Sosyal Medya

Bayramlar ve kendi kavramlarımızla dünyamıza bakmak

Selçuk Türkyılmaz / Yenişafak



Bayram günlerinde Türk ve Ä°slam dünyasının umumî manzarasına dair birtakım genel deÄŸerlendirmeler yapmak âdettendi. Herkes kendi meÅŸrebine ve mesleÄŸine göre yorumlarda bulunurdu. Bu türden ortamların ne kadar yaygın olduÄŸu konusunda bilgimiz yoktu fakat en azından biz, Ä°zmir’de böylesi ortamlara süreklilik kazandırmaya çalıştık. Bu ortamlarda kendi sınırlarımızın dışına çıkmak gibi bir ayrıcalığa sahip oluyorduk.

O yıllarda yaptığımız ÅŸeyin bütün boyutlarıyla farkında olmamız mümkün deÄŸildi. Fakat geçmiÅŸi gözden geçirdiÄŸimizde bunun bir anlamda bir eÄŸitim modeli olduÄŸu açıktır. Dünyaya Ä°ngiltere’nin ve Amerika’nın gözleriyle bakmak yerine kendimize özgü bir bakış geliÅŸtirmeye çalışmışız. Bunu bütün eksiklikleri göz önünde bulundurarak söylüyorum. Türk ve Ä°slam dünyasına içeriden bakmaya çalıştık. Kendi kavramlarımızla konuÅŸmak çok önemliydi. Yerli ve millî kavramları günümüzde yaygınlaÅŸtı fakat o zamanlarda kendimize özgü bir bakışa ulaÅŸmak için elimizden gelen bütün çabayı gösteriyorduk. CoÄŸrafyanın kahramanlarını öÄŸrenmeye çalışmak önemliydi.
 
Çok sert eleÅŸtiriler getirmiÅŸ olmalarına raÄŸmen Akif ve Sabir, bu topraklarda çok sevildi. Halk onlara sırtını dönmedi. Onlar da Ä°slam coÄŸrafyasının tamamını göz önünde bulundurarak konuÅŸtu. Akiflerin bıraktığı yerle bizim baÅŸladığımız yer arasında çok aşırı bir farklılık yok. Süreklilik içinde deÄŸiÅŸimler gösteren bir devamlılık var. Onların mücadelesini bütün yönleriyle ortaya çıkarmak çok önemlidir. Türk ve Ä°slam dünyasının çok dinamik bir süreçten geçtiÄŸini görmek gerekir. Bütün çeliÅŸkilerine raÄŸmen bu dinamik sürecin heyecan verici olduÄŸunu görmek gerekir. Büyük maÄŸlubiyetlere raÄŸmen yeniden ayaÄŸa kalkmaya çalışan dev gibi coÄŸrafyanın heyecan uyandırmaması mümkün deÄŸil.
 
Ä°slam dünyası DoÄŸu’dan ve Batı’dan uÄŸradığı bütün saldırı ve baskılara raÄŸmen yeniden kendini inÅŸa etmeye çalışıyor. Bu dünyanın her yerinde savaÅŸların, iç savaÅŸların, iÅŸgallerin, ihtilallerin yaÅŸandığı herkesin malumudur. Siyasî ve iktisadî buhranları kendi başına ele almamak gerekir. Bu alanlarda yaÅŸanan buhranlar diÄŸer alanlara sirayet ettiÄŸi gibi farklı kurumlarda yaÅŸanan derin krizlerden de etkilenmektedir. Fakat bu dünya kendisini inkâr etmiyor. Çok farklı bölgelerde yaÅŸamalarına raÄŸmen aynı medeniyetin çocukları olmanın ÅŸuuru ölmedi. Hâlâ Müslüman safiyetinden bahsediyoruz. Bir gün bu safiyetin ne kadar kıymetli olduÄŸunu anlayacağız.
 
DoÄŸu’dan ve Batı’dan yapılan açık saldırılardan bahsettik. Ä°çerden konuÅŸmayanlar Türk ve Ä°slam dünyasını kıyasıya eleÅŸtiriyor. Onlara göre kabahat Ä°slam dünyasındadır. Bunun da yeni bir tavır olmadığını görmemiz gerekir. BatılılaÅŸma maceramızda örneklerini gördüÄŸümüz bu tavrın mümessilleri kendilerinden utanmaya da baÅŸladılar, hatta zaman içinde din deÄŸiÅŸtirecek aÅŸamaya kadar geldiler. Batı’nın farklı kıtalarda mutlak hâkimiyet kurmasından memnuniyet duyacak kadar onlardan oldular. 1990’lardan bu tarafa Amerika’nın ve Batı’nın iÅŸgal ettiÄŸi Ä°slam ülkelerinin sayısı ürkütücüdür. Buna raÄŸmen sömürü ve emperyalizm kavramları üzerine konuÅŸamıyoruz. Fiilî iÅŸgallerin yanında içeriden iÅŸgal unsurları da haddinden fazladır. Fakat buna raÄŸmen bozulmayan Müslüman safiyeti bayramlarda sadece kendisi için deÄŸil, bütün dünyanın barış ve huzuru için dua etmeyi gerektirir.
 
Kendi kavramlarımızla düÅŸünmenin ve konuÅŸmanın çok önemli olduÄŸunu söyledik. Müslümanca bir bakışa sahip olmak için buna mecburuz. BaÅŸkalarının gözüyle baktığımız zaman Batı Avrupa’nın kapitalist deÄŸerleriyle oluÅŸturulmuÅŸ Ä°slamî endeks gibi uydurma bir ölçütle Ä°slam dünyasını yargılayıp kategorize etmekten utanmayız. Aynı ÅŸekilde liberal demokrasinin kavramlarıyla kendi dünyamıza ayar vermekten de yüksünmeyiz. Ä°çeriden bakamamak böyle bir ÅŸeydir. Ait olduÄŸun medeniyetin dilini kullanmazsan zaman içinde yabancılaşırsın. Söylemekte bir sakınca görmüyorum, namaz kılsan da fark etmez. BaÅŸka bir medeniyetin dilini kullandığın zaman kendine ait bir bakışın olamaz.
 
Bayramlar güzeldir. Her bayramda mutlaka özel olarak bir araya gelirdik. Bize ait meseleleri bize ait kavramlarla konuÅŸurduk. Aynı zamanda kendimizi yetiÅŸtirmeye çalıştığımızı sonradan fark ettim. Ben de üniversiteyi geç bitirdim. Çok da piÅŸman deÄŸilim. Bugünün gençleri okulunu geç bitirmek zorunda deÄŸil. Bayramlarda bir araya gelip Türk ve Ä°slam dünyasının meselelerini konuÅŸabilirsiniz. Bu, okulunuz kadar önemlidir. BaÅŸkaları için deÄŸil, kendiniz için bunları yapın. Çok dinamik bir süreç yaşıyoruz. Daha çok bilmeye, daha çok içeriden konuÅŸmaya ihtiyacımız var.
 
Bayramınız mübarek olsun.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.