Hong Kong'da göstericiler barikatları ateşe verdi
Follow @dusuncemektebi2
Hong Kong'da göstericiler, Merkez Metro istasyonunun çıkışı önünde bulunan barikatları ateşe verdi, bir grup maskeli protestocu da kaldırım taşlarını söktü!..
Çin’in Hong Kong Özel Ä°dari Bölgesi’nde gösteriler, yönetimin 'zanlıların Çin'e iadesiyle ilgili yasa tasarısını geri çekme' kararına raÄŸmen sürüyor.
'South China Morning Post' gazetesinin haberine göre, Hong Kong BaÅŸ Yönetici Carrie Lam'in tasarıyı geri çekmesini yeterli bulmayan ve tüm taleplerinin yerine getirilmesi yönünde eylemlerini devam ettiren bazı protestocular, Merkez Metro istasyonunun bir çıkışında yangın çıkardı.
Protestocular, Merkez istasyonun F çıkışı önündeki barikatları ateÅŸe verdi. Yangına itfaiye müdahale etti.
Bazı göstericiler, istasyonun camlarını kırdı.
Yüzlerce kiÅŸinin protesto amacıyla yürüyüÅŸ yaptığı Queensway Caddesi'nde de Admiralty metro istasyonu yakınlarında bir grup maskeli protestocu kaldırım taÅŸlarını sökerken görüntülendi.
Pedder Caddesi'nde eylemlerini sürdüren protestocu bir grup ise cadde ortasında mukavvaları yaktı.
Polis protestocularının şiddet eylemelerini kınadı
Polisin yaptığı açıklamada, Hong Kong'ta bir alışveriÅŸ bölgesi olan Causeway Bay'da çok sayıda göstericinin Hennessy Yolu'nu taşıt trafiÄŸine kapattığı bildirildi.
Polisin göstericileri dağıtmak için göz yaÅŸartıcı gaz kullandığının kaydedildiÄŸi açıklamada, herkesin bir an önce alandan ayrılması çaÄŸrısı yapan polis, civar sakinlerinin gerektiÄŸi takdirde pencerelerini kapatması ve evlerinden dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.
Açıklamada, 'Polis, protestocuların tüm ÅŸiddet eylemlerini kınıyor.' ifadesi kullanıldı.
Polis, Causeway Bay'a çıkan bazı yolları kordon altına aldı.
DiÄŸer yandan, ABD KonsolosluÄŸu yakınlarındaki bir duvarı geçici olarak 'Lennon Duvarı' haline getiren göstericiler, duvara 'Hong Kong'u kurtarın', 'Hong Kong'a özgürlük', 'Ä°nsan haklarını koruyun' yazılı kağıtlar astı.
Çekya'nın baÅŸkenti Prag'da grafitiler çizilmiÅŸ John Lennon Duvarı'ndan esinlenerek oluÅŸturulan 'Lennon Duvarları', göstericilerin kendini ifade etmek için protestoları destekleyen ve hükümete duydukları öfkeyi dile getirenlerin mesajlarını renkli kağıtlara yazarak paylaÅŸtıkları yerler olarak dikkati çekiyor.
Göstericilerden Trump'a çaÄŸrı
Hong Kong televizyonu Radio Television Hong Kong (RTHK), yüzlerce protestocunun, Hong Kong Island bölgesinde bulunan Charter Garden semtinden bölgedeki ABD KonsolosluÄŸu’na yürüyüÅŸ düzenlediÄŸini duyurmuÅŸtu.
Yerel saatle 14.30’da baÅŸlayan gösteride maske takıp ellerinde ABD bayrağı taşıyan protestocular, ABD BaÅŸkanı Donald Trump’a “Hong Kong’u özgürleÅŸtir” sloganıyla çaÄŸrıda bulunmuÅŸtu.
Göstericiler ayrıca, ABD’ye “Hong Kong Ä°nsan Hakları ve Demokrasi Yasası”nı Senato'dan geçirmesi çaÄŸrısı yapmıştı.
Söz konusu yasa, Hong Kong’a ticaret, ihracat ve iÅŸ dünyasına yönelik ayrıcalıklar konusunda özel muamelede bulunulmasını ve kentin sahip olduÄŸu yüksek otonominin gözden geçirilmesini saÄŸlayan 1992 tarihli ABD Hong Kong Siyaset Yasası'nda revizyon yapılmasını gerektiriyor.
Hong Kong'da zanlıların Çin'e iadesi yasasında deÄŸiÅŸiklik öngören tasarıya karşı protestoların baÅŸladığı haziran ayında, ABD'de Senato ve Temsilciler Meclisi üyesi bir grup milletvekili, bölgenin özerk statüsünün korunması için Pekin ve Hong Kong yönetimine ekonomik baskı yapmayı öngören yasa tasarısını gündeme getirmiÅŸti.
Tasarı ilk olarak 2017'de ortaya çıkmıştı.
Göstericiler, tüm taleplerin karşılanmasını istiyor
Haziran ayından bu yana düzenlenen protestolarda göstericiler, tasarının geri çekilmesinin yanı sıra eylemcilere yönelik polis ÅŸiddetinin soruÅŸturulması için bağımsız komisyon kurulması, tutuklanan protestoculara af çıkarılması, protestoların 'ayaklanma' olarak adlandırılmasına son verilmesi ve siyasi reformların yeniden baÅŸlatılmasını talep ediyor.
Hong Kong BaÅŸ Yöneticisi Carrie Lam hafta içi iade tasarısının geri çekileceÄŸini açıklamıştı. Göstericiler, Lam’in açıklamasını yeterli bulmayarak tüm taleplerinin karşılanmasını istiyor.
Hong Kong'un statüsü
Hong Kong, 1898'de imzalanan 'kira sözleÅŸmesiyle' uzun yıllar Ä°ngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmiÅŸti. Ä°mzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda baÄŸlı kalarak 'tek ülke, iki sistem' politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.
Çin'in Hong Kong Özel Ä°dari Bölgesi'nde Mart 2017'de yapılan baÅŸyönetici seçiminden zaferle çıkan Carrie Lam, Temmuz 2017'de Çin Devlet BaÅŸkanı Åži Cinping'in huzurunda Pekin merkezi hükümeti ve Hong Kong halkına baÄŸlılık yemini ederek görevi selefi Leung Chun-ying'den devralmıştı.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.