'İyimser insanlar hayata negatif bakanlardan daha çok yaşıyor'
Follow @dusuncemektebi2
ABD'de yapılan bir araştırma, hayata negatif bakanlara kıyasla iyimserlerin daha uzun yaşadığını ortaya koydu.
Hayata pozitif bakan insanların 85 yaşından fazla yaÅŸama ihtimali daha yüksek. Bu durum, iyimserlerin duygularını daha kolay düzenleyebilmesine ve stresin olumsuz etkilerinden korunabilmesine baÄŸlanıyor.
AraÅŸtırmacılar, her ÅŸeyin yolunda gittiÄŸi bir gelecek hayal etme gibi yöntemlerin kötümserlere iyi geleceÄŸini belirtiyor.
AraÅŸtırmada farklı çalışmalar için bir araya getirilmiÅŸ 70 bin kadın ile 1500 erkek kullanıldı. Bu kiÅŸilerin genel saÄŸlığının yanı sıra iyimserlik dereceleri incelendi. Egzersiz ve beslenme alışkanlıklarına, sigara ve alkol kullanımlarına bakıldı.
En az iyimser olan gruba kıyasla en fazla iyimser kadın ve erkeklerin ortalama yüzde 11-15 yaÅŸ daha uzun ömürlü olduÄŸu ve 85 yaşına dek yaÅŸama ihtimallerinin çok daha yüksek olduÄŸu görüldü.
Hastalığa ve ölüme neden olan risk faktörleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olsak da saÄŸlıklı yaÅŸlanmayı saÄŸlayan ve araÅŸtırmacıların "pozitif psikolojik faktörler" olarak adlandırdığı etkenler konusunda fazla ÅŸey bilinmiyor.
Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde psikiyatri doçenti olan ve bu araÅŸtırmayı yürüten Lewina Lee, "Bulgularımız, iyimserlik seviyesini artırmanın uzun ömür ve saÄŸlıklı yaÅŸlanmayı mümkün kılabileceÄŸini gösteriyor" diyor. Lee, "Her ÅŸeyin yolunda gittiÄŸi bir gelecek tahayyül etme veya biliÅŸsel-davranışsal terapi gibi müdahalelerin iyimserlik seviyesini artırabileceÄŸini" söylüyor.
Ancak iyimser insanların neden daha uzun yaÅŸadığı konusunda tartışmaların devam ettiÄŸini "saÄŸlıklı davranışlar ve depresyon seviyesinde düÅŸüklüÄŸün bu bulguları ancak kısmen açıklayabildiÄŸini" ifade ediyor.
"Ä°yimser insanlar problem çözmede daha etkin"
"DiÄŸer araÅŸtırmalardan elde edilen ilk veriler, daha iyimser insanların hedeflere ve bunlara ulaÅŸma inancına sahip olduÄŸunu, problem çözmede daha etkin olduklarını, stresli durumlarda duygularını düzenleme konusunda daha iyi olduklarını gösteriyor."
Bristol Üniversitesi'nde geliÅŸimsel psikoloji bölüm baÅŸkanı olan ve "mutluluk bilimi" dersi veren Profesör Bruce Hood ise bu araÅŸtırmanın pozitif düÅŸünmenin yararları konusundaki mevcut verileri desteklediÄŸini söylüyor. Hood, "Ä°yimserlerin stresle daha iyi baÅŸ edebilmesi ve bunun negatif olayları kafaya takmamaktan kaynaklanması gibi bir mekanizma iÅŸliyor olabilir" diyor.
"Stres bağışıklık sistemini etkiliyor; bu nedenle iyimserler enfeksiyonlarla daha iyi baÅŸa çıkıyor olabilir."
Henüz yorum yapılmamış.