı ve yasa dışı siyasi eÄŸitim kamplarında tuttuÄŸu belirtildi.
Çin yönetiminin ÅŸu anda gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde tuttuÄŸu kiÅŸi sayısının bilinmediÄŸi de aktarıldı.
Çinli yetkililerin gözaltına alınmış ya da toplama kamplarına gönderilmiÅŸ ebeveynlerin çocuklarını alarak devlet gözetimindeki çocuk esirgeme kurumlarında ve benzeri yatılı okullarda tuttuÄŸu ifade edildi.
AÄ°LESÄ°NDEN KOPARILAN ÇOCUKLARIN SAYISI BÄ°LÄ°NMÄ°YOR
HRW Çin Direktörü Sophie Richardson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çin hükümetinin çocukları ailelerinden zorla ayırması belki de DoÄŸu Türkistan’daki baskısının en acımasız tarafı.” dedi.
Pekin yönetimine çaÄŸrıda bulunan Richardson, “Bu çocuklar ya acilen yakın akrabalarına teslim edilsin ya da eÄŸer ebeveynleri ülke dışında ise sürgündeki anne babalarının yanına gitmelerine izin verilsin.” diye konuÅŸtu.
5 AÄ°LE YAÅžADIKLARINI ANLATTI
Ailelerden bazıları çocuklarının Çin Komünist Partisi üyelerinin gözetmenliÄŸindeki ‘çocuk esirgeme kurumuna’ alındığını tahmin ettiklerini bazıları ise çocuklarının yetimhanelere götürüldüÄŸünü bildiklerini söyledi.
Türkiye’de yaÅŸayan Abdurrahman Tohti isimli Uygur, 4 yaşındaki oÄŸlu ile 3 yaşındaki kızına ulaÅŸamayan bir baba.
HRW’nin mülakat yaptığı Tohti’nin eÅŸi 2016’da gözaltına alınmış.
Örgüte verdiÄŸi röportajda, ocak ayında oÄŸlunu bir videoda Çince konuÅŸurken gördüÄŸünü söyleyen Abdurrahman Tohti’nin ÅŸu sözlerine yer verildi:
“Çocuklarımı ve eÅŸimi özlüyorum Onları geri istiyorum. EÄŸer çocuklarımla bir daha karşılaşırsam, kim olduÄŸumu bilemeyeceklerinden ve asimile edilip Çinli olarak yetiÅŸtirildiklerinden dolayı beni düÅŸman olarak görmelerinden çok korkuyorum.”
Euronews’e açıklamada bulunan DoÄŸu Türkistan Milli Meclisi BaÅŸkanı Seyit Tümtürk, Çin yönetiminin 1 milyon civarında Uygur çocuÄŸu ailelerinden alıp asimile etmekle suçlamıştı.
Tümtürk, “GeleceÄŸimiz olan çocuklar bize düÅŸman olarak yetiÅŸtirilmeye çalışılıyor.” deÄŸerlendirmesinde bulunmuÅŸtu.
“AÄžLAMAKTAN ARTIK GÖZ YAÅžIM GELMÄ°YOR”
Åžu anda Kanada’da yaÅŸayan Dilnur, 8 yaşındaki kızı ile 6 yaşındaki oÄŸlundan 2017’den bu yana haber alamadığını ve evlatlarının Çin tarafından çocuk esirgeme kurumuna alındığını belirtti.
“Çinli uygulama olan Douyin’e propaganda amaçlı çocuk videoları koyduklarında umutsuzca çocuklarımı teÅŸhis etmek için bu görüntüleri izliyorum.” diyen Dilnur, “Ama onları bulamadım. Sokaklarda benim çocuklarımın yaşında çocuklar gördüÄŸümde aÄŸlamaktan artık gözlerimden yaÅŸ gelmez oldu.” diyor.
“3 KIZIM VE TORUNUMDAN HABER YOK"
HRW’nin hikayesine yer verdiÄŸi Hasan, 2017’de elinden alınan ve ÅŸu anda 14 yaşında olan ikiz oÄŸullarıyla bir daha irtibat saÄŸlayamamış.
Hasan, verdiÄŸi mülakatta ÅŸöyle konuÅŸuyor:
“Çocuklarımı çok özlüyorum. Nerede olduklarını bilmiyorum. Bütün akrabalarım gözaltına alındı. Kimse çocuklarımla ilgilenemedi. Çin hükümetine 50 mektup yazdım. Çin hükümetinin çocuklarımı ve kız kardeÅŸlerimin çocuklarını serbest bırakmasını ve Kırgızistan’a gelip burada yaÅŸamalarını istiyorum.”
Öte yandan Memetrasul Hasan’ın 3 büyük ablası da toplama kamplarında tutuluyor. Hasan’ın annesi, 3 kızının toplama kamplarında olduÄŸunu ve 16 torunun hiçbirinden haber alamadığını belirtiyor.
Ä°NSAN HAKLARI Ä°ZLEME ÖRGÜTÜ'NDEN GUTERRES'E ÇAÄžRI
Ä°nsan hakları örgütleri, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, Müslüman Uygurların Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki tartışmalı kamplarda tutulmasını kınaması çaÄŸrısında bulundu.
Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Hukukçular Komisyonu, Uluslararası Ä°nsan Hakları Federasyonu ve Dünya Uygur Konferansı tarafından Guterres'e gönderilen mektupta, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki kampların acilen kapatılması çaÄŸrısı yapıldı ve "dönemin en ivedi insan hakları meselelerinden birinin" üzerine gidilmesinin, çözüme önemli katkı saÄŸlayacağı belirtildi.
Örgütler, Guterres'den "Pekin yönetiminin, bir milyonun üzerinde Uygur ve Müslüman'ın usulsüz gözaltında tutulmasının, terörle mücadele önlemi açısından gerekli olduÄŸu hikayesine prim verecek herhangi bir eyleme" karşı ihtiyatlı olmasını ve doÄŸrudan Uygurlu temsilcilerle görüÅŸmesini istedi.
Mektupta "Sincan'da böylesi coÅŸkulu anlatıyla kitlesel gözaltılara kamuoyunun sessiz kalması, kendileri ve aileleri için sürekli endiÅŸe duyan milyonlarca Uygur Türkü Müslüman'a terk edildikleri yönünde üzücü bir mesaj veriyor." ifadesi kullanıldı.
Henüz yorum yapılmamış.