Sosyal Medya

Güncel

Sabah yazarından aykırı yazı: İdamın dönüp kimi vuracağı belli olmaz

Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Hiç düşünmeden idamı onaylarım" sözlerine değerlendirdi. Altınok, "İdam bumerangdan farksızdır. Dönüp kimi vuracağı belli olmaz." dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Emine Bulut cinayeti sonrası TBMM'nin 'idam' kararı vermesi halinde kendisinin kararının net olduÄŸunu söyleyip idamı onaylayacağını dile getirdi. 
 
Sabah gazetesindeki köÅŸesinde "Ä°dam bumerangdır" baÅŸlıklı bir yazı kaleme alan Melih Altınok, "Türkiye gibi geçmiÅŸinde kötü deneyimleri olan, seçilmiÅŸ baÅŸbakanını, solcu gençlerini sehpaya göndermiÅŸ bir coÄŸrafyada idam bumerangdan farksızdır. Dönüp kimi vuracağı belli olmaz." dedi.
 
ERDOÄžAN: HÄ°Ç DÜÅžÜNMEDEN Ä°DAMI ONAYLARIM
Dün Ankara'da cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını cevaplayan ErdoÄŸan, Emine Bulut cinayetine iliÅŸkin soruya, "Bu konuda Adalet Bakanlığımız gerekli çalışmaları zaten yaptı. Parti içi çalışmalarımız da aynı ÅŸekilde devam ediyor. Ben çok kesin bir ÅŸey söyledim. EÄŸer parlamentomuz, idam konusunda kararını verirse geleceÄŸi yer CumhurbaÅŸkanlığı. Ben bunu onaylarım, hiç düÅŸünmem. Bu konuda vicdanım da rahat. Çünkü yavrusunun gözleri önünde öldürülen annenin hakkı ağırlaÅŸtırılmış müebbetle ödenmez" ÅŸeklinde cevap vermiÅŸti. 
 
Ä°DAMIN DÖNÜP KÄ°MÄ° VURACAÄžI BELLÄ° OLMAZ
Sabah yazarı Altınok idama dair, "Hukukun, siyasetin, devletin insanı nasıl öldüreceÄŸini bulması mesele bile deÄŸil; zor olan yaÅŸatmaya çalışmanın yollarını aramak" ifadesini kullandı.
 
Altınok yazısının ilgili bölümünde ÅŸunları kaydetti:
"Yalnızca Türkiye'de deÄŸil, dünyanın her yerinde toplumda travma yaratan vahÅŸetlerin ardından idam tartışması raftan indiriliyor.
Bazı eyaletlerinde uzun bir aradan sonra infazlara izin veren ABD de harıl harıl idamı tartışıyor...
Toplumdan yükselen bu taleplere siyasetin kayıtsız kalması elbette zor.
Dün sosyal medyada, Tarihi Selimiye Camii'nin duvarına spreyle yazılar yazan vandallarla ilgili ÅŸahit olduÄŸum ÅŸu diyalog sanırım toplumun hissiyatını çok iyi özetliyor:
Bunu yapanlar idam edilmeli!
Ä°dam da nereden çıktı yahu, abartma!
Olsun, biz cezayı üst sınırdan isteyelim de...
***
Benim bu konudaki ÅŸahsi görüÅŸüm belli. Pek çoÄŸunuz gibi, ben de bazı olaylar karşısında idamın bile yetmeyeceÄŸini düÅŸünüyorum.
Ancak cezanın amacı intikam deÄŸil rehabilitasyondur. Telafisi imkânsız ceza olmaz. Hele ki hukuk sistemlerinin iÅŸleyiÅŸi ortadayken... FETÖ unsurlarından temizlenip temizlenmediÄŸi bile belli olmayan bu ortamda hangimiz hangi mahkeme kararına gönül rahatlığıyla güvenebiliriz?
Dahası, Türkiye gibi geçmiÅŸinde kötü deneyimleri olan, seçilmiÅŸ baÅŸbakanını, solcu gençlerini sehpaya göndermiÅŸ bir coÄŸrafyada idam bumerangdan farksızdır. Dönüp kimi vuracağı belli olmaz.
Hepimizi sarsan ÅŸiddet sorunsalımıza yapıcı çözümler bulmak istiyorsak yapılacak ÅŸey bellidir. Adalet Bakanlığımız ve Parlamentomuz, Türkiye'nin 20 yıl önce geride bıraktığı idamı deÄŸil yasalarımızı ve adli pratiklerimizi mercek altına almalılar. Öncelikle, bireyin bedensel mülkiyetini garanti altına alan, bir ÅŸiddetle mücadele reformu paketi hazırlayıp CumhurbaÅŸkanı'nın onayına sunmalılar.
Ä°ÅŸe de, Twitter'da küfür edeni içeri atıp sokakta kadına, erkeÄŸe, çocuÄŸa, yaÅŸlıya, engelliye yumruk atanı serbest bırakan hukuk sistemimizin mantığını sorgulayarak iÅŸe baÅŸlayabilirler.
Hukukun, siyasetin, devletin insanı nasıl öldüreceÄŸini bulması mesele bile deÄŸil; zor olan yaÅŸatmaya çalışmanın yollarını aramak.
Bir vatandaÅŸ olarak benim sivil siyasetten beklentim budur."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.