Özel / Analiz Haber
Ömer Dinçer'den önemli bir hatırlatma: Başkana Mektuplar / Emaneti ehline veriniz
Follow @dusuncemektebi2
SAYIN BAŞKAN, Başarılı bir yönetim, işe uygun insanların seçimiyle başlar. Başka bir ifadeyle, etkili ve verimli bir yönetimin ilk basamağını personel seçimi oluşturur. Bu açıdan, personel seçimi örgütlerin gelecekteki kaderlerini belirleyen ve şekillendiren bir fonksiyondur. Bütün başarılar ve başarısızlıklar, bu ilk safhada planlanmış olur.
Kötü bir seçim, liderlerin ve onların yönettiÄŸi örgütlerin geleceÄŸini baÅŸarısızlıklara mahkum ederken; iyi bir seçim baÅŸarıları, suyun kendi yatağında akması gibi tabii hale getirir.
Öyleyse, yönetime geldiÄŸiniz ilk günlerde üzerinde önemle durmanız gereken konu, çalışacağınız elemanların tesbit ve tayininde özen göstermeniz olmalıdır. Bu ilk adımda göstereceÄŸiniz özen ve titizlik sizin, kurumunuzun, ve nihayet ülkemizin geleceÄŸini belirleyecektir.
Örgütler, tıpkı insanlar gibi canlı birimlerdir. Bu yaÅŸayan birimlerin iskeletini; teknik, mali ve yapıyla ilgili unsurlar oluÅŸtururken; bu unsurlara hayat veren faktör, insandır. Gerçekten de bir örgütü canlı kılan, deÄŸiÅŸen çevre ÅŸartları karşısında dinamik tutabilen yegane faktör, insandır. Ä°nsan karar veren bir unsur olarak, bütün maddi faktörleri harekete geçirir ve belirlenen amaçlar doÄŸrultusunda yönlendirir. Ancak insanın varolması, örgütlerin de varlığını (kamu örgütlerinde etkinlik ve verimliliÄŸini) devam ettirebilmesi için yeterli deÄŸildir. Çünkü strateji ve amaçların belirlenebilmesi ve baÅŸarıyla gerçekleÅŸtirilebilmesi için, insanın, o örgütün ihtiyaç duyduÄŸu bilgi ve kabiliyetlere sahip olması gerekir.
Özellikle, sürekli deÄŸiÅŸen günümüz ÅŸartlarında, insan, örgütler için daha da önemli hale gelmektedir. Çünkü mevcut mekanizmaları etkili ve verimli bir ÅŸekilde çalıştırmak yetmemekte ve deÄŸiÅŸen çevre ÅŸartları karşısında etkinliÄŸini kaybeden örgütlerin yeniden canlandırılabilmesi giderek önem kazanmaktadır.
BildiÄŸiniz gibi, sanayi toplumunda örgütlerin yapısı ve iÅŸleyiÅŸ süreçleri ön plana çıkmıştı. Ä°nsan önemli bir faktör olmakla birlikte, örgütün sistemi daha önemliydi. Bu sistemin esas özelliÄŸi ise, bürokratik bir nitelik taşımasıdır; yani, yapılacak iÅŸlerin neler olduÄŸu, nasıl yapılacağı, kimler tarafından ve hangi usullerle icra edileceÄŸi kanunlarla ve önceden belirlenir. Nisbeten daha az deÄŸiÅŸen çevre ÅŸartlarının ihtiyacına cevap veren bu bürokratik mekanizma, katı ve kesin bir nitelik taşır. Dolayısıyla deÄŸiÅŸikliklere kolay cevap veremez.
Nitekim, bürokratik yapı günümüz ihtiyaçlarına tam anlamıyla cevap verememektedir. Sürekli deÄŸiÅŸen çevreye uyum saÄŸlayabilmek için esnek yapıda ve kendi kendini sürekli yenileyebilen, dinamik örgütlere ihtiyaç vardır. Bu tür bir örgüt ise, iyi yetiÅŸmiÅŸ ve konusunda uzman insanlarla mümkün olabilir. Bunun için; stratejik analizler yapabilen, karar verme kabiliyeti yüksek, deÄŸiÅŸikliklere uyum kabiliyeti ve esnekliÄŸine haiz, gerekli bilgi ve teknolojik donanıma sahip insanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Kısaca sanayi toplumunda örgütler daha çok sistem ağırlıklı iken; bilgi toplumunda insan ön plana çıkmıştır. Dolayısıyla, günümüzde insan faktörü, bilgi üretebilmesi ve kullanabilmesi açısından, giderek daha da önemli hale gelmiÅŸtir. Bu ise örgütlerin iyi tanımlanmış yapılardan çok uzman insanlara daha bağımlı hale gelmesi demektir.
Kadrolama faaliyetinde önemli olan, görevlendirmelerin; bilinçli, sistematik bir düÅŸünce yapısı içinde, belirli ilke ve politikaları takip ederek yapılmasıdır. Yeni iÅŸbaşına gelen yöneticiler, her halükârda bir takım insanlara görev verirler. Nitekim, eleman bulma sıkıntısı hiçbir dönemde baÅŸ göstermemiÅŸtir:
Her ÅŸeyden önce, kurumunuzun eski kadrolarında yer almış ve her dönemin adamı olanlar, tahmininizden de çabuk, size en yakınlarınız vasıtasıyla ulaÅŸacaklardır. Bunlara karşı oldukça dikkatli olmak lazımdır. Çünkü, bu tür yönetici ve çalışanlar, her gelen yeni lidere aynı ÅŸeyleri söylemiÅŸlerdir.
Kendi çıkarları, her türlü deÄŸerin üstündedir. Ä°ster geçmiÅŸ döneme ait eleÅŸtirileri olsun; isterse size yönelik övücü sözleri olsun ihtiyatla karşılamak gerekir. Bütün beklentileri, yönetim deÄŸiÅŸikliÄŸini fırsat görmeleriyle mütenasip bir ÅŸekilde terfi veya daha iyi bir göreve nakildir. Bu beklentileri gerçekleÅŸmediÄŸi takdirde, inanılmaz kıvraklıkla, sizin de bu iÅŸin üstesinden gelemeyeceÄŸinizi etrafa yaymaya çalışacaklardır. Bu insanlara görev vermekten kesinlikle kaçınmak lazımdır. Çünkü, bunlar kiÅŸilik zaafiyeti içerisindedirler ve kiÅŸilik sorunu olanlar her zaman problem yaratırlar.
Mevcut çalışanlar içinden tecrübeli ve iÅŸe yarar insanların görevlendirilmesi, ÅŸüphesiz oldukça faydalı olur. Böylece, atıl kalmış zihni güçler ve kabiliyetler devreye sokulmuÅŸ olacaktır. Bunun için, onurlu bir ÅŸekilde bir kenardan olup bitenleri seyreden ve yeni yöneticinin tarzını anlamaya çalışan gözlemciler arasından, geçmiÅŸ dönemde baÅŸarılı olmuÅŸ kiÅŸileri bulup çıkarmak en doÄŸrusudur.
DiÄŸer taraftan, bu göreve gelmede size yardım eden insanların arasında, az da olsa bir takım menfaat ve beklentiler içerisinde olanlar da bulunacaktır. Bu kiÅŸilere görev verirken seçici davranmak gerekir. Gerçekten iÅŸe uygun, dürüst ve iyi niyetle size yardım etmek için talepte bulunanları deÄŸerlendirmek icap eder. Ancak, bir takım menfaatler için talepte bulunanlar, hem adaletin tesisi hem de etkili bir yönetim için sorun teÅŸkil edebilir. Bu gruptan olanları, çevrenizde bulundurmak sizin ÅŸahsi tasarrufunuz olur ama, her hangi bir göreve getirilmeleri zararlı olacaktır. Ayrıca iÅŸsizliÄŸin yaygın olduÄŸu günümüzde, görev talep eden pek çok insan, bu maksatla sizi meÅŸgul edecektir. Bunların arasından ihtiyaç duyulanların alınması, uygun olur. Ancak bu taleplerin size ulaÅŸmasına izin verilmemelidir. Aksi halde, hem sizi çok meÅŸgul edecek ve kurumun önemli stratejik konularıyla meÅŸgul olmaktan alıkoyacak, hem de talebini yerine getiremediÄŸiniz insanların sitemini üzerinize çekmiÅŸ olacaksınız. Halbuki, tepe yöneticilerinin görevi, örgütlerinin stratejik kararlarını geciktirmeden vermek ve alt kademeleri bu doÄŸrultuda harekete geçirmektir. Uygulamaya yönelik çaba sarfeden tepe yöneticileri, farkında olmadan kendi baÅŸarılarını engellemiÅŸ olur. Bu hiçbir liderin göze almaması gereken bir risktir.
Gerçekte göreve getirilecek elemanları, toplum içinden bulup çıkarmak ve onlara yetki devretmek en doÄŸru olanıdır. BaÅŸka bir ifadeyle, iÅŸ talep edeni ihtiyatla karşılamak ve duruma göre seçici davranmak gerekirken; toplum içinde tecrübe sahibi, baÅŸarılı olmuÅŸ ve sizinle çalışmaya hazır insanları tesbit ederek onları görevlendirmek en iyi yöntemdir.
Aynı göreve talip ehliyetli veya ehliyetsiz birçok sayıdaki insan arasından en uygun olanını seçmek, tahmin edildiÄŸinden daha zordur. Bu sebeple, son zamanlarda personel seçme konusunda oldukça etkili teknikler geliÅŸtirilmiÅŸtir. Mesleki ve psikoteknik testler, mülakat, vak’a tartışmaları, karar verme uygulamaları, adaylar arasında karşılıklı tartışmalar, kolaj yapma bunlar arasında sayılabilir. Her yönetim, bu tekniklerden kendisi için uygun olan bir veya birkaç tekniÄŸi kullanabilir.
ARŞİV
VatandaÅŸ hakli
Ağustos 14, 2019 Çarşamba 00:22
Keşke reisimiz Ömer beyi tekrardan kabineye alsa hatta kulliyeye alsa böyle efendi böyle işinde gücünde bir kişi yoktur ülkede birşeyler degistirmek üstüne koymak isteyen biridir ama bu değişiklik leri istemeyenler hep kotulemistirler bu adami çünkü çıkarlarına dokunuyor
Vatandas
Ağustos 14, 2019 Çarşamba 00:18
Bu adam bu bürokrat çok değerli çok dolu birisiydi ama gel gör ki sistem özellikle milli eğitimdeki değişik lok yapmak istediğinde en önce memursene ait öğretmen ler ayak süresi bakanliktan etti cunku yazık günah imkanım olsa hemen bakanlık veririm böyle düzgün iş yapan bir şahsiyettir