Sosyal Medya

HDP Fetullah Gülen'in iade talebinde neden bulunmadı?

HDP'den, AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti'nin TBMM grupları tarafından ABD'ye yapılan Fethullah Gülen'in iadesi çağrısına neden katılmadığına dair bir açıklama geldi.



"Ä°ade edilmeleri gerektiÄŸi tartışılmaz bir doÄŸrudur" ifadelerine yer verilen yazılı açıklamada, FETÖ'nün siyasi ayağının araÅŸtırılması için 5 adet Meclis AraÅŸtırma Komisyonu kurulması önergesi verildiÄŸi belirtildi ve "Tutarlı yaklaşım, FETÖ’nün siyasi ayağının da yargılanması için çabayı gerektirir" ifadeleri kullanıldı. 
 
HDP tarafından yapılan açıklamanın tamamı ÅŸu ÅŸekilde: 
 
"Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan dört siyasi parti tarafından FETÖ ile ilgili ortak bir açıklama yapılmıştır. Açıklamada Fethullah Gülen ve FETÖ/Paralel Yapı mensuplarının Türkiye’ye iadesi ile ilgili ABD’ye yönelik bir çaÄŸrı vardır. Bu açıklamaya imza atmamamızın nedenlerini kısaca belirtmek istiyoruz:  
 
Elbette bir darbe giriÅŸiminde bulunmuÅŸ ve bunu yönetmiÅŸ olanların evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde yargılanmaları ve bu nedenle iade edilmeleri gerektiÄŸi tartışılmaz bir doÄŸrudur. Ancak FETÖ/Paralel Yapı ile mücadele, Fethullah Gülen ve diÄŸer mensupların iadesine sıkıştırılamayacak kadar önemli bir sorundur. Çünkü bu yapı bilindiÄŸi gibi devletin birçok kurumunda ve siyaset alanında  ayaklarını ve uzantılarını oluÅŸturmuÅŸtur. 
 
Ä°ktidara geldiÄŸi 2002’den 2014 sonuna kadar Cemaate her türlü desteÄŸi sunan, bu desteÄŸi defalarca en üst düzeydeki temsilcileri tarafından dile getiren AKP iktidarının, bu yapının büyümesindeki sorumluluÄŸunu kabul etmesi ve bu kapsamda adaletin tecellisini saÄŸlaması gerekmektedir. 
 
Parti olarak siyasi ayak ve uzantılarının açığa çıkarılması için 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden bu yana TBMM’de defalarca giriÅŸimde bulunduk. Bu yapının tüm boyutları ile araÅŸtırılması ve özellikle siyasi ayağının ortaya çıkarılması için 5 adet Meclis AraÅŸtırma Komisyonu kurulması önergesi verdik. VerdiÄŸimiz tüm önergeler AKP-MHP ittifakına mensup milletvekilleri tarafından ret edildi. DiÄŸer muhalefet partilerinin aynı yöndeki önergeleri de AKP-MHP ittifakının tutumu nedeniyle akamete uÄŸratıldı.
 
TBMM’yi bu konuda irade oluÅŸturmaya ve tutum almaya çağıran toplamda 10 adet Meclis araÅŸtırması açılmasına dair önerge Meclis belgeleri arasındadır ve güncelliÄŸini korumaktadır. Ne yazık ki, AKP-MHP ittifakının tutumu nedeniyle TBMM iradesi engellenmiÅŸtir. Bugüne kadar, söz konusu tutuma iliÅŸkin AKP-MHP ittifakı tarafından doyurucu tek bir açıklama bile yapılmamıştır. 
 
Bu kapsamda parti olarak; FETÖ’nün, baÅŸta siyasi ayak olmak üzere karanlıkta kalmış baÄŸlantılarının  ortaya çıkarılması için TBMM’de ortak bir araÅŸtırma komisyonu kurulmasını tekrar öneriyoruz. AKP-MHP ittifakı bu yapı ile mücadelede tutarlı olmak istiyorsa, bu çaÄŸrımıza kulak vermelidir. 
 
Konuyu iadelere sıkıştırmak, AKP-MHP ittifakının siyasi ayağı ortaya çıkarma konusunda üzerine düÅŸen sorumlulukları gözlerden kaçırma amacından baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. Meclis açıkken verilen tüm önergeleri ret edip, Meclis kapalıyken bu konuda açıklama yapmak siyasi tutarlılık olmadığı gibi, siyasi ayağın ortaya çıkarılması gerekliliÄŸini de örtbas etmekten baÅŸka bir anlam taşımamaktadır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.