Sudan'da geçiş dönemi başbakanı Hamadok yemin etti
Follow @dusuncemektebi2
Sudan'da Devlet Başkanlığı Konseyince atanan geçiş dönemi başbakanı Abdullah Hamadok, yemin ederek göreve başladı. Hamadok yaptığı açıklamada; "Önceliğimiz savaşı durdurmak ve barışın sağlanması. Bağışlar olmadan Sudan'ı ayakta tutacak, ağır ekonomik krizi çözecek üretime dayalı ulusal ekonomi inşa etmeyi hedefliyoruz. Ağır bir yük devraldık, ancak Sudan halkının desteğiyle düzlüğe çıkabiliriz." dedi.
Sudan'da Devlet BaÅŸkanlığı Konseyince atanan geçiÅŸ dönemi baÅŸbakanı Abdullah Hamadok, yemin ederek göreve baÅŸladı.
Hamadok, baÅŸkent Hartum'daki CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'nda, Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi üyeleri ve Yargıtay BaÅŸkanı'nın huzurunda yemin etti.
GeçiÅŸ döneminin ilk baÅŸbakanı olan Abdullah Hamadok, törenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sudan halkı, çaÄŸdaÅŸ tarihin en büyük devrimine liderlik etti. ÖnceliÄŸimiz savaşı durdurmak ve barışın saÄŸlanması. Bağışlar olmadan Sudan'ı ayakta tutacak, ağır ekonomik krizi çözecek üretime dayalı ulusal ekonomi inÅŸa etmeyi hedefliyoruz. Hukuk ve adalet devletinin inÅŸasına öncelik vereceÄŸiz. Farklılıklara saygı duyduÄŸumuz demokratik bir sistem oluÅŸturmak için çalışacağız. Tüm Sudanlıların baÅŸbakanı olacağım. Ağır bir yük devraldık, ancak Sudan halkının desteÄŸiyle düzlüÄŸe çıkabiliriz. FakirliÄŸin ortadan kaldırılması, ücretsiz eÄŸitim ve saÄŸlık gibi pazarlık konusu yapılamayacak meseleler var." dedi.
Abdullah Hamadok kimdir?
Ä°ngiltere'deki Manchester Üniversitesinde iktisat alanında doktora yapan Hamadok, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Afrika Ekonomi Komisyonu (UNECA) Genel SekreterliÄŸi görevini yürüttü.
Sudan'da çeÅŸitli görevler üstlenen ekonomist Hamadok, eski Devlet BaÅŸkanı Ömer el-BeÅŸir'in son dönemlerinde yaptığı Maliye Bakanı olmasına iliÅŸkin teklifi de geri çevirmiÅŸti.
Abdullah Hamadok, sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve DeÄŸiÅŸim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) tarafından geçiÅŸ dönemi baÅŸbakan adayı olarak belirlenmiÅŸti.
Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, dün yayımladığı kararname ile Askeri GeçiÅŸ Konseyi'ni feshetmiÅŸ, ülkeyi 39 ay yönetecek Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi'nin ilk baÅŸkanı sıfatıyla bugün yemin ederek göreve baÅŸlamıştı.
Abdulfettah el-Burhan, Devlet Başkanlığı Konseyi'ne 21 ay boyunca başkanlık edecek.
Burhan'ın da üye olarak sayıldığı yeni konsey, 5'i feshedilen askeri yönetim, 5'i de muhalif koalisyon ÖDBG tarafından seçilen, 1'i ise tarafların üzerinde uzlaÅŸtığı sivil olmak üzere 11 kiÅŸiden oluÅŸuyor.
Anayasal Bildiri
Askeri GeçiÅŸ Konseyi ile ÖDBG arasında ülkedeki siyasi krizi sonlandıracak ve ortak geçiÅŸ yönetimini baÅŸlatacak Anayasal Bildiri için 17 AÄŸustos Cumartesi günü imzalar atıldı.
Anayasal Bildiri anlaÅŸmasına göre Sudan'da, Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi (Egemenlik Konseyi), kabine ve parlamento olmak üzere 3 yönetim mekanizması olacak. Anayasal Bildiri anlaÅŸması sonrası Askeri GeçiÅŸ Konseyi feshedilirken, en üst otorite olan Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi üyeleri bugün yemin ederek görevlerine baÅŸladı ve ilk icraat olarak ekonomist Abdullah Hamadok'u baÅŸbakan olarak atadı.
Hamadok'un yemin etmesi ile kabine üyelerinin bir hafta içerisinde açıklanması, konseyin onayının ardından 31 AÄŸustos'ta da yemin ederek çalışmalarına baÅŸlaması bekleniyor.
1 Eylül'de Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi ile kabinenin ilk toplantısını yapması, Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi, baÅŸbakan ve bakanlar kurulunun belirlenmesinin ardından 3 ay içinde parlamentonun oluÅŸturulması öngörülüyor.
GeçiÅŸ döneminin en önemli gündem maddeleri
Barışın saÄŸlanması, eski rejimin sembol isimlerinin yargılanması, yasal reformlar yapılması, devlet kurumlarının, yargı ve ordunun yeniden yapılandırılması ve ekonomik durumun iyileÅŸtirilmesi, geçiÅŸ döneminin en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.
Ordu karargahı önünde sivil hükümete geçilmesi talebiyle demokrasi nöbeti tutan sivillere yönelik 3 Haziran'da gerçekleÅŸtirilen ve 100'ün üzerinde eylemcinin hayatını kaybettiÄŸi olaylarla ilgili bağımsız soruÅŸturma komisyonu kurulacak. 3 yıl 3 ay sürecek geçiÅŸ döneminde konseye 21 ay asker, 18 ay bir sivil baÅŸkanlık edecek.
GeçiÅŸ döneminin ardından seçimlere gidilecek ve askerler yönetimi tamamen sivillere devredecek.
Sudan'da 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle baÅŸlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüÅŸmesi üzerine ordunun 11 Nisan'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-BeÅŸir dönemi sona ermiÅŸti.
Henüz yorum yapılmamış.