Merkez Bankası Faizde İndirime Gitti
Follow @dusuncemektebi2
Merkez Bankası toplantısından çıkan son dakika kararına göre politika faizi yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye düşürüldü.
Piyasaların gözü bir kez daha Merkez Bankası'na çevrildi. Yeni baÅŸkan Murat Uysal BaÅŸkanlığındaki ikinci Para Politikası Kurulu toplantısı bugün gerçekleÅŸti.
Merkez Bankası para politikasının Temmuz ayı toplantısında 425 baz puanlık bir indirime gidilmiÅŸti. Bu indirim ile politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24'ten yüzde 19,75'e çekildi.
O kararın ardından kameralar karşısına geçen Merkez Bankası BaÅŸkanı da faiz indirimi devam eder mi sorusunu yanıtlarken finansal istikrar vurgusu yapmıştı. Ekonomistler arasındaki genel beklenti bu toplantıdan da bir faiz indiriminin geleceÄŸi yönündeydi.
Merkez Bankası toplantısından çıkan son dakika kararına göre faizler 3,25 baz puan düÅŸtü. Merkez Bankası'nın açıklaması ÅŸu ÅŸekilde:
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye indirilmesine karar vermiÅŸtir.
Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eÄŸiliminin devam ettiÄŸini göstermektedir. Yılın ilk yarısında net ihracatın büyümeye katkısı devam ederken, yatırımlar zayıf seyrini korumuÅŸ, özel tüketim kademeli olarak katkısını artırmıştır. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya raÄŸmen, rekabet gücündeki geliÅŸmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eÄŸilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doÄŸrudan ve baÄŸlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir. Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin sektörel yayılımının bir miktar iyileÅŸtiÄŸine iÅŸaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceÄŸi, enflasyondaki düÅŸüÅŸ eÄŸilimi ve finansal koÅŸullardaki iyileÅŸmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceÄŸi öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari iÅŸlemler dengesindeki iyileÅŸme eÄŸiliminin sürmesi beklenmektedir.
Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aÅŸağı yönlü risklerin belirginleÅŸmesiyle geliÅŸmiÅŸ ülke merkez bankaları para politikaları geniÅŸleyici yönde ÅŸekillenmeye baÅŸlamıştır. Bu durum geliÅŸmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iÅŸtahını desteklemekle birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diÄŸer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluÅŸturabileceÄŸi etkiler yakından takip edilmektedir.
Enflasyon görünümündeki iyileÅŸme devam etmektedir. Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileÅŸme ve ılımlı iç talep koÅŸulları çekirdek enflasyon göstergelerindeki düÅŸüÅŸte belirleyici olmuÅŸtur. AÄŸustos ayında tüketici enflasyonu temel mal, enerji ve gıda gruplarının katkısıyla belirgin bir düÅŸüÅŸ sergilemiÅŸtir. Ä°ç talep geliÅŸmeleri ve parasal sıkılık düzeyi enflasyondaki düÅŸüÅŸü desteklemektedir. Enflasyonun ana eÄŸilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Bu geliÅŸmelere baÄŸlı olarak, güncel tahminler yılsonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceÄŸine iÅŸaret etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin 325 baz puan indirilmesine karar vermiÅŸtir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruÅŸunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduÄŸu deÄŸerlendirilmektedir.
Kurul, enflasyondaki düÅŸüÅŸ sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aÅŸağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını deÄŸerlendirmektedir. Enflasyondaki düÅŸüÅŸün hedeflenen patika ile uyumlu ÅŸekilde gerçekleÅŸmesi için para politikasındaki temkinli duruÅŸun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eÄŸilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düÅŸüÅŸün sürekliliÄŸini saÄŸlayacak ÅŸekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doÄŸrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceÄŸe yönelik politika duruÅŸunu deÄŸiÅŸtirmesine neden olabileceÄŸi önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beÅŸ iÅŸ günü içinde yayımlanacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.