Sosyal Medya

İran üzerinden Türkiye'ye geçen Afgan göçmenlerin sayısı neden arttı?

İran üzerinden Türkiye'ye ulaşan Afgan göçmen sayısı son 2-3 ayda arttı. Göçmenler çoğu zaman yürüyerek, Iğdır, Ağrı, Van üzerinden Türkiye'ye geçiyor. Yüzlerce göçmen de Erzurum'daki geri gönderme ve geçici barınma merkezlerinde kayıtlarını yaptırıyor.



Ä°ltica ve Göç AraÅŸtırma Merkezi BaÅŸkanı Metin Çorabatır son 3 ayda Ä°ran üzerinden Türkiye'ye giriÅŸ yapan Afganların sayısının 20 bini bulduÄŸunu ve göçmenlerin çoÄŸunun Ä°ran'da yaÅŸayanlardan çok doÄŸrudan Afganistan üzerinden geçen yeni göçmen dalgası olduÄŸunu söylüyor.
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (UNHCR) verilerine göre Mart ayı sonuna dek Türkiye'de UNHCR'a kayıt yaptıran Afgan sığınmacı ve mültecilerin sayısı 169,919.
 
Türkiye'de kayıtlı Suriyelilerin sayısı 3,5 milyon, diÄŸer ülkelerden Türkiye'ye sığınanların toplam sayısı da 365 bin.
 
Afganlar, Türkiye'de Suriyelilerden sonra kayıtlı resmi sayı olarak en büyük ikinci göçmen grubu.
 
Dünya genelinde UNHCR'a kayıtlı Afgan mülteci sayısı da 2,5 milyon.
 
Erzurum'da Afganlarla ilgilenen bazı sivil toplum kuruluÅŸları ve yetkililer, Ä°ran sınırında 1,5 milyon Afgan uyruklu göçmenin de Türkiye'ye girmeyi beklediÄŸini iddia ediyor.
 
UNHCR Türkiye Sözcüsü Selin Ünal ise bu iddiayı teyit edemediklerini söylüyor.
 
Sokaklarda yatanlar var
Afgan göçmenlerin bir kısmı sınırı geçtikten sonra Erzurum'daki 1500 kiÅŸilik geri gönderme merkezinde kalıyor. Ancak merkezde boÅŸ yer kalmayınca göçmenler de son haftalarda sokaklarda yatmak zorunda kaldı.
 
'200-300 km'lik yolu çıplak ayakla yürüyorlar'
 
Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) BaÅŸkanı eczacı Erdal Güzel, göçmen dalgasının Erzurum'a ulaÅŸtığı 2011'den bu yana yardım çalışmalarına katılıyor ve göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için faaliyetler yürütüyor.
 
Erdal Güzel, "Son 2-3 ay içinden saÄŸanak halinde göçmen akını oldu. Åžu anda Erzurum'da sığınmacı pozisyonunda 400 ailemiz var. Ama son dönemde 200-300 km'lik yolu yürüyerek çıplak ayakla kat edip Türkiye'ye geliyorlar" diyor.
 
ER-VAK BaÅŸkanı yeni bir göçmen akını ihtimalinin de kaygı verici olduÄŸunu söylüyor:
 
"Ä°ran sınırında 1,5 milyon göç potansiyeli olduÄŸunu duyduk. O çok tehlikeli bir boyut bizim onu karşılayacak yapımız yok."
 
Bölge halkı, IÄŸdır, AÄŸrı yolundan yürüyerek geçen Afganların arabalara alınmaması konusunda da uyarılıyor, zira arabalarında göçmen bulunduranların 'insan kaçakçılığı' yapma suçlamasıyla karşı karşıya kalabileceÄŸi belirtiliyor.
 
Erzurum halkı ise kendi imkânlarıyla yardımcı olmaya çalışıyor.
 
'Ayakkabıları, çorapları yok'
Erzurum'a baÄŸlı Pasinler ilçesi Belediye BaÅŸkanı Ünsal SertoÄŸlu, göçmenlerin geçiÅŸ yolundaki ilçede bir yardım çadırı kurmuÅŸ. Halkın katkılarıyla yoldan geçen göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar.
 
Yardımlar için belediyenin imkânlarından deÄŸil, halkın bağışlarından faydalanıyorlar.
 
SertoÄŸlu çalışmalarını anlatıyor:
 
"Geçen seneye göre çok ciddi bir yoÄŸunluk var. Günde 500-600 göçmen geçiyor benim ilçeden hepsine sıcak aÅŸ veriyoruz. Kadınlar evlerinde pasta börek piÅŸirip çadıra getiriyor. Resmi bir statümüz olmadığı için kalmıyorlar, yemek giysi veriyoruz sonra geçip gidiyorlar. Ayakkabıları, çorapları yok, acil ihtiyaçlarını temin edip gönderiyoruz."
 
Son aylarda göç dalgasının artmasının sebeplerinden biri, geçiÅŸi zorlaÅŸtıran yoÄŸun kış ÅŸartlarının sona eriyor olması. Ama geçen yıllara oranla Afganistan'daki güvenlik ve ekonominin de giderek kötüye gitmesi göçü tetikliyor.
 
Göçün nedenleri
 
Ä°ltica ve Göç AraÅŸtırma Merkezi BaÅŸkanı Çorabatır, "Afganistan'da insanlar iÅŸsiz, fakirleÅŸme artıyor, temel ihtiyaçların karşılanmasında güçlük çekiyorlar. Halkın da mevcut Afgan hükümetine karşı güveni azalıyor. Ä°nsanların ümidi hem siyasi olarak hem de ekonomik olarak azalıyor" diyor.
 
Asya ülkelerinde toplumsal kalkınmayla ilgili araÅŸtırmalar yapan sivil toplu kuruluÅŸu The Asia Foundation'ın (Asya Vakfı) 2017 verileri, ülkedeki memnuniyetsizliÄŸi ve göçün sebeplerini ortaya koyuyor.
 
Vakfın yaptığı ankete göre 2017 yılında fırsat bulunması durumunda ülkeyi terk edebileceklerini söyleyenlerin oranı bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 9 artarak yüzde 38,8 oldu. Bu oran, Afgan tarihinde en yüksek ikinci oran olarak kayda geçti.
 
AraÅŸtırmaya göre ülkeyi terk edenlerin birinci sebebi ülke içindeki güvensizlik, IŞİD ile Taliban'ın saldırıyla oluÅŸan ÅŸiddet ortamı. AraÅŸtırmaya katılanların yüzde 54.5'i de ülkeyi terk etme istekleri olarak iÅŸsizliÄŸi gösteriyor.
 
Türkiye'ye göç eden Afganların bir kısmı 2014'te yürürlüÄŸe giren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Yasası uyarınca geçici koruma kapsamına alınabiliyor.
 
Ama göç uzmanlarına göre çoÄŸu, kaçakçıların da teÅŸvikiyle Avrupa'ya yasa dışı yollarla geçme arayışında.
 
Uzmanlar, bahar ve yaz aylarının da gelmesiyle Türkiye'den Avrupa'ya göçün artabileceÄŸi görüÅŸünde.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.