Güncel
OECD Eğitim Direktörü Schleicher: Başarısızlığınızın Nedeni Ezbere Dayalı Eğitim
Follow @dusuncemektebi2
RS FM'de Akşam Postası adlı programına katılan OECD Eğitim Direktörü Andreas Schleicher yeni eğitim öğretim yılının başlangıcında, eğitim sistemimiz hakkında değerlendirmelerde bulundu.
OECD’nin (Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma Örgütü) her yıl üye ülkelerde yaptığı sözel ve sayısal yetenek sınavı PISA’da Türk öÄŸrenciler yıllardan beri hep son sıralarda yer alıyor. AkÅŸam Postası Editörü UÄŸur KoçbaÅŸ OECD EÄŸitim Direktörü Andreas Schleicher ile konuÅŸtu. Hem bu performans düÅŸüklüÄŸünün nedenlerini sordu hem de Schleicher’den Türk eÄŸitim sisteminin geleceÄŸine iliÅŸkin görüÅŸ aldı.
EĞİTÄ°MDEKÄ° EN BÜYÜK EKSÄ°KLERDEN BÄ°R TANESÄ° ÖÄžRENMEYÄ° ÖÄžRETMÄ°YOR OLMAMIZ'
EÄŸitimdeki en büyük eksikliklerden bir tanesinin 'öÄŸrenme öÄŸretmemek olmamız' diyen Schleicher, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:
"Dünya her gün deÄŸiÅŸiyor. O yüzden yaÅŸam boyunca öÄŸrenci olmamız lazım. BaÅŸarı artık sadece öÄŸrenme ve öÄŸretme ilgili deÄŸil. BaÅŸarı artık yenilikçi dünyada bir pusula ve yolumuzu bulmaktan geçiyor. Sadece öÄŸrenme ve öÄŸretme 20. ve 19. yüzyıldaki eÄŸitim sisteminde kaldı. O zamanlar elimize aldığımız ansiklopedilerle bir ÅŸeyler öÄŸreniyorduk daha kısıtlıydı. Fakat ÅŸimdi elimizin altındaki bilgisayar ve internetle sorduÄŸumuz bir soruya binlerce cevap bulabiliyoruz fakat buradaki soru da ÅŸimdi hangisinin doÄŸru olduÄŸu” dedi.
EÄŸitimi etkileyen önyargılardan ve deÄŸiÅŸimler yapmak için önce öÄŸretmenlerden baÅŸlamak gerektiÄŸini söyleyen Schleicher, bu anlamda "Hiçbir eÄŸitim öÄŸretmenlerin kalitesinin üstüne çıkamaz" diyerek sözlerine ÅŸu ÅŸekilde devam etti:
"EÄŸitim ile önyargılarımız var mesela. ÖrneÄŸin fakir ailelerin çocuklarının baÅŸarısız olması ya da göçmenlerin eÄŸitim kalitesini düÅŸüreceÄŸine dair inanç. Yapmış olduÄŸumuz araÅŸtırmalar sonucunda bu etkenlerin eÄŸitim kalitesi ile doÄŸru orantılı olmadığını gösteriyor. Aynı ÅŸekilde sınıftaki öÄŸrenci sayılarının azlığı ve çokluÄŸu da tartışılan konular arasında ve bunun da etkili olmadığını gördük. Fakat eÄŸitim kalitesi öÄŸretmen ile doÄŸru orantılı. Hiçbir eÄŸitim öÄŸretmenlerin kalitesinin üstüne çıkamaz. ÖÄŸrencilerinin hayallerini ve rüyalarını anlayan öÄŸretmenler lazım. Çünkü asıl tasarımcı ve geleceÄŸi hazırlayan öÄŸretmenler ve bu yüzden de onların motivasyonlarınıı yükseltmemiz ve yine öÄŸretmenlerimizi en iyi öÄŸretmenlerden eÄŸitim almasını saÄŸlamamız lazım. Türkiye kaliteli öÄŸretmen sayısı azımsanmayacak kadar var. Ayrıca diÄŸer bir yanlış algı da ne kadar çok eÄŸitim ve ders süresini uzatırsak o kadar baÅŸarılı olacağımızın düÅŸünülmesi. GeliÅŸmiÅŸ ve eÄŸitim kalitesi yüksek olan ülkelerde okul saatlerinin diÄŸer eÄŸitim kalitesinin en düÅŸük olduÄŸu ülkelere kıyasla oldukça az. Burada önemli olan zamanın çokluÄŸu deÄŸil nitelikli ve etkin zamanın ayrılmasıdır.”
PISA'DA NEDEN BAÅžARIMIZ DÜÅžÜK?
Schleicher’e göre PISA’daki baÅŸarısızlığın sebebi ezbere dayanan eÄŸitim: "Türk öÄŸrenciler tamamen sınavlar için çalışmaya konsantre olmuÅŸ durumdalar. Ezbere bilgileri tekrarlamaktan öteye gidemiyorlar. Bu da önlerine bir problem geldiÄŸinde onu çözme yeteneklerini kısıtlıyor. PISA bu beceriye büyük önem veren bir sınav."
Alman eÄŸitim uzmanı, Türkiye’nin eÄŸitim sistemine çaÄŸ atlatmak için mutlaka öÄŸretmenler konusunda daha fazla adım atması gerektiÄŸini söyledi. Türkiye’nin 2023 EÄŸitim Hedefleri’ni öven Schleicher, “2023 vizyonu geleceÄŸe bakan ve heyecanlandıran bir vizyon. Daha çok problem çözmeye odaklı, proje odaklı bir bakış açısı. EÄŸitimi daha geniÅŸ kapsamlı hale getirecek bir adım. Ancak eÄŸitim kalitesi hiçbir zaman eÄŸitmenlerin kalitesinin üzerine çıkamıyor. Ä°ÅŸte bu yüzden Türkiye’nin öÄŸretmenliÄŸi hem maddi anlamda hem de entelektüel olarak daha cazip hale getirmesi ÅŸart. Türkiye öÄŸretmenlerine harika ve dinamik bir kariyer imkânı sunmalı. Aynı zamanda baÅŸarılı öÄŸrencilerin baÅŸarılı öÄŸretmenlerle bir araya gelmesi, okullar arası etkileÅŸimlerin de artırılması gerekiyor” dedi.
SONUÇLAR Ä°NTERNETTE
208 PISA sınavı sonuçları 3 Aralık 2019’da yayınlanacak. Türk öÄŸrencilere iliÅŸkin son veriler 2015 yılına ait. Bu verilere Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın PISA’ya iliÅŸkin sayfasından eriÅŸmek mümkün.
Henüz yorum yapılmamış.