Sosyal Medya

Güncel

İşsiz Sayısı Geçen Yıla Göre 938 Bin Arttı

TÜİK, haziran ayı işsizlik oranını yüzde 13 olarak açıkladı. Türkiye'deki toplam işsiz sayısı 4 milyon 253 bine ulaştı.



Türkiye Ä°statistik Kurumu verilerine göre, haziran ayında iÅŸsizlik oranı 2,8 puanlık artışla yüzde 13 olarak gerçekleÅŸti. Bir önceki yılın aynı ayına göre 938  bin kiÅŸi artan iÅŸsiz sayısı toplamda 4 milyon 253 bin kiÅŸiye ulaÅŸtı. Ä°stihdam edilenlerin sayısı 2019 yılı Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 802 bin kiÅŸi azalarak 28 milyon 512 bin kiÅŸi, istihdam oranı ise 2 puanlık azalış ile %46,4 oldu.

İŞKUR Verilerine Yakından Bakış
 
Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu (Ä°ÅžKUR)’un 2019 Haziran ayı bültenini yayınlamasının ardından Ä°ÅžKUR’a kayıtlı iÅŸsiz sayısı gündeme geldi. Biz de Ä°ÅžKUR’un yayınladığı bilgileri sizler için derledik.
 
Kayıtlı İşsiz Sayısında Son Bir Yılda Artış Oranı Rekor Seviyede
 
 
Ä°ÅžKUR’un verilerine göre; 2019’un Haziran ayında kayıtlı iÅŸsiz sayısı, bir önceki yıla nazaran %68,5 artarak, 4 milyon 418 bin kiÅŸiye ulaÅŸtı. Kayıtlı iÅŸsiz sayısındaki artışın bir önceki yıl %5’lik bir oranda olduÄŸu göz önünde bulundurulduÄŸunda, 2019 yılında yaÅŸanan artışın kayda deÄŸerliÄŸi anlaşılıyor.
 
Bununla birlikte Ä°ÅžKUR’un Haziran 2019 verilerine göre, kayıtlı iÅŸsizlerin %50,5’i kadınlardan %49,5’i ise erkeklerden oluÅŸuyor. Bu oranlarda son üç yılda kayda deÄŸer bir deÄŸiÅŸiklik yaÅŸanmadığını söyleyebiliriz.
 
 
Son bir yılda gerçekleÅŸen artış oranına baktığımızda ise erkek iÅŸsiz sayısındaki artış oranı %70 iken kadınlarda bu oran %66 olarak karşımıza çıkıyor.
 
Bunun yanı sıra kayıtlı iÅŸsiz sayısını yaÅŸ grubuna göre incelediÄŸimizde, yaklaşık 1 milyon 200 bin kayıtlı iÅŸsiz ile en yüksek iÅŸsiz sayısının 20-24 yaÅŸ grubunda olduÄŸunu görmekteyiz.
 
 
EÄŸitim Durumuna Göre Kayıtlı Ä°ÅŸsiz Sayısı
 
Öte yandan Ä°ÅžKUR’un 2019 Haziran bültenini yayınlamasının ardından tartışmalara konu olan bir diÄŸer ilginç istatistik, eÄŸitim durumuna göre kayıtlı iÅŸsiz sayısına iliÅŸkin.
 
Ä°ÅžKUR’un verilerine göre, 2019’un Haziran ayında iÅŸsizliÄŸin en yaygın olduÄŸu grup ilköÄŸretim mezunları iken bu sıralamayı ortaöÄŸretim kurumlarından mezun olanlar ve lisans mezunları takip ediyor.
 
 
Bununla birlikte gündemde en çok yer tutan konulardan biri lisans, yüksek lisans ya da doktora mezunu iÅŸsizlerin sayısı. Zaman zaman “diplomalı iÅŸsizler” olarak da nitelenen bu grupta geçen yıla oranla ciddi bir artış söz konusu. ÖrneÄŸin lisans mezunu iÅŸsizler, son bir yılda %112’lik bir artış ile en çok artış gösteren grup konumunda.
 
 
Ä°ÅžKUR’un Ä°ÅŸe YerleÅŸtirme Ä°statistikleri
 
Ä°ÅžKUR’un hazırladığı 2019 Haziran ayı bülteninde Ä°ÅžKUR programlarıyla iÅŸe yerleÅŸtirilenlere ait bilgiler de mevcut. Ä°ÅžKUR’un verilerine göre, son bir yılda iÅŸe yerleÅŸtirilen kiÅŸi sayısı %20 artarak 117.857’ye ulaÅŸtı. Ä°ÅžKUR tarafından iÅŸe yerleÅŸtirilenlerin yaklaşık %34’ü kadınlardan, %66’sı ise erkeklerden oluÅŸuyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.