Sosyal Medya

Anne babalara çocukla ölümü konuşma önerileri

Ölüm insan teki için kaçınılmaz. Birçok kişi çocukluk döneminde yakınlarından birinin ölümüyle karşılaşır. Ölen kişi bazen anne baba kardeş gibi en yakın kişiler, bazen nene dedeler bazen de kendi arkadaşları olabilir. Anne babaların çocuklara ölümü anlatma, cesedi gösterip göstermeme, ölüyü gömme sürecine katılıp katılmama, ağıtlar arasında bırakıp bırakmama, yakının ölümünden sonra çocuğun etkilenme derecesini takip etme vb. konularında ne yapacaklarını bilmeleri gerekiyor.



Medaim Yanık - Star

Çocukluk çağında psikolojik travma yaÅŸamış kiÅŸilerle çalışırken dinlediÄŸim travma öykülerinden biri de çocuÄŸa ölen yakının cesedinin gösterilmesi. Çocuklar ölümü anlamakta zorluk çeker ve ceset görmek onları kalıcı korku ve endiÅŸe içinde bırakabilir. Önce size dinlediÄŸim öykülerden örnekler vereyim. 
 
“Anneannemi çok severdim. Anneannem öldüÄŸü zaman ölü bedenini öpmem istendi.” (KiÅŸinin içinde anneannenin ölü bedenini öpmesi sırasında var olan çocuk kiÅŸilik ÅŸöyle dedi: “Bedeni o kadar soÄŸuktu ki, hala üÅŸüyorum.” Bu kiÅŸilik bedeni kontrol ettiÄŸinde kiÅŸi de aniden üÅŸüyor) 
 
“Anneannemle yakındık. O öldüÄŸünde altı yaşındaydım. ÖldüÄŸü zamanı unutamıyorum. Onun evine girdiÄŸimde onu beyaz bir örtü ile kapatmışlardı. Annem çığlıklar atarak saçını başını yoluyordu. Kadınlar aÄŸlıyordu. (KiÅŸi ilk zihinsel bölünmesinin o anda olduÄŸunu söyledi) 
 
“Ben altı yaşında iken bir yaşındaki kardeÅŸim öldü. KomÅŸular toplanmıştı. Bahçede onu kefenlediler. Ben kendi başıma kalmıştım. Kimse bana bir ÅŸey demedi. Uzaktan olup bitenleri seyrettim. Halen o sahne canlı bir video gibi aklımda.” 
 
ÇocuÄŸa ceset göstermeyin!
Çocukları en sevdikleri olsa bile ceset görmesine izin vermeyin. Gömülme sahnesini de izletmeyin. Ağıt ve aÄŸlamanın olduÄŸu ortamlara da sokmayın. Bu üç sahne de yukarıdaki klinik örneklerde görüldüÄŸü gibi çocuÄŸun kaldırabileceÄŸinden daha fazla korkutucu ve acı doludur. 
 
ÇocuÄŸun sevdiÄŸi, hayatında önemli yeri olan kiÅŸi ölümcül hasta ise çocuk ölümden önce o kiÅŸiyle görüÅŸebilir. Adına veda görüÅŸmesi demeden bir vedalaÅŸma ortamı oluÅŸturulabilir. Ölümden sonra o kiÅŸinin mezarına götürülebilir. 
 
Çocuklara ceset göstermeyin ama onlarla ölüm konusunda konuÅŸmaktan kaçınmayın. ÇocuÄŸun olup biteni anlamlandırmasına eÅŸlik etmelisiniz. EÄŸer siz konuÅŸmazsanız çocuk bu anlamlandırmayı kendi başına yapar. Bu kendi başına anlamlandırma iÅŸi de çocukta korku bırakan bir hale kolayca gidebilir. 
 

 

Çocuklara ölümü cennet üzerinden anlatmak kültürel kodlarımız içinde uygun bir yoldur. ÇocuÄŸa cennetin iyi bir yer olduÄŸu, ödül olduÄŸu, ölen kiÅŸinin orada mutlu olduÄŸu söylenebilir. Çünkü çocuklar hiçliÄŸi anlamaz ve yok olup gitme fikrinden tedirgin olabilir. Ayrıca ölen kiÅŸinin uzun süreli hastalığı ve hastalığa baÄŸlı acıları varsa, ölümle acılarından kurtulduÄŸu da söylenebilir. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.