Sosyal Medya

Güncel

Suriyeliler 15 bin şirket kurdu: ‘Yüzde 72'si Türkiye'den ayrılmayı düşünmüyor'

3 milyon 649 bin 750 Suriyeliyi barındıran Türkiye'de Ticaret Bakanlığı'nın son verilerine göre Suriyelilerin ortak veya sahip olduğu 15 bin 159 şirket var.



Hürriyet gazetesinden Ä°lker Sezer'in haberine göre, Türkiye Ekonomi AraÅŸtırmaları Vakfı'nın raporuna bakıldığında söz konusu Suriyeli ÅŸirketler 44 bin Suriyeliyi de istihdam ediyor.
 
‘YAKLAÅžIK 250 BÄ°N SURÄ°YELÄ° BU ŞİRKETLER SAYESÄ°NDE GEÇÄ°MLERÄ°NÄ° SAÄžLIYOR’
 
TEPAV'a göre bu ÅŸirketlerde ortalama çalışan sayısı 7.3 kiÅŸi olurken, ortalama bir Suriyeli ailenin 6 kiÅŸiden oluÅŸtuÄŸu göz önüne alındığında, yaklaşık 250 bin Suriyeli bu ÅŸirketler sayesinde geçimlerini saÄŸlıyor. Bu da Türkiye'deki Suriyelilerin yaklaşık yüzde 7'sinin sahibi ya da ortağı Suriyeli ÅŸirketlerden istihdam anlamında faydalandığını ortaya koyuyor.
 
‘SURÄ°YELÄ° GÄ°RİŞİMCÄ°LER 'GEÇÄ°CÄ°' DEĞİL’
 
AraÅŸtırmanın sonuçlarına göre TEPAV'ın görüÅŸtüÄŸü Suriyeli giriÅŸimcilerin yüzde 72'si Suriye'deki savaÅŸ sona erse bile Türkiye'den ayrılmayı düÅŸünmüyor. AraÅŸtırmanın gerçekleÅŸtirildiÄŸi Suriye sınırında ya da sınıra yakın Gaziantep, Mersin, Hatay, Åžanlıurfa, Kilis, Adana, KahramanmaraÅŸ ve Mardin'deki Suriyeli giriÅŸimciler 'geçici' olmadıklarını vurguluyor. Suriyelilerin geçici olmadıklarını söylemelerinin altındaki en büyük neden ise iÅŸ hayatında yaÅŸanan görece baÅŸarı.
 
GAZÄ°ANTEP VE MERSÄ°N Ä°LK SIRADA

 

Rapora göre, söz konusu 8 kentte aktif toplamda 106 bin 545 ÅŸirket bulunurken, bunların 2 bin 122'si (yüzde 2) Suriyelilerin. 8 kent içinde Suriyelilerin en fazla ÅŸirket kurduÄŸu ilk iki kent ise 802 ÅŸirketle Gaziantep ve 647 ÅŸirketle Mersin. Suriyelilerin istihdamı ile ilgili mevcut yasa ve düzenlemelerin, mülteciler tarafından kurulan ÅŸirketleri olumsuz yönde etkilediÄŸini ve Suriyelilerin resmi iÅŸ piyasasına entegrasyonunu sınırladığı da ifade edildi.
 
‘DIÅž TÄ°CARET KONUSUNDA POZÄ°TÄ°F BÄ°R ROL OYNAMASINA Ä°ZÄ°N VERÄ°LMESÄ° MÜMKÜN’
 
TEPAV raporunun yazarı Omar Kadkoy, hem Suriyeliler hem de Türkiye vatandaÅŸları için istihdam imkânı yaratan ÅŸirketlere iliÅŸkin verileri, Türkiye'deki Suriyelilere yönelik yanlış ekonomik ve sosyal ön yargıların ‘panzehiri' olarak deÄŸerlendirdi. Kadkoy, buna karşın Suriyeli giriÅŸimcilere yönelik yeni yasal düzenlemelerle, söz konusu ÅŸirketlerin dış ticaret konusunda pozitif bir rol oynamasına izin verilmesinin mümkün olduÄŸunu belirtti.
 
GÜVENLÄ°K ÖNCELİĞİ
 
Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum AraÅŸtırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Murat ErdoÄŸan, Suriyelilerin ülkede kalmayı tercih etmesinin ve 'kalıcı' olma düÅŸüncesine kapılmasının birinci nedeninin güvenlik ve gönüllü dönüÅŸ yapma isteklerinin sıfıra yakın' olduÄŸunu öne sürdü. ErdoÄŸan, son araÅŸtırmalara göre, gündelik ücretle çalışan Suriyelilerin sayısının azaldığını, maaÅŸlı çalışan Suriyelilerin ilk kez diÄŸer kesimin üzerine çıktığını iÅŸaret etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.