BBC: Arakanlı Müsmanlar kasıtlı olarak öldürüldü
Follow @dusuncemektebi2
Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara ait yıkılan köylerin yerine polis kışlaları inşa edildiği ve Müslümanların kasıtlı olarak katledildiğine dair net kanıtlar bulunduğuna işaret edildi.
Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara ait yıkılan köylerin yerine polis kışlaları, hükümet binaları ve mülteci konumuna düÅŸüp geri dönmesi planlananlar için geçici kamplar kurulduÄŸu tespit edildi.
BBC'nin haberine göre, uydu görüntülerinin bir zamanlar Arakanlı Müslümanlara ait olduÄŸunu gösterdiÄŸi dört bölgede güvenlik noktaları kurulduÄŸu görüldü.
“Katliamın kanıtlarını gördük”
Myanmarlı yetkililerin, ülkeden kaçarak BangladeÅŸ'e sığınan çok sayıda Arakanlı Müslüman'ı "karşılamaya hazırlandıklarını" göstermek amacıyla bölgeyi gezdirdiÄŸi gazeteciler arasında yer alan BBC muhabirinin izlenimlerine dayanan haberde, Arakan'a giriÅŸin son derece kısıtlı olduÄŸu, hükümet konvoyuyla seyahat eden gazeteci heyetinin polis gözetimi olmadan halkla görüÅŸülmesine ya da görüntü almasına izin verilmediÄŸi belirtildi.
Haberde, "Arakanlı toplulukların kasıtlı olarak ortadan kaldırıldığına dair net kanıtlar görebildik." ifadesi yer aldı.
“Hükümet ve polis yerleÅŸkesi var, aÄŸaçlar yok olmuÅŸ”
Myanmar'da Eylül 2017'de diÄŸer bir hükümet konvoyuyla seyahati sırasında Myo Thu Gyi köyünü görüntülediÄŸini dile getiren muhabir, "Evlerin çoÄŸu yakılmıştı ancak daha büyük binalar hala saÄŸlamdı ve genellikle Arakan köylerini çevreleyen aÄŸaçlar hala oradaydı ancak ÅŸimdi Myo Thu Gyi köyünün bulunduÄŸu yerde, büyük bir hükümet ve polis yerleÅŸkesi var. AÄŸaçlar yok olmuÅŸ." ifadelerini kullandı.
Heyetle bir zamanlar nüfusunun yaklaşık dörtte üçü Müslüman olan Inn Din köyüne de gittiklerini söyleyen muhabir, "Bugün köyde Müslümanların dörtte birinin bile izine rastlanmıyor." dedi.
BBC muhabiri, köyde geçmiÅŸte Arakanlı Müslümanlara ait evlerin bulunduÄŸu bölgenin, yeni kurulan Sınır Muhafaza Polisi yerleÅŸkesini çevreleyen dikenli tellerle örülü olduÄŸunu ve aÄŸaçların kesildiÄŸini kaydetti.
Muhabir, ayrıca yörede ikamet eden Arakanlı Budistlerin kendilerine bir daha yanlarında Müslümanların yaÅŸamasına asla izin vermeyeceklerini söylediÄŸini aktardı.
“Müslüman köyü dümdüz edildi”
BBC muhabiri, Kyein Chaung bölgesinde bir "yeniden yerleÅŸtirme kampını" ziyaretleri sırasında da kampın inÅŸası için Myar Zin isminde bir Müslüman köyünün arazisinin dümdüz hale getirildiÄŸini öÄŸrendiklerini kaydetti.
Muhabir, kamptaki yetkililerin Myar Zin köyünün yıkıldığını doÄŸruladığına iÅŸaret etti.
Haberde, yerlerinden edilen Arakanlı Müslümanların, topraklarına geri dönmeleri halinde Kyein Chaung gibi geçici kamplara yerleÅŸtirilebilecekleri ifade edildi.
Arakanlı Müslümanlar dönmek istemiyor
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸinden (BMMYK) 16 AÄŸustos'ta yapılan açıklamada, BangladeÅŸ tarafından 22 binden fazla muhacirin isminin Myanmar'a gönderildiÄŸi, Myanmar hükümetinin ilk aÅŸamada bunlardan 3 bin 500 kadarının geri dönmesini onayladığı ifade edilmiÅŸti.
BangladeÅŸ Mülteci Yardım ve Geri DönüÅŸ Komiseri Abul Kalam, BangladeÅŸ'in baÅŸkenti Dakka'da aynı gün yaptığı açıklamada, binden fazla aileden 3 bin 500 muhacirin kimliklerinin Myanmar tarafından doÄŸrulandığını vurgulayarak, isimleri Myanmar hükümetince onaylanan Arakanlı Müslümanların isterlerse Myanmar'a geri dönebileceÄŸini kaydetmiÅŸti.
Kalam, 22 AÄŸustos'ta yaptığı açıklamada da Arakanlı Müslümanlardan hiçbirinin geri dönmek istemediÄŸini belirtmiÅŸ ve BangladeÅŸ hükümeti ile BMMYK tarafından kendileriyle görüÅŸülen 295 aileden herhangi birinin, Myanmar'a dönmeye razı olmadığını ifade etmiÅŸti.
Soykırım devam ediyor
Merkezi Avustralya'da bulunan düÅŸünce kuruluÅŸu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü (ASPI) tarafından Aralık 2018 ile Haziran 2019 arasında en son uydu görüntülerine dayanılarak oluÅŸturulan raporda, Myanmar hükümetinin mültecilerin dönüÅŸü için yaptığı hazırlıkların yeterli olmadığı belirtilmiÅŸti.
Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoÄŸu Müslüman binlerce kiÅŸi katledilmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yeri ateÅŸe verilmiÅŸti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 AÄŸustos 2017'de düzenlenen eÅŸ zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel ÅŸiddet eylemleri baÅŸlatmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.