Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Güzel İşler Derneği'nin güzel hikayesi...

Güzel İşler Derneği son zamanlarda icra ettiği faaliyetlerle adından sık sık söz ettirmeye başladı. Düşünce Mektebi olarak buradaki faaliyetleri ve derneğin amacını yakından anlamak adına kendileriyle bir röportaj gerçekleştirdik.



Güzel Ä°ÅŸler EÄŸitim ve YardımlaÅŸma DerneÄŸi nedir, ne gibi faaliyetlerde bulunmaktadır? KuruluÅŸ aÅŸaması, misyonu nedir?

Merhaba , öncelikle ilginiz için teÅŸekkür ederiz.

Güzel Ä°ÅŸler DerneÄŸi’nin hikayesi ÅŸöyle baÅŸladı:

Birbirini uzun yıllardır tanıyan birkaç iyilik gönüllüsü arkadaÅŸ bu iyilik potansiyelini somutlaÅŸtırabilmek için halı saha maçı yapmaya baÅŸladı. Buradaki amaç; gençlere, çocuklara, yaÅŸlılara temiz bir ortamda, temiz bir ÅŸekilde spor yapabilme imkanı sunmak ve günümüzdeki kirletilmiÅŸ futbol anlayışına inat, sertlik olmadan, küfür etmeden, ikili tartışmalara girmeden de spor yapabilmekti. Bu maçlar 5 senedir her Cumartesi BayrampaÅŸa’da devam ediyor çok ÅŸükür.

Bu maçlar vesilesiyle farklı yaÅŸlardan, farklı dünya görüÅŸlerinden pek çok yeni arkadaşımızla tanıştık. Bu arkadaÅŸlarımızla hem ikili iliÅŸkilerimizi geliÅŸtirmek hem de kendimizi geliÅŸtirebilmek için haftada bir gün buluÅŸup sohbet etmeye baÅŸladık, sohbetin çerçevesini Kur’an ayetleri belirliyordu, bu ayetleri çeÅŸitli tefsirlerden okuyup hep birlikte bu ayetleri hayatımıza nasıl tatbik edebiliriz, bunu konuÅŸuyorduk. Bu buluÅŸmalar da hala her PerÅŸembe akÅŸamı devam ediyor.

Ayetler sizin de bildiÄŸiniz gibi hayata dahil olmaya, sosyal adalete, karşılıksız vermeye davet ediyor, bu aÅŸamada biz imkanlarımız ölçüsünde çevremizdeki ihtiyaç sahibi aileleri tespit edip yardımlar yapmaya baÅŸladık, sadece maddi yardımlar deÄŸil, hanım kardeÅŸlerimiz bu ailelerdeki çocuklarla ve annelerle de ilgileniyorlar, geziler, kahvaltılar düzenliyorlar, bu yardımlar da bugün hala devam ediyor. Aynı dönemde Darülaceze ziyaretlerine baÅŸladık, oradaki insanların maddi destekten ziyade, çok ciddi manevi ilgiye ihtiyaçları olduÄŸunu gördük, bu ziyaretlerimiz de her ay yapılmaya devam ediyor.

Daha sonra aramıza katılan yeni arkadaÅŸların da getirdiÄŸi enerji ile uzun zamandır gönlümüzden geçen yeni bir faaliyete baÅŸladık. Haftada bir gün sokakta yaÅŸamak zorunda bırakılmış insanlara çorba dağıtmaya baÅŸladık, daha sonra çorbanın yanına battaniye, kıyafet; onların neye ihtiyacı varsa gücümüz yettiÄŸince karşılamaya baÅŸladık. Kiminin iÅŸe ihtiyacı vardı yönlendirdik, kimi memleketine dönmek istiyordu, biletini alıp yolcu ettik, kimini sürekli bakım görebilecekleri kurumlara yerleÅŸtirmeye çalıştık. Yaklaşık iki sene boyunca her Cumartesi akÅŸamı Esenler Otogarı’nda bu faaliyetimiz de devam etti ancak ÅŸu an gönüllü insan yetersizliÄŸinden ötürü ve Otogar’da yaÅŸanan güvenlik sorunları nedeniyle  çorba dağıtımına çıkamıyoruz, bu durum bizi çok üzüyor, inÅŸallah yeterli gönüllü sayısına ulaÅŸarak bu faaliyetimizi yeniden baÅŸlatabiliriz.

Evsiz insanlarımızın dünyasına girince onların yemekten çok temizlik ihtiyacı olduÄŸunu öÄŸrendik, birçoÄŸu sırf bu yüzden ailesinin yanına dönemiyordu, iÅŸ arayamıyordu, hepsinden önemlisi bu durum çok ciddi saÄŸlık sorunlarına sebep olabiliyordu. Onlara ,bu imkanı saÄŸlamak için çeÅŸitli yollar denedik ama içimize sinen bir model geliÅŸtiremedik, dernek kurma gereÄŸi bu noktada doÄŸdu diyebiliriz. Haftada bir gün de olsa duÅŸ alabilecekleri, temiz kıyafetler giyip, gerekiyorsa traÅŸ olup, karınlarını doyurabilecekleri bir ortam saÄŸlamak niyetiyle BayrampaÅŸa’da bir yer tuttuk, çok ÅŸükür bu faaliyet de her Cumartesi 15 ile 19 saatleri arasında devam ediyor.

Tüm bu faaliyetlerin hem temeli hem de güzel bir sonucu ise gönüllüler arasında oluÅŸan kardeÅŸlik bağı. Günümüzde bildiÄŸiniz gibi insani iliÅŸkiler bireysel menfaat üzerine kuruluyor, insanlar birbirlerine maddi imkanları, sosyal statülerine göre deÄŸer veriyor. Biz bu tür sosyal iliÅŸkilere de bir alternatif oluÅŸturmaya çalışıyoruz. Ahlaki deÄŸerlerimizi sürekli geliÅŸtirmek konusunda birbirimizi teÅŸvik ediyoruz. Toplumu güzelleÅŸtirebilmenin yolunun kendimizi güzelleÅŸtirmekten geçtiÄŸine inanıyoruz. Çok ÅŸükür hepimiz bu konuda daha iyi bir noktaya geldik, inÅŸallah bundan sonra daha da iyi olacağız.

 

Organizasyon yapısı nasıl işler?

Organizasyon olarak gönüllülük ve sorumluluk temelli bir çalışma ÅŸeklimiz var, her faaliyetin bir sorumlusu ve ona destek olan diÄŸer arkadaÅŸlar var, sorumlu olmak ya da baÅŸkan olmak hiyerarÅŸik bir üstünlük anlamına gelmiyor, Faaliyetlere katılmak, fikir vermek, eleÅŸtiride bulunmak için herhangi bir mevki sahibi olmak gerekmiyor, karar alma sürecine dahil olmak için ise derneÄŸin amacını benimsemiÅŸ olmak yeterli.

Faaliyetlere bakış açısı noktasında bizim için en önemlisi: sürdürülebilirlik, çünkü asıl fayda bu ÅŸekilde saÄŸlanmış oluyor. Hem o yardımın gerçekten doÄŸru kiÅŸiye ulaşıp ulaÅŸmadığını takip edebilmek için hem de o insanın manevi ihtiyaçlarını da gidererek, “yardıma ihtiyacı olmayacağı bir seviyeye gelebilmesi için” düzenli iliÅŸki kurmak, destek olmak çok önemli.

Yardımları bağış usulüyle mi finanse ediyorsunuz? Yardımseverler nasıl bağışta bulunabilirler?

Tüm faaliyetler gönüllülerimizin bağışlarıyla finanse ediliyor, bazen diÄŸer yardım dernekleri de destek oluyorlar saÄŸolsunlar. Destek olmak isteyenlerin mümkünse derneÄŸimizi ziyaret ederek bizleri daha yakından tanımalarını, yardımlarını da bizzat kendi elleri ile ihtiyaç sahiplerine ulaÅŸtırmalarını tercih ediyoruz. Özellikle soÄŸuk havalarda; sokakta yaÅŸayan insanlar için bot, mont, battaniye ihtiyacı, duÅŸa gelenler için iç çamaşırı ihtiyacımız oluyor. EÄŸer derneÄŸe gelme imkanları yoksa bizimle iletiÅŸime geçerek banka hesabımıza bağış yapabilirler

 

Gönüllülük konusunu oldukça ön plana çıkardığınızı görüyoruz, nasıl deÄŸerlendirirsiniz?  

Özellikle bizim gibi yardımlaÅŸma derneklerinde iÅŸler kurumsallaÅŸtığı zaman, hacim büyüdüÄŸü zaman samimiyetin maalesef kaybolduÄŸunu görüyoruz, halbu ki bir insana yardım yaparken o insan sizin gözlerinize bakar, onun önceliÄŸi elleriniz deÄŸil gözlerinizdir, eÄŸer gözlerinizde o merhamet, ilgi yoksa asıl amaca ulaşılabileceÄŸini düÅŸünmüyoruz. Bu samimiyet de ancak siz orada görevli olarak deÄŸil de gönüllü olarak bulunuyorsanız mümkün!

Ä°kinci nokta da; iÅŸin içine ünvanlar makamlar yani hiyerarÅŸi girince asıl amaçtan uzaklaşılıyor, bu sefer kiÅŸisel tatminler devreye giriyor, bereket kayboluyor. O yüzden hepimiz çok ÅŸükür sadece gönüllüyüz, insanları da gönüllü olmaya davet ediyoruz, bu davet bizim derneÄŸimize yönelik deÄŸil, herhangi bir derneÄŸe olabilir, bireysel olarak da yapılabilir ama lütfen herkes bir iyiliÄŸin ucundan tutsun, sokaklarda her türlü desteÄŸe ihtiyacı olan insanlar var ve sizde de mutlaka verebileceÄŸiniz bir ÅŸey var.

DerneÄŸiniz ihtiyaç sahipleri için duÅŸ imkanından tutun  gençler için sporu teÅŸvik edici faaliyetlere kadar geniÅŸ bir makasta çalışmalar yürütüyor. Nasıl deÄŸerlendirirsiniz?

Biz bir dernek kurmak için çıkmadık yola. Biz kendimize ve diÄŸer insanlara yardım etmek istiyorduk, elimizin ulaÅŸtığı yerlere de ulaÅŸmaya çalıştık, dernek bunun bir aracı. Dolayısıyla birden fazla alana yayılmış olmak; dernek için belirlediÄŸimiz bir misyon ya da strateji deÄŸil.

Hikayenin özeti ÅŸu aslında; birinin yardıma ihtiyacı vardı bizde de ona yardım edebilecek bir imkan vardı, sonra iÅŸler bu noktaya geldiJ

Size katılmak ve gönüllü olmak isteyenler ne yapmalılar?

Ä°mkanları varsa tanışmak için derneÄŸimize gelmelerini, faaliyetlere katılmalarını isteriz, bunun için üye vs olmak gibi bir ÅŸart yok. Gelebilme imkanları olmayanlar sosyal medyadan Güzel Ä°ÅŸler EÄŸitim ve YardımlaÅŸma DerneÄŸi hesaplarımızı inceleyebilirler.

TeÅŸekkürler 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.