İstanbul’un askeri arazi olan yeşil alanlarından biri daha imara açılıyor
Follow @dusuncemektebi2
Esenler Belediyesi ile Milli Savunma Bakanlığı’nın imzaladığı protokol uyarınca TSK belediyenin yapacağı “yeni modern kışlalar” karşılığında araziyi boşaltılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar planına göre 720 hektarlık alana 21 külliye kurulacak, arazinin yüzde 42’sine yeni konutlar ve ticaret alanları inşa edilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı yeni imar planında “Askeri Alanların, Askeri Alan dışına çıkarılması halinde öncelikle eksik olan sosyal ve teknik altyapı alanları olarak kullanılması” yönündeki “İstanbul Çevre Düzeni Plan Kararı” hatırlatıldı.
Tarafsız haber ajansının özel haberine göre, yeni planın, bu prensip çerçevesinde hazırlandığı belirtildi ancak plana göre İstanbul Esenler’de yer alan 720 hektarlık araziye yeni konutlar dikilecek.
SADECE YÜZDE 42
Planda “arazinin sadece yüzde 42’si” ifadesiyle yer alıyor ama bu İstanbul’un elinde kalan az sayıdaki yeşil alanlardan birinin, 302 hektarlık bölümüne yeni konutlar dikileceği anlamına geliyor.
Kalan yüzde 58’lik bölümün ise “Park Alanı, Eğitim Alanı, Sosyo Kültürel Tesis Alanı, Belediye Hizmet Alanı, Meydan, Sağlık Tesisi Alanı, Yol, Dini Tesis Alanı, Teknik Altyapı Alanı vb. donatı işlevlerine ayrıldığı” belirtiliyor.
720 hektarlık imar planının hedefi “İlçe bütününde ve kent ölçeğinde yaşayanların can ve mal güvenliğini sağlayarak, güvenli ve sağlıklı yaşam alanları oluşturmak, donatı ve ulaşım olanaklarını artırarak yaşam kalitesini arttırmak” olarak tanımlanıyor.
YAŞAM KALİTESİ 21 KÜLLİYEYLE ARTACAK
Planda bu hedefe “hizmet edecek” bazı değişikler yer alıyor. “Öngörülen kentsel gelişmeler” başlığının altında bu değişikliklerin ne olacağı da sıralanmış. Plan hayata geçirilirse Esenler’in hemen her yeri başka bir “külliye” olacak. 21 külliyenin isimleri şöyle:
Köyiçi Külliyesi, Kemer Külliyesi, Tuna Külliyesi, Bilal-İ Habeşi Külliyesi, Fatma Hatun Külliyesi, Kazım Karabekir Külliyesi, Fatih Külliyesi, Üç Başaran Külliyesi, Menderes Külliyesi Ve Bulvarı, Nine Hatun Külliyesi 1,
Nine Hatun Külliyesi 2, Nine Hatun Külliyesi 3, Mimar Sinan Külliyesi Ve Bulvarı, Davutpaşa Külliyesi 1, Davutpaşa Külliyesi 2, Namık Kemal Külliyesi, Turgutreis Külliyesi, Ashabı Kiram Külliyesi, Oruçreis Merkez Külliyesi, Oruçreis Güney Külliyesi, Çiftehavuzlar Külliyesi.
Planda yapılacak yeni konutların Esenler’deki deprem riski taşıyan konut stokunun transferinde kullanılacağı ifadesi de var.
ESENLER’E “GELENEKSEL MAHALLE”LER YAPILACAK
Rapordaki “Konut Alanları” başlığının altında belirtilen “geleneksel mahalle kavramı”ndan söz ediliyor. Yeni inşa edilecek konutların bu bakış açısıyla geliştirileceği belirtiliyor. “geleneksel mahalle kavramı” raporda şöyle tanımlanıyor:
“Mahalle genellikle başka semtlere geçilmek için kullanılan bir alan değil, ulaşılan bir alandır. Mahalle; girişi, meydanı, çarşısı, camisi, okulları gibi kamusal alanlara sahiptir. Yaya ulaşımı hakimdir. Böylece kamusal alanlardan komşuluk gruplarına ve özel hayata geçiş yapılmaktadır. Konut birimleri ise genelde düşük yoğunlukta, tek ailelik ve avlulu konutlardır. Yapım teknikleri olarak yöreye ait doğal malzeme ile üretilmiştir. Kuruluşunda, gelişmesinde yaşam deneyimlerinden ve geleneklerden gelen kurallar vardır. Mahalle, dededen toruna nesiller boyu tanış olma sürecidir. Bir sosyal dayanışma alanıdır. Hocası, muhtarı, ihtiyar heyeti, delisi, güzeli vardır.“
Henüz yorum yapılmamış.