Güncel
Çevreye duyarlı (!) Japonya okyanusa radyoaktif su boşaltacak
Follow @dusuncemektebi2
Japonya sekiz yıl önce hasar gören Fukuşima nükleer santralinin atık suyunu Büyük Okyanusu'na boşaltacak.
Japonya Çevre Bakanı YoÅŸiaki Harada, sekiz yıl önce meydana gelen ÅŸiddetli deprem ve tsunamide hasar gören FukuÅŸima nükleer santralinin atık suyunu Büyük Okyanusu'na boÅŸaltmak zorunda kalacaklarını açıkladı.
Tarihe Çernobil'den sonraki en büyük nükleer felaket olarak geçen kazada üç nükleer çekirdeÄŸin erimesi sonucu radyasyon sızıntısı yaÅŸanmış, bölgedeki binlerce kiÅŸi tahliye edilmiÅŸti.
Bir milyon ton atık su
Kazadan sonra soÄŸutma için kullanılan radyoaktif suyun, yeraltı sularıyla birleÅŸmesi sonucu bir milyon tondan daha fazla atık su oluÅŸtuÄŸu belirtiliyor.
Santrali iÅŸleten Tepco adlı ÅŸirket, 2022'ye kadar, bu suları depolamak için kullanılan bin tankta yer kalmayacağını söylüyor. Åžirket yetkililerine göre Tepco, atık suları radyonüklitlerden arındırmaya çalıştı. Ancak suyu radyoaktif hidrojen izotopu trityumdan arındıracak bir teknolojinin mevcut olmadığı belirtiliyor.
Santraller genellikle trityumlu suları denize boşaltıyor
Kıyılarda inÅŸa edilen nükleer santrallerin çoÄŸu trityumlu atık suları denizlere boÅŸaltıyor. Trityum, çok küçük miktarlarda doÄŸada da bulunuyor.
Tepco geçen yıl, tanklardaki sularda trityumun yanında baÅŸka kimyasalların da bulunduÄŸunu kabul etmiÅŸti.
Çevre Bakanı Harada, bugün düzenlediÄŸi basın toplantısında "Tek seçenek atık suyu denize boÅŸaltıp seyreltmek. Hükümet bunu etraflıca deÄŸerlendirecek ama benim çözüm önerim bu" dedi.
Hükümetin nihai kararı, uzmanlardan oluÅŸan bir heyetin raporundan sonra alacağı belirtiliyor. DiÄŸer seçenekler sıvının buharlaÅŸtırılması ya da topraÄŸa gömülmesi.
Harada basın toplantısında okyanusa ne kadar suyun boşaltılması gerekeceği hakkında bilgi vermedi.
"Balıkçılar ve Japonya'nın komÅŸularını kızdıracak"
Ä°ngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, nükleer kazada balıkçılık sektörünün ağır bir darbe aldığını belirterek suyu denize boÅŸaltma kararının balıkçıların tepkisine neden olabileceÄŸine dikkat çekti.
Gazete, böyle bir kararın Güney Kore gibi komÅŸu ülkeleri de kızdıracağını vurguladı.
Geçen ay, Seul'deki Japonya BüyükelçiliÄŸi'nden üst düzey bir diplomatın DışiÅŸleri Bakanlığı'na çaÄŸrılarak, FukuÅŸima'daki atık suya ne yapılacağı konusunda izahat istediÄŸi belirtiliyor.
Ä°ki ülke arasındaki iliÅŸkiler, 2'nci Dünya Savaşı'nda Japonya'daki fabrikalarda zorla çalıştırılan Korelilerle ilgili tazminat davası yüzünden gergin.
Olimpiyatlar öncesinde Japonya baskı altında
Japonya Hükümeti, yeraltı sularının, hasar gören reaktör binalarına ulaÅŸmasını engellemek için ÅŸimdiye kadar 320 milyon dolar harcayarak yer altına duvarlar inÅŸa etti.
Ancak duvarların su geçiÅŸini tamamen durduramadığı söyleniyor. Daha önce günde 500 ton suyun atık sulara karıştığı, bugün bu miktarın günde 100 tona indiÄŸi ifade ediliyor.
Gelecek yıl yapılacak Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Olimpiyatları öncesinde atık su nedeniyle Japon hükümetine baskı artmış durumda.
Japonya BaÅŸbakanı Åžinzo Abe, altı yıl önceki adaylık sunumunda "her ÅŸey kontrol altında" demiÅŸti.
Henüz yorum yapılmamış.