Sosyal Medya

Rus askeri uzman: Rusya, Su-35 konusunda Türkiye ile hassas teknoloji paylaşımına hazır

Rus askeri uzman Oleg Faliçev, Rusya ve Türkiye’nin beşinci nesil avcı uçaklarının üretimi ile ilgili işbirliğinin geleceğini değerlendirerek, Rusya’nın Su-35 jetleri konusunda Türkiye ile hassas teknoloji paylaşımına hazır olduğunu belirtti.



Bugün kapılarını açan Ä°stanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST hafta sonuna kadar faaliyetlerini sürdürecek. ‘Voenno-Promışlennıy Kuryer’ (Askeri ve Sanayi Kurye) gazetesi köÅŸe yazarı, emekli Albay Oleg Faliçev, Rusya ve Türkiye’nin beÅŸinci nesil avcı uçaklarının üretimi ile ilgili iÅŸbirliÄŸinin geleceÄŸini deÄŸerlendirdi.
 
“Rusya ve Türkiye’nin silah tedariki, üretimi, uçak yedek parçaları üretimi ve kullanımı konularında iÅŸbirliÄŸi yapması için oldukça iyi perspektiflerin olduÄŸunu düÅŸünüyorum. ÖrneÄŸin Antalya’da 1.5 sene önce düzenlenen, bazı Rus sivil ve askeri uçak ve helikopter ÅŸirketlerinin katıldığı ve birçok anlaÅŸmanın imzalandığı fuarı hatırlayalım” diyen Faliçev, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
 
“1.5 yıl sonra Türkiye, bu alanda Rusya ile iÅŸbirliÄŸi yapmaya yönelik rotasını teyit ediyor ve bunun en canlı örneÄŸi, S-400 füze savunma sistemlerinin teslimatını kapsayan benzersiz kontrat. Türkiye bu konuda çok ciddi siyasi bir karar aldı, hem de bunu ABD ve NATO’nun tüm tenkit ve direktiflerine raÄŸmen yaptı. (CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip) ErdoÄŸan (ABD BaÅŸkanı Donald) Trump’a boyun eÄŸmedi, bağımsız siyasi bir karar aldı. Ve bu kararın, birçok nedenle açıklanabilen doÄŸru bir karar olduÄŸunu düÅŸünüyorum.”
 
S-400 kontratından ve geçen yıl yapılan havacılık fuarından sonra bu yılki TEKNOFEST festivalinin daha önce yapılan planları ve giriÅŸimleri teyit eden bir etkinlik özelliÄŸini taşıdığını belirten Faliçev, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
SU-35’Ä°N BAÅžLICA ÜSTÜNLÜÄžÜ, DONATILMIÅž OLDUÄžU GÜÇLÜ SÄ°LAHLAR
 
“Su-35 uçağı ile ilgili Rus-Türk iÅŸbirliÄŸi konusunda her ÅŸeyden önce söz konusu uçağın Rus Hava-Uzay Kuvvetleri’nin en iyi hava araçlarından biri olduÄŸu söylenmeli. 4++ nesli olan bu uçak, Su-27 ile Su-57 arasında bir geçiÅŸ ürünüdür. Ä°lkesel olarak uçak modern ve yüksek manevra kabiliyetine sahip hava aracı ile ilgili tüm talepleri karşılıyor. Uçak özellikle Suriye’deki son çatışmalarda iyi yönleriyle öne çıktı. Su-35’in hızı 2 Mach’ı aşıyor, çok hızlı bir ÅŸekilde havalanıyor. Hem yeryüzüne yakın irtifalarda, hem de 20 kilometreye varan yükseklikte farklı modlarda çalışıyor. Bunun da ötesinde, mükemmel bir çekiÅŸ saÄŸlayan ve uçağın hem saldırıdan kaçmasını, hem karşı taraftan önce saldırmasını, hem de havada hızlı bir ÅŸekilde yavaÅŸlamasını ve gerektiÄŸinde takip eden uçaklardan sıyrılmasını saÄŸlayan iki turbojet motor ile donatılmış durumda. Ancak uçağın baÅŸlıca üstünlüÄŸü, donatılmış olduÄŸu güçlü silahlar. Makineli tüfeklerin yanı sıra Su-35’te 12 adet ‘havadan havaya’ füze ve hem hava çatışmasında, hem de güdümsüz bomba atışlarında kullanılabilen diÄŸer mühimmatlardan tam bir cephanelik bulunuyor. Uçağın bir baÅŸka önemli özelliÄŸi de, üzerinde karşı tarafın uçaklarını 100 kilometreden tespit edebilen çok güzel faz dizinli bir radarın bulunması. Tüm bu özellikler uçağı yenilmez yapıyor ve düÅŸmana ilk saldırmasını saÄŸlıyor.”
 
HEM DEVLET, HEM DE BÜYÜK ŞİRKETLER DÜZEYÄ°NDE DEVREYE GÄ°RÄ°LMESÄ° GEREKÄ°YOR
 
Rusya ve Türkiye’nin gelecekte 5. nesil savaÅŸ uçaklarını ortak üretmelerinin perspektiflerini de deÄŸerlendiren Rus uzman, ÅŸunları söyledi:
 
“Rusya’nın Su-35 uçağının, hatta Su-57 jetinin üretimi ve bu araçlarla ilgili hassas teknolojilerin paylaşımı da dâhil olmak üzere Türkiye ile daha yakın iÅŸbirliÄŸi yapmaya hazır olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Jukovskiy’deki MAKS 2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nın açılışında (Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir) Putin ve ErdoÄŸan’ın görüÅŸmesinde bu konu ele alınmıştı. Bu fikrin uygulamaya geçirilmesi için hem devlet düzeyinde (siyasi karar alınarak), hem de Rostech gibi büyük Rus ÅŸirketler düzeyinde devreye girilmesi gerekiyor, bu ÅŸirketler sadece ortak üretimi kurma düzenini belirlemekle kalmayıp, bir o kadar önemli olan kadro yetiÅŸtirme düzenini de oluÅŸturmalı. Fakat bildiÄŸim kadarıyla S-400’ler konusunda böyle bir iÅŸbirliÄŸi ÅŸu anda mevcut, S-400 sistemlerini kullanacak ve bakımını yapacak olan Türk askerlerin eÄŸitim programı uygulama safhasında.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.