Bloomberg: Suudiler, Türkiye'nin kültürel akınına karşı koyamıyor
Follow @dusuncemektebi2
Türkiye, Arap dünyasında daha büyük bir etki oluşturmaya çalışırken, Arap yöneticiler başta Türk dizileri olmak üzere kültürel akına karşı koymaya çalışıyor fakat başarılı olamıyor.
Bloomberg'de Donna Abu Nasr imzalı, "Suudiler, Türkiye'nin kültürel istilasına direnemiyor" baÅŸlıklı bir makale yayınlandı.
İşte makaleden ayrıntılar:
DaÄŸ gölü ve serin esinti 24 yaşındaki Suudi kadın Noura'nın ÅŸehrini çevreleyen çöl kumlarından daha farklı olamazdı. Yine de Suudi turistler Türkiye'nin yemyeÅŸil Trabon ilindeki bir kafede bulunan patates kızartmasına takıldı ve kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini söyledi. Burada suyun yanında kuzu ve pirinç yemekleri yapan restorantlar ve yanında bir cami var. Kafe, alışkın olunan ÅŸekilde dua sesi duyulduÄŸunda müziÄŸi kapatıyor...
OrtadoÄŸu'daki turizm sektöründe siyasi bir bükülme var. Türkiye, Arap dünyasında daha fazla nüfuz kazanmaya çalışırken, dindar Suudiler ve Türkler arasındaki yakınlık iki Sünni Müslüman rakip arasındaki güç mücadelesini maskeliyor.
Suudi ajanların ABD merkezli köÅŸe yazarı Cemal Kaşıkçı'yı Ä°stanbul'daki konloslukta öldürmelerinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Resmi düzeydeki iliÅŸkiler daha da kötüleÅŸti. Suudi Arabistan'ın CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a ve cinayeti ifÅŸa eden hükümete yönelik öfkeleri arttı.
Ancak, Türkiye'nin Suudi Arabistan'a kültürel sızması sürüyor ve direnmek zorlaşıyor.
"SUUDÄ°LER YASAKLANSA DA DÄ°ZÄ°LERÄ° TAKÄ°P ETMEYÄ° SÜRDÜRÜYOR"
Suudilerin çoÄŸu yasaklanan Türk dizilerini farklı kanallarla izlemeye, bu dizilerdeki yemeklerin yapıldığı restoranlara gitmeye, Türk kıyafetleri, kokuları, halıları almaya devam ediyor.
Ayrıca Suudi gazetelerindeki Türkiye karşıtı haberlerden hiç etkilenmeden Türk tatil yerlerine uçmaya devam ediyorlar.
Bazı ziyaretçiler, büyükelçilikleri hala Ankara'da açık olduÄŸundan ve resmi bir yasak olmadığı için Türkiye'ye gittiklerini söylediler.
Türkiye'ye gitmemeleri açıktan belirtildiÄŸinde gitmeyi bırakabilirler, tıpkı Lübnan'a seyahat etmemeleri konusunda uyarılmalarının ardından yaptıkları gibi.
Suudi Arabistan, Ä°slam'ın doÄŸduÄŸu yer ve dünyanın en büyük petrol ihracatçısı. ABD'den sonra NATO'nun en büyük askeri gücü olan Türkiye ise OrtadoÄŸu'daki sorunların çoÄŸunda Suudilere göre karşıt noktalarda yer aldı.
Ä°KÄ° ÜLKE FARKLI KUTUPLARDA YER ALIYOR
Suudi Veliaht Prensi daha iddialı bir politika izledi. Yemen'de isyancılara (Ä°ran destekli Husileri kast ediyor) karşı bir bombalama kampanyası baÅŸlattı ve Katar boykotuna önderlik etti. Bu arada ErdoÄŸan, Osmanlı etkisini Türkiye'nin geleneksel nüfuz alanına yeniden sokmaya çalıştı ve çalışıyor.
Türkiye, Suudi Arabistan'da yasaklanan ve terörist grup olarak sınıflandırılan Müslüman KardeÅŸler'in cenneti oldu. Ankara hükümeti Katar ambargosunu aktif olarak baltaladı. Körfez EmirliÄŸi'ne gıda ve süt ürünleri ihraç etti.
"SUUDÄ°LERÄ° YUMUÅžAK GÜÇ Ä°LE ETKÄ°LEMEYE ÇALIÅžIYOR"
Suudi Okaz gazetesi bu ay "Türkiye'nin taktikleri arasında Suudileri yumuÅŸak gücüyle etkilemeye çalışmak var: TV dizileri ve Trabzon'daki turizme ağırlık vermek gibi" diye yazdı.
Washington'daki Küresel Politika Merkezi'nin (Center for Global Policy) kurucu direktörü Kamran Bokhari, konuyla ilgili olarak "TV'leri, uçuÅŸları, kültürel deÄŸiÅŸimleri, yumuÅŸak gücü kapatamazlar. Türkiye, bu kültürel ortam sayesinde Suudi Arabistan ve diÄŸer Arap devletlerinde kademeli olarak ve artan yollarla nüfuz kazandılar. Suudilere vaadedilen helal hassasiyetlerine dikkat edileceÄŸi ve bunun mümkün kılınacağı" dedi.
SUUDÄ° TURÄ°ST SAYISI
Türkiye turizm bakanlığına göre geçen yıl 750 bine yakın Suudi, Türkiye'yi ziyaret etti. Bu, 2017'deki rakamların yüzde 15 artmış haliydi.
Arap Baharı başladığında yani 2011'de bu sayı 120.000'den azdı.
Karadeniz bölgesindeki Türk seyahat acentaları birliÄŸinin baÅŸkanı Volkan Kantarcı, Mayıs ve Haziran aylarında, Trabzon'daki turistlerde önemli bir düÅŸüÅŸ yaÅŸandığını belirterek, Temmuz ayında Türkiye'nin güvende olduÄŸuna iliÅŸkin bir kanaat edinildikten sonra tekrar sayılarının arttığını söyledi.
Bir emlakçı, bu yıl Trabzon'da Suudilerin daire satın alma rakamlarında düÅŸüÅŸ yaÅŸandığını söyledi. Suudi iÅŸ adamlarından birinin ülkesinin Türkiye ile bütün baÄŸlarını koparacağından ve yatırımını kaybedeceÄŸinden endiÅŸe duyduÄŸunu belirtti.
Trabzon, Türkiye'nin Suudiler üzerindeki kapsamını gösteriyor. Bu ÅŸehir, Suudi Krallığının kalbi olan Qassim bölgesinde ve Vahhabiler arasında bile ilgi odağı. Türkiye'nin kuzeydoÄŸusundaki bölge, Ä°stanbul gibi ÅŸehirlerden daha muhafazakar ve çoÄŸu kadın saçlarını renkli atkılarla (ÅŸalları kast ediyor) kaplıyor ve uzun elbiseler giyiyor.
"TÜRKÄ°YE'NÄ°N VERDÄ°KLERÄ°NÄ° VERECEK BAÅžKA BÄ°R ÜLKE YOK"
Riyadlı bir öÄŸretmen olan Muhammed, üç yıl önce Trabzon'da satın aldığı bir apartmanda ailesiyle yaşıyor. Muhammed, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında son birkaç yıl içinde baÅŸlatılan doÄŸrudan uçuÅŸların seyahatleri daha ucuz hale getirdiÄŸini söylüyor:
"Buradaki yatırımımdan piÅŸman deÄŸilim. Ailemdeki kadınların da dışarı çıkması için güvenli, giyim tarzları için rahatsız edilmeyecekleri bir yer. EndiÅŸelenmek zorunda deÄŸilim. Ailem burada onları utandıracak hiçbir ÅŸeyle karşılaÅŸmaz."
Muhammed, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi gerginlikten endiÅŸe edip etmediÄŸine iliÅŸkin bir soruya ÅŸu ÅŸekilde cevap veriyor: "Türkiye'nin bize verdiklerini verecek baÅŸka bir ülke yok."
Time Türk
Henüz yorum yapılmamış.