Sosyal Medya

İngiltere'de Kraliçe’den Boris Johnson'ın 'parlamentoyu askıya alma' talebine onay

Uzun süredir Brexit gündemiyle dünyanın ilgi odağı olan İngiltere, şimdi de demokrasi krizi tartışmaları ve protestolarla gündemde. Anlaşmasız Brexit'e karşı bir araya gelen muhalefeti engellemek için harekete geçen Başbakan Boris Johnson Kraliçe'den parlamentoyu askıya almasını istedi. Kraliçe de kabul etti ve geleneksel parlamento açılış konuşmasını 14 Ekim'de yapacağını duyurdu. Bu 'normalden 5 hafta sonra' anlamına geliyor



Parlamento, eski baÅŸbakan Theresa May'in 2016 yılının Temmuz ayında baÅŸbakan seçilmesinden bu yana çalışmalarına olaÄŸan dışı bir ara vermedi. Her yıl yeni yasama yılının baÅŸlaması öncesinde normal bir uygulama olarak yapılan ‘askıya alma iÅŸlemi' bu kez, Brexit'le ilgili muhalefetin çalışmalarını bilerek baltalama isteÄŸi olarak yorumlanıyor.
 
Amerika'nın Sesi'ne göre Ä°ngiliz Avam Kamarası BaÅŸkanı John Bercow, “Nasıl göstermeye çalışırlarsa çalışsınlar parlamentoyu askıya almak, Brexit'in parlamentoda tartışılmasını önlemek ve parlamentonun ülkenin geleceÄŸine yön verme görevini engellemek demektir" dedi. Bercow, Brexit sürecini kastederek "Ulusumuzun tarihindeki en zor dönemlerden birinde parlamentonun sözünü söylemesi hayati öneme sahip. parlamentoyu askıya almak demokrasiye hakaret olur" sözleriyle hükümetin kararını sert eleÅŸtirdi.
 
"Ä°NGÄ°LÄ°Z USULÜ DARBE"
 
Karara itiraz eden çevreler, parlamentonun ülke tarihine iliÅŸkin böylesi bir dönüm noktasında etkisiz bırakılmasını kabul etmeyeceklerini belirtti. Ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn, “Bu, demokrasiye yönelik bir tehdit” derken, hükümeti pervasızlıkla suçladı. “BaÅŸbakan planlarına güveniyorsa o halde erken seçime giderek halkın onayını almayı deneseydi” diyen Corbyn, ayrıca Kraliçe'den randevu talebinde bulundu. Ä°ÅŸçi Partisi'nin önde gelen isimlerinden John Mc Donnall, kararı “Ä°ngiliz usulü darbe” olarak niteledi.
 
FACEBOOK'TA "JOHNSON'I DURDURUN" HAREKETÄ°
 
Sosyal medya bu habere iliÅŸkin paylaşımlarla çalkalanırken, Facebook'ta ‘Johnson'ı Durdurun' hareketi baÅŸlatıldı ve parlamento meydanında protesto eylemi için halka çaÄŸrı yapıldı. ÇaÄŸrının ardından meydana gelen protestocular burada eylem yaptı ve karara tepki gösterdi. Parlamentonun resmi web sitesinde açılan imza kampanyası da yoÄŸun ilgi görürken, Twitter'da “darbeyi durdurun” ve “genel grev” baÅŸlıkları paylaşım rekoru kırdı.
 
AB'DEN AÇIKLAMA YOK
 
AB tarafından henüz resmi açıklama gelmedi. AB içerisinde konuyu Ä°ngiltere'nin iç meselesi olarak görme eÄŸiliminin ağır bastığı, ayrıca bu hamlenin AB'nin mevcut duruÅŸunda bir deÄŸiÅŸikliÄŸe neden olmayacağı yorumları yapılıyor.
 
Ancak AB'nin Brexit koordinatörlerinden Guy Verhofstad Twitter hesabında, Johnson'ın parlamentoyu askıya alma haberini de linkleyerek, “'Kontrolu ele almak' hiç bu kadar tekinsiz biçimde olmamıştı. Bir milletvekili olarak seslerini duyurmak için savaÅŸ verenlerden yanayım. Tartışmanın önünü böylesi önemli bir yol ayrımında kesmek, AB ve Ä°ngiltere arasında muhtemelen gelecekte de saÄŸlıklı bir iliÅŸki kurulmasının önünü kesecektir” diye yazdı.
 
NORMAL TARÄ°HE GÖRE 3 EYLÜL'DE AÇILMASI GEREKÄ°YOR
 
Ä°ngiltere'de parlamento ÅŸu an tatilde. Normal takvime göre Eylül'ün 3'ünde açılması ve görevine devam etmesi bekleniyordu. Åžimdi Kraliçe'nin de onayıyla 9 Eylül'de askıya alınacak. Yeniden göreve baÅŸlamasıysa 14 Ekim'de Kraliçe'nin konuÅŸmasıyla olacak.
 
31 Ekim Ä°ngiltere'nin AB'den resmen ayrılık tarihi. Åžimdi merak edilen soru, parlamenterlerin bir ÅŸekilde yolunu bulup Boris Johnson'ın “her ne ÅŸekilde olursa olsun ayrılma” planının önünü kesip kesemeyeceÄŸi. Ancak bunun için önlerinde çok kısıtlı bir zaman var.
 
Bu arada Guardian gazetesinde yer alan bir siyasi yoruma göre Johnson, Brexit'i gerçekleÅŸtirmeye çok istekli gibi görünüp Ä°ngiliz sağının oylarını blok olarak partisine devÅŸirmeye çalışıyor. Kamu Politikaları AraÅŸtırma Enstitüsü Direktörü Tom Kibasi imzalı yazıda, “Boris Johnson'ın ‘parlamentoyu askıya alma' eylemi tamamen seçim yatırımı. Muhalefetin hedefini parlamentoyu askıya almakla ÅŸaşırtıp ülkeyi Brexit çıkmazında tutan tarafın onlar olduÄŸu gerçeÄŸinin altını, üstelik kendi elleriyle, iyice çizdirmek istiyor.Çünkü muhalifler aslında kalan sürede hala yasa çıkarıp anlaÅŸmasız Brexit'i engelleyecek güce sahip ve bunu kesin yapacaklar ve Brexit'i erteleyebilecekler. Böylece Johnson bu durumda hem Brexit'i çok istediÄŸi halde muhalefetin yüzünden baÅŸaramamış olmanın maÄŸduru olacak hem de 2016'daki Brexit referandumunun %51'lik dilimi sayesinde bu kez tek başına iktidar olma ÅŸansına eriÅŸecek” ÅŸeklinde deÄŸerlendirme yapıldı.
 
MUHALEFETTEN TEPKÄ°LER
 
Ä°ngiltere'de ana muhalefetteki Ä°ÅŸçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn, BaÅŸbakan Boris Johnson'ın parlamentoyu tatil etme giriÅŸimiyle ilgili, "Johnson hükümetinin pervasızlığı karşısında dehÅŸete düÅŸtüm. Egemenlikten bahsediyor ama pervasız bir anlaÅŸmasız Brexit planını, milletvekillerinin denetiminden kaçırmak için parlamentoyu tatil etmeye çalışıyor" ifadesini kullandı.
 
Johnson'ın, milletvekillerinin anlaÅŸmasız Brexit'i önleyecek yasa çıkarmasını engellemek için Kraliçe 2. Elizabeth'ten, Ä°ngiliz parlamentosunu 9 Eylül-14 Ekim'de tatil etmesini istemesi büyük tepki çekti.
 
Ana muhalefet lideri Corbyn, yaptığı yazılı açıklamada, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
 
"Johnson hükümetinin pervasızlığı karşısında dehÅŸete düÅŸtüm. Egemenlikten bahsediyor ama pervasız bir anlaÅŸmasız Brexit planını, milletvekillerinin denetiminden kaçırmak için parlamentoyu tatil etmeye çalışıyor. Bu bir zorbalıktır ve demokrasimize tehdittir. Ä°ÅŸçi Partisi, iÅŸte bu nedenle parlamentoda bu pervasız hükümetten hesap sormak ve milletvekillerinin halihazırda reddetmiÅŸ olduÄŸu anlaÅŸmasız Brexit felaketini önlemek için parlamentoda çalışıyor."
 
Corbyn, Johnson'ın kendisine güveni varsa planlarını, genel seçime veya referanduma giderek halk oyuna sunması çaÄŸrısında bulundu.
 
"ANAYASAL ZORBALIK"
 
Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasının Başkanı John Bercow, parlamentonun tatil edilmesi girişimini "anayasal zorbalık" diye nitelendirdi.
 
Bercow, ÅŸöyle devam etti:
 
"Bu giriÅŸimin amacının, parlamentonun Brexit'i tartışmasının ve ülkenin rotasını çizmedeki görevini yerine getirmesinin önüne geçmek olduÄŸu kör edici bir biçimde net. Parlamentoyu kapatmak, demokratik sürece ve milletin seçilmiÅŸ temsilcileri milletvekillerine hakaret olur. BaÅŸbakanlığının bu erken günlerinde BaÅŸbakan'ın kendi demokratik referanslarını ve parlamenter demokrasiye baÄŸlılığını yıkması deÄŸil, tesis etmesi gerekir."
 
Ä°ÅŸçi Partisi Milletvekili Clive Lewis de Twitter'dan yayımladığı mesajında, Johnson'un parlamentoyu kapatması halinde, kendisinin ve baÅŸka milletvekillerinin demokrasiyi savunacağını ifade etti.
 
Genel Kurul salonundan kendilerini polisin çıkarması gerekeceÄŸine dikkati çeken Lewis, "Halkı, sokaklara çağıracağız, parlamentoyu olaÄŸanüstü oturuma davet edeceÄŸiz" paylaşımında bulundu.
 
"PARLAMENTOYA DARBE"
 
Muhafazakar Parti Milletvekili Dominic Grieve, Johnson'ı "ihtilalci gibi davranmak" ve "son derece kirli bir oyun oynamakla" suçladı.
 
Ülkenin milli krizde olduÄŸu bir dönemde, parlamentoyu 5 hafta kapatmanın daha önce örneÄŸinin olmadığını vurgulayan Grieve, "Bu, BaÅŸbakan'ın parlamentoya saygısızlığını gösteriyor. Bu, parlamentoya karşı darbeye eÅŸittir" ifadelerini kullandı.
 
Grive, parlamentonun Johnson üzerindeki yetkisini kullanmanın yollarını bulacağını düÅŸündüÄŸünü de kaydetti.
 
Johnson'ın giriÅŸimine tepki gösteren UlaÅŸtırma Çalışanları Sendikası BaÅŸkanı Manuel Cortes, "EÄŸer Johnson, Brexit takviminde bu kadar önemli bir zamanda parlamentoyu kapatmayı baÅŸarırsa, bunu sivil itaatsizlik izleyecektir" dedi.
 
Brexit Partisi lideri Nigel Farage ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, Johnson'ın giriÅŸimiyle hükümete karşı "güven oylaması" ve onu takip edecek "genel seçim" ihtimalinin güçlendiÄŸini belirtti.
 
JOHNSON'I ENGELLEMEK Ä°ÇÄ°N DÄ°LEKÇE
 
Öte yandan parlamentonun dilekçelere ayrılmış internet sitesinde, Johnson'ın parlamentoyu tatil etme giriÅŸimine karşı dilekçe imzaya açıldı.
 
"50. madde süresi yeterince uzatılmadıkça ve Ä°ngiltere'nin AB'den ayrılma kararı iptal edilmedikçe, parlamento tatil edilmemeli veya dağıtılmamalı" talebinin bulunduÄŸu dilekçeye, ÅŸu ana kadar yaklaşık 150 bin imza atıldı.
 
MUHALEFET GÖRÜÅžÜYOR
 
Ä°ngiltere muhalefet partileri, Johnson'ın ülkeyi AB'den anlaÅŸmasız ayırmasının önüne geçmek amacıyla parlamentoda yasa çıkarmak için kendi aralarında müzakerelere devam ediyor.
 
Muhalefet partilerinin, Johnson'ı güven oylamasıyla devirmek ve belirlenecek bir ismin liderliÄŸinde Brexit'i erteleyip, ülkeyi erken seçime götürecek "geçici hükümet kurma" senaryosu da tartışılıyor.
 
Eski BaÅŸbakan Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaÅŸması, parlamentoda üç kez reddedilmiÅŸti.
 
Ä°ngiliz parlamentosu, 29 Mart'ta gerçekleÅŸmesi gereken anlaÅŸmasız Brexit'i yasa çıkartarak engellemiÅŸ, hükümet, AB'nin de onayıyla Brexit'i 31 Ekim'e ertelemiÅŸti.

 
Ä°ngiltere, 2016'daki referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.