Güncel
10 bin yıllık 'Hitit buğdayında' geleneksel yöntemle hasat
Follow @dusuncemektebi2
Kastamonu'da bazı çiftçiler, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak anılan siyez buğdayının hasadını tırpanla ve imece usulü yapıyor.
Kastamonu'da geçmiÅŸi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buÄŸdayı" olarak anılan siyez buÄŸdayı, bazı köylerde halen geleneksel yöntemlerle ve imece usulü hasat ediliyor.
YoÄŸun talep nedeniyle ilçede son 10 yılda siyez buÄŸdayı ekim alanları hızla arttı. Ä°ç ve dış piyasada ham ve iÅŸlenmiÅŸ ÅŸekilde talep gören buÄŸday, kısa sürede tükeniyor.
AraÅŸtırmalara göre 14 kromozomdan oluÅŸan ve "buÄŸdayın atası" olarak bilinen siyez, bölgede "kabulca" veya "kaplıca" ÅŸeklinde de adlandırılıyor.
Hava sıcaklığının 36 dereceyi bulduÄŸu aÄŸustosta bazı çiftçiler, buÄŸday hasadını geleneksel yöntemleri kullanarak tırpanlarla yapmaya devam ediyor.
Ä°hsangazi Belediye BaÅŸkanı Hayati SaÄŸlık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyez buÄŸdayının geçmiÅŸinin 10 bin yıl öncesine dayandığını söyledi.
"Hitit buÄŸdayı" olarak anılan siyez buÄŸdayının, ilçede bazı çiftçiler tarafından halen geleneksel yöntemlerle hasat edildiÄŸini anlatan SaÄŸlık, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Ä°lçemizin siyez noktasındaki en büyük avantajı, geleneksel metotlarla üretimin hala devam etmesi. Ä°lçede ekilen siyezin yüzde 10'una yakın kısmı, yani bin-bin 500 dekar, doÄŸal tekniklerle hasat ediliyor. Bu alanlarda siyezi dedelerimizden, babalarımızdan öÄŸrendiÄŸimiz gibi tırpanla biçiyoruz."
Çiftçi bir ailenin çocuÄŸu olduÄŸunu dile getiren SaÄŸlık, "Hala çiftçilik yapmaya ve bu geleneÄŸi sürdürmeye çalışıyorum. Bunu bizden sonra gelecek nesillere de aktarmak istiyorum. O nedenle tırpanla biçim yapan çiftçilerimizi ziyaret ederek, onlara yardım ettim." dedi.
Ä°meceyle hasat
Ä°nciÄŸez köyünde siyez eken Ali Işıkçı ise köylerinin rakımının yüksek olduÄŸunu söyledi.
Köyde biçerdöverin çıkmadığı yerlerde hasadı tırpanla yaptıklarını anlatan Işıkçı, "Onun dışında da bazı yerleri tırpanla biçiyoruz. Tırpanla biçtiÄŸimizde hasat yere dökülmediÄŸi için verim daha fazla oluyor. Hasadın daha iyi olması için tırpanı tercih ediyoruz." ifadelerini kulandı.
Işıkçı, "Siyezden un, bulgur, makarna ve tarhana yapıyoruz. Ürünleri kendimiz iÅŸliyoruz. Kullanacağımızı ayırıp, artanını da perakende ÅŸeklinde satıyoruz." diye konuÅŸtu.
Köyde bin 500 dekarda siyez ekildiÄŸini kaydeden Işıkçı, "Eskiden daha az ekiliyordu, son zamanlarda tüm arazide siyez ekimine baÅŸlandı. Köyümüzde eski usul imece devam ediyor. Sıra kimin tarlasındaysa, boÅŸ olan 3-5 kiÅŸi onun tarlasına gidip biçiyoruz." dedi.
Sami Burkucu da yaklaşık 40 dekarda siyez ekimi yaptığını belirtti.
Tırpanla biçmenin artılarının olduÄŸunu dile getiren Burkucu, "Tırpan hem doÄŸal hem de tane kaybı olmuyor. O nedenle tırpanla hasadı tercih ediyoruz. Kol ve beden kuvvetiyle yapıldığı için zor oluyor ama imeceyle hallediyoruz." ifadelerini kullandı.
Pastaneci Ä°rfan Çakal da iÅŸ yerinde siyezden yapılan ürünleri iÅŸlediÄŸini anlattı.
Kendisinin de siyez ektiÄŸini ifade eden Çakal, "Bölgemizde tırpanla biçilen siyez buÄŸdayını daha çok tercih ediyoruz. Çünkü tırpanla biçilen daha doÄŸal oluyor. Mümkün olduÄŸu kadar kendi ürünlerimizi de tırpanla biçiyoruz." açıklamasında bulundu.
Henüz yorum yapılmamış.