Sosyal Medya

Rasim Özdenören: Deyince kızıyorlar ama temel çürük

Rasim Özdenören, Tanzimat'taki kafa karışıklığına dair, ve o bölmeli kafalardaki karışıklığı fark edememeye dair muhteşem bir yazı yazdı.



Bir insanın ahlâken saÄŸlam olması onun fikrinin saÄŸlamlığına teminat olur mu? Veya soruyu tersine çevirelim: bir insanın fikrinin saÄŸlam oluÅŸu onun ahlâkının saÄŸlamlığına delalet eder mi?
 
Bir insanın hem fikren, hem ahlâken saÄŸlam olması istenen ve beklenen bir durumdur belki. Ancak gerçekliÄŸin bu altın dengeyi her zaman tutturamadığı da ortadadır.
 
SaÄŸlam bir ahlâk temeli üzerine inÅŸa edilmiÅŸ bir fikriyatın da saÄŸlam bir bina meydana getireceÄŸi farz edilir. Ancak sonuç her zaman böyle çıkmayabilir. SaÄŸlam temel üzerine inÅŸa edilecek binanın malzemesi eksikse, hatalıysa, zayıfsa, böyle bir malzemeyle saÄŸlam bir bina inÅŸa etmenin imkânı elde edilemez.
 
İdeal (olması gereken) durum, hem temelin hem binanın sağlam olmasıdır.
 
Biz, en nihayetinde temelin sağlamlığına bakarak binanın da sağlam olacağına ilişkin bir tahminde bulunuruz.
 
Fakat ahlâkî temeli zayıf olan bir binanın üstüne inÅŸa edilmiÅŸ bir fikriyatın (ilmin ve onun bütün türevlerinin) saÄŸlam olacağı kanaatine nasıl varabiliriz? EÄŸer ulaÅŸtığımız kanaat kendimize tatmin edici görünmüyorsa, o durumda, bina ile onun temelini ayrıştırmaya kalkışırız. Kendi kendimize: "Temel çürük, ama bina saÄŸlam" demeye kalkışırız. EÄŸer böyle bir binayı satın almaya kalkışırsak ÅŸunu söyleme imkânını elimizde tutabilir miyiz: "Ben, bu binanın temelini istemem, fakat binaya talibim!"
 
Böyle bir pazarlık aptalca olmaz mı?
 
O çürük temelin üstüne kurulmuÅŸ olan binanın saÄŸlamlığına bizi ikna eden gerekçe mevcut olabilir mi?
 
Böyle bir reddiye ile böyle bir binaya talip olan birisi, istemese bile, satın aldığı o binayı o çürük temelle satın almış olur. "Ben o çürük temeli satın almıyorum, alışveriÅŸte temeli dışarıda bırakıyorum" demenin bir karşılığı bulunabilir mi?
 
Tanzimat aklı, böyle bir çeliÅŸmenin içine yuvarlanmıştı.
 
Ve o çeliÅŸme o gündür bu gündür bu ülke entelijansiyasının ardını bırakmamıştır.
 
Binanın temeli çürük, fakat malzemesi saÄŸlam mülahazası ile o binayı satın almaya kalkışan kimsenin durumu, Batı'nın ilmini alalım, ahlâkını kendisine bırakalım diyenin haline benziyor. Kimilerinin hayranlık duyduÄŸu Batının ilmi, onun özgül ahlâkî temelinin üzerine inÅŸa edilmiÅŸtir.
 
Ancak bu abes pazarlık kimilerine öylesine akıllıca, kurnazca, kârlıca görünüyor ki, hem pozisyonu bir türlü bırakmak istemiyorlar, hem de bırakmayı bir haysiyet meselesi haline getiriyorlar.
 
Rasim Özdenören, Yeni Åžafak, 24 Temmuz 2011

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.