Sosyal Medya

ABD, Yunanistan'ın Dedeağaç limanını almayı düşünüyor

ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Dedeağaç limanının stratejik öneme sahip olduğunu ve özelleştirilmesine katılmayı düşündüklerini belirtti.



Pyatt, 2010 yılında batan ve limanın tam kapasite çalışmasına engel olan “Olga” tarak dubasının denizin dibinden çıkartılması projesiyle ilgili DedeaÄŸaç’ta düzenlenen bir etkinliÄŸe katıldı. Çalışmalar, ABD tarafından finanse edildi. EtkinliÄŸe ayrıca Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos da katıldı.

ABD’nin Yunanistan BüyükelçiliÄŸi’nden yapılan açıklamaya göre Pyatt, “Alexandroupolis’i (DedeaÄŸaç) seleflerimden daha sık ziyaret ettiÄŸimden eminim ve bu, limanın Karadeniz ve Balkanlar bölgelerine açılan kapı olarak belirleyici jeopolitik önemini yansıtıyor. Alexandroupolis, Avrupa enerji güvenliÄŸinin, bölgesel istikrarın ve ekonomik büyümenin anahtar halkasıdır. Bu yüzden ABD ve Yunanistan, güvenlik ve ekonomi alanlarındaki ortak çıkarlarımızı ilerletmek için burada ortak çalışmalar yapıyor” diye konuÅŸtu.
 
ABD’nin, “Olga” tarak dubasının denizin dibinden çıkartılması çalışmalarına yaptığı 2,3 milyon euro’luk yatırımın limanın askeri nakliye imkanlarını ve ticari deÄŸerini artıracağını söyleyen Büyükelçi, “Bu tesisin özelleÅŸtirilmeye açılmasını bekliyoruz ve Amerikalı yatırımcıların katılımı için de koÅŸulların oluÅŸturulacağını umuyoruz” dedi.
 
ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt
 
Pyatt ayrıca DedeaÄŸaç’ın, yüzer sıvılaÅŸtırılmış doÄŸal gaz depolama ve yeniden gazlaÅŸtırma terminali, gaz ticareti, GE elektrik istasyonu ve bazı diÄŸer projeler için enerji merkezi olarak önemine dikkat çekti.
 
Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos da “Olga” tarak dubasının denizin dibinden çıkartılmasının DedeaÄŸaç limanının imkanlarını artıracağını, buraya büyük gemilerin yanaÅŸabileceÄŸini belirterek ulaşım altyapısının da limanın, insan ve yüklerin hızlı taşınmasının stratejik merkezine dönüÅŸmesi için tüm koÅŸulları yarattığını kaydetti.
 
Panagiotopoulos, “Limanın gerektiÄŸinde ABD ordusu tarafından kullanılması sayesinde ABD ile stratejik savunma iliÅŸkilerimiz ve iki ordu arasındaki iÅŸbirliÄŸi daha da güçleniyor ve bu, bölgesel istikrar ve güvenliÄŸe yardımcı oluyor” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.