Özel / Analiz Haber
İbadetleştirilen adetler: Düğün masrafları
Follow @dusuncemektebi2
Her yıl yaklaşık 500 bin çift dünya evine giriyor; ama gençlerin bu mutlu dönemleri piyasa simsarları tarafından istismar ediliyor. Normal şartlarda aldığı ücretin 10 katını alan kuaförler, düğün fotoğrafçıları derken davetiyeye kadar gençlerin omzuna ağır yükler bindiriliyor. Bu haberde zorunluluk haline getirilen düğün masraflarının ortalama bir gence maliyetini araştırdık.
Türkiye Ä°statistik Kurumu’nun (TÜÄ°K) verileri dikkate alındığında, geçen yıl 553 bin çift mutluluÄŸa adım atarken, evliliklerin çoÄŸu ise temmuz-eylül döneminde gerçekleÅŸti.
Hayatlarının bu en özel gününü gönüllerince kutlamak isteyen çiftler, birçok masraf kalemine katlanmak durumunda kalıyor.
Her düÄŸünün olmazsa olmaz unsurları salon kiralama, davetiye, gelinlik, damatlık, takı, ayakkabı, kuaför, pasta, çiçek, fotoÄŸraf ve video çekimi bir arada düÅŸünüldüÄŸünde asgari düÄŸün masrafı 20 bin lirayı buluyor.
KINA VE DÜÄžÜN TÖRENLERÄ°
Çiftler açısından en önemli masraf kalemini düÄŸün ve kına organizasyonu oluÅŸturuyor.
Özellikle çiftler son yıllarda alışılmışın dışında düÄŸün kutlamalarını tercih ederken, Hint usulü düÄŸün en fazla tercih edilenler arasında yer alıyor.
Salon kirası önemli harcamalar arasında bulunurken, süsleme, fotoÄŸraf ve düÄŸün pastası gibi ekstralarla fiyatlar artıyor.
Kır düÄŸünü yapılabilecek mekanlar için kiÅŸi başı ortalama 50 lira talep edilirken, davetli sayısı arttıkça bu fiyat üzerinden bir miktar indirim yapılabiliyor.
Hafta sonu düÄŸünü ve kapalı mekan tercih edenler için 500 kiÅŸilik yemeksiz kokteyle en düÅŸük 8 bin 500 lira ödenmesi gerekiyor. Ä°kramların türüne göre bu tutar, 13 bin liraya kadar çıkıyor. Yemekli düÄŸünlerin maliyeti ise yine ikramın çeÅŸidine göre 35 bin liradan baÅŸlayarak 50 bin liraya kadar çıkıyor.
Kına gecelerinin masrafı da 2 bin-10 bin lira arasında değişirken, ek talepler fiyatları artırıyor.
NÄ°KAH ÅžEKERÄ° YERÄ°NE FÄ°DAN
Nikah ÅŸekeri, düÄŸün davetlilerine bir anı bırakmak için çiftlerin klasik tercihleri arasında bulunuyor.
Pek çok çift 100 nikah ÅŸekerini 350 liradan satın alırken, nikah ÅŸekeri yerine fidan hediye edilmesi de ilginç bir alternatif olarak ön plana çıkıyor. Ladin, ÅŸimÅŸir ve çam gibi aÄŸaçların fidanları tanesi 3 liradan satın alınabiliyor.
DüÄŸün organizasyonunun deÄŸiÅŸmezlerinden davetiyeler de bin tanesi 250 liradan temin edilebiliyor.
GELÄ°NLÄ°K VE DAMATLIK
DüÄŸün kendisi kadar önemli bir konu da gelin ve damadın nasıl göründüÄŸü.
DüÄŸünün en önemli masraf kalemlerinden gelinliklerin fiyatı tasarım, kumaÅŸ ve iÅŸleme ayrıntılarına göre deÄŸiÅŸiyor. Ortalama bir gelinliÄŸin fiyatları 3 bin liradan baÅŸlayıp 20 bin liraya kadar ulaşırken, ünlü markaların ürünleri de bin 500-30 bin avro arasında alıcı buluyor.
Damatlıklar açısından bakıldığında ise gömlek, kuÅŸak ve papyondan oluÅŸan smokin takımı bin 700 liraya, smokin ayakkabısı da 300 liraya satılıyor. Damatlık takım elbiseler ise bin lira-5 bin lira arasında deÄŸiÅŸiyor.
DÜÄžÜN SONRASI TATÄ°L DE MALÄ°YETLÄ°
Sona eren bir düÄŸün töreninin ardından çiftlerin en çok kafa yordukları konu ise balayı. Balayı için yurt içinde Ege ve Akdeniz sahilleri popülaritesini korurken, tercihini bu yönde kullananların 4 gün için 4 bin-12 bin lira arasında bir ücreti gözden çıkarmaları gerekiyor.
Yurt dışında balayı yapmak isteyenler ise tropikal bölgeleri ve Yunan adalarını daha cazip buluyor. Sınırları aÅŸan bir balayı yapmak isteyenlerden kiÅŸi başı uçak ve otel ücreti dahil bin avro isteniyor. Yunan adaları turlarının maliyeti 4 gün için bin, 8 günlük Avrupa turları da 4 bin avroya kadar çıkabiliyor.
Sonuç
Ortalama bir düÄŸün masrafı 50 ile 500 bin Tl arasında deÄŸiÅŸiyor. Bu durum gençleri ciddi bir borç batağına sokuyor ve ekonomik sorunlar evliliÄŸin mutlu bir ÅŸekilde yürümesine engel oluyor. BoÅŸanan gençlerin büyük bir kısmı düÄŸün masraflarının yol açtığı ekonomik sıkıntılar sebebiyle evliliklerinin birinci yılı sonrası boÅŸanıyor. Yine birçok genç ise bu masraflar yüzünden evlilik kararlarını ertelemek zorunda kalıyor.
Henüz yorum yapılmamış.