Sosyal Medya

Resul Tosun: Kurban toplamak için yapılan reklamların çoğu da beni rahatsız ediyor

Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü. Öncelikle bayramınızı tebrik ediyorum. Sağlık ve afiyetler diliyorum.



Hz. Âdem’den beri insanlığın bir imtihanı kurban. Kuran-ı Kerim, Hz. Âdem’in iki oÄŸlu Hâbil ile Kâbil’in kurban diyaloÄŸunu nakleder bize. Ä°kisi de Allah’a birer kurban sunmuÅŸlar. Hâbil’inki kabul edilmiÅŸ Kabil’inki edilmemiÅŸ. Hâbil sadece muttakilerden kabul edileceÄŸini(Maide 27) söyleyerek kurbanın mâlî fedakarlıktan ibaret olmadığını hatırlatmıştır. Bir baÅŸka ayette ise kurbanın etinin ve kanının Allaha ulaÅŸmayacağı Allah’a takvanın ulaÅŸacağı (Hacc 37) açıkça belirtilmiÅŸtir. 
 
*** 
 
Dolayısıyla yakınlaÅŸmak anlamına gelen kurbanı, müminler Allah’a yakınlaÅŸmak için, fedakârlık ederek keserler/kesmeliler. Ama bu fedakârlığa çıkar ve riyanın karışmaması lazım. Kurbanın takva üzere, yani Allah’a karşı sorumluluk duygusuyla sırf onun rızasını kazanmak niyetiyle ihlas ile kesmek lazım. Allah ÅŸekillere ve mallara bakmaz, kalplere bakar, kalplerdekini en iyi bilendir.  
 
Eti derisi ondan sonra gelir. 
 
*** 
 
Oysa bugün kurbanın takva yönünden ziyade etinin ve derisinin nerelere gideceÄŸi üzerinde ÅŸiddetli bir rekabete ÅŸahit oluyoruz. 
 
Kimi cemaatler/tarikatlerin ve hayır kurumlarının yanı sıra helal haram kaygısı olmayan kimi kuruluÅŸlar da vatandaşın kurbanını ya da kurban derisini elde etmenin rekabeti içindeler. 
 
FETÖ’nün dini hizmet yapısıyla yabancı istihbaratların kuklası olduÄŸu ve kendisine yapılan bağışları da yerinde kullanmadığı ortaya çıkınca bütün cemaatler töhmet altında kaldı.
 
FETÖ sırf bu yönüyle bile Ä°slami faaliyetlere en ağır darbeyi indirmiÅŸ oldu. 
 
Hem dindarlar her cemaata ÅŸüpheyle bakar oldu, hem de din karşıtları arasalar bulamayacakları bir argümana kavuÅŸtular. 
 
*** 
 
Ä°ÅŸte tam da bu baÄŸlamda dini cemaatlerin çok dikkatli olmaları gerekir. Hem dindarların güvenini kazanmak için hem de din karşıtlarının ithamlarını boÅŸa çıkarmak için kılı kırk yararak hareket etmeleri gerekir. 
 
DoÄŸrusu, kurban hissesi toplayan, yurt içinde ve yurt dışında kurban kestiÄŸini iddia eden kimi kuruluÅŸların kurbanı istismar etmelerinden kuÅŸku duymuyorum desem yalan söylemiÅŸ olurum. 
 
Bu iÅŸi becermesi imkân harici görünen kimi kuruluÅŸların kurban hissesi toplamasından bir kaza çıkacak diye korkuyorum. 
 
Kurban toplamak için yapılan reklamların çoÄŸu da beni rahatsız ediyor.  
 
*** 
 
Åžunu da yakinen biliyorum ki kimi STK’larımız da dünyaya Türkiye den hayır hasenat dağıtıyorlar, dünya mazlumlarının ve maÄŸdurlarının imdadına yetiÅŸiyorlar ve gönüllerini fethediyorlar. 
 
Hanemizdeki iki kurbandan birini biz de bu hayır kuruluÅŸları aracılığıyla yurt dışına gönderiyoruz. Geçen sene güvendiÄŸimiz bir arkadaşımız BangladeÅŸ’e götürdü. Bu sene de güvendiÄŸimiz bir kuruluÅŸa Yemen’e götürmesi için vekâlet verdik. 
 
Evet, güvendiÄŸimiz bir kuruluÅŸa verdik. 
 
Fakat her kuruluÅŸ güvenilir midir ya da bizim güvendiÄŸimiz kuruluÅŸ da hata yapmaz mı?
 
DeÄŸildir ve yapabilir! 
 
*** 
 
O yüzden de kontrol ve denetime tabi olmayan cemaat ve tarikatların insafına kalan bir uygulama ile karşı karşıyayız. 
 
Kimin gerçekten hizmet ettiÄŸini, kimin hizmet kılıfı altında istismarda bulunduÄŸunu tespit edebilmemiz için cemaat ve tarikatların denetime tabi olması lazım.
 
Bu denetimsizlik sebebiyledir ki, ülkenin en nazik insanları olarak görünen bir cemaatten FETÖ gibi bir canavar türemiÅŸtir!
 
Sadece kurban konusunda deÄŸil diÄŸer bütün dini hizmetler konusunda cemaatler ve tarikatların resmen kabul edilmeleri ve denetime tabi olmaları yeni FETÖ’ler çıkmaması için elzemdir. 
 
Nasıl ki yasama organını bile denetleyen bir Anayasa Mahkemesi var, aynı ÅŸekilde Diyanet haricinde tarikatları ve cemaatleri hem fikri yapıları hem fiziki yapılarını denetleyecek bağımsız bir anayasal kuruluÅŸa ihtiyaç var. 
 
Devam edeceÄŸiz.
 
Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.