Güncel
Dünyanın En İyi 2000 Üniversitesi Listesine Girebilen Türk Üniversiteleri Azalıyor
Follow @dusuncemektebi2
Center for World University Rankings (CWUR) adlı kuruluşun her yıl yaptığı ve ilk 2 bin üniversitenin listelendiği 'dünyanın en iyi üniversiteleri' sıralamasına geçen sene 13 üniversite ile giriş yapan Türkiye, bu sene 10 üniversite ile giriş yapabildi. Kuruluşun değerlendirmesine göre en iyi Türk üniversitesi olan ODTÜ, dünyada 582. sırada bulunuyor.
Söz konusu sıralamayı 7 faktöre puan vererek yapan kuruluÅŸ üniversiteleri, eÄŸitimin kalitesi (%25), mezunların iÅŸ bulma oranı (%25), öÄŸretim kadrosunun kalitesi (%10), araÅŸtırma sayısı (%10), yüksek kalite yayın sayısı (%10), dışarıdaki etki (%10) ve üniversitenin yayınladığı kitap ve makalelerden yapılan alıntı sayısına (%10.) göre deÄŸerlendiriyor. CWUR’un bu deÄŸerlendirmesi dünya çapında 99 ülkeye ait 20 bin üniversiteyi kapsıyor ve küresel olarak yapılmış en geniÅŸ akademik deÄŸerlendirme niteliÄŸi taşıyor.
EN Ä°YÄ° ÜNÄ°VERSÄ°TEMÄ°Z 582. SIRADA
Mahfi EÄŸilmez'in paylaÅŸtığı verilere göre; yayımlanan 2019 – 2020 küresel sıralamasını gösteren aÅŸağıdaki tablo iki bölümden oluÅŸuyor. Sol tarafta dünyada, saÄŸ tarafta ise Türkiye’de önde gelen 10 üniversite yer alıyor. Dünya üniversitelerinin adlarının yanındaki ilk parantez hangi ülkede olduklarını, ikinci parantez CWUR deÄŸerlendirmesinde 100 üzerinden aldıkları puanı gösteriyor. Türk üniversitelerinin adlarının yanındaki ilk parantez üniversitenin dünya sıralamasındaki yerini, ikinci parantez CWUR deÄŸerlendirmesinde 100 üzerinden aldığı puanı gösteriyor.
Ä°LK 50'DE 34 ABD ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ°
ABD’nin Harvard Üniversitesi 100 üzerinden 100 puanla peÅŸ peÅŸe sekizinci yıldır ilk sırada yer alıyor. Onu yine ABD’li MIT ve Stanford Üniversiteleri izliyor. MIT, geçen yıl gerisinde olduÄŸu Stanford’u bu yıl geçmiÅŸ. ABD üniversitelerinin küresel sıralamada tartışılmaz yeri devam ediyor. Ä°lk sıralarda ABD üniversiteleriyle yarışabilen iki Ä°ngiliz Üniversitesi (Cambridge ve Oxford) var. Ä°lk 10 sırada 8 ABD üniversitesi ve 2 Ä°ngiliz üniversitesi bulunuyor. Ä°lk 50 sırada ABD’den 34, Ä°ngiltere ve Fransa’dan 4’er, Japonya ve Kanada’dan 2’ÅŸer, Ä°sviçre, Ä°sveç, Danimarka ve Güney Kore’den 1’er üniversite yer alıyor.
TÜRK ÜNÄ°VERSÄ°TELERÄ° DÜÅžÜÅžTE
DeÄŸerlendirmeye alınan 20.000 üniversiteden ilk 1.000 üniversite içinde geçen yıl 13 Türk üniversitesi yer alırken bu yıl bu sayı 10’a düÅŸtü. Birkaç istisna dışında Türk üniversiteleri geçen yılki yerlerini de kaybederek daha alt sıralara inmiÅŸ bulundu. Türkiye sıralamasında birinci konumda olan OrtadoÄŸu Teknik Üniversitesi dünya sıralamasında geçen yıla göre 14 sıra yükselerek 582’nci sıraya ilerlerken, Hacettepe Üniversitesi geçen yıl sıralamada 525’inci sıradayken bu yıl 645’inciliÄŸe, geçen yıl 560’ıncı sırada yer alan Ä°stanbul Üniversitesi bu yıl 644’üncü sıraya geriledi. Sıralamada yukarıya çıkan istisnalardan birisi de BoÄŸaziçi Üniversitesi. Geçen yıl 740’ıncı sıradayken bu yıl 700’üncü sıraya yükseldi.
2014, 2015 ve 2017 yıllarında ilk 500 üniversite arasında bir Türk üniversitesi (ODTÜ) yer alırken son iki yılda ilk 500 üniversite arasına hiçbir Türk üniversitesi giremedi. Ve iÅŸin kötüsü üniversitelerimiz bu sıralamada giderek geri sıralara düÅŸüyor.
"MADDÄ° DESTEK SAÄžLANMADIKÇA DÜÅžÜÅž SÜRECEK"
CWUR BaÅŸkanı Dr. Nadim Mahassen, Türk üniversitelerinin daha yüksek maddi devlet desteÄŸine ihtiyaç duyduÄŸunu ve bu destek saÄŸlanmadıkça sıralamada yer kaybetmeye devam edeceÄŸine dikkat çekiyor. Mahfi EÄŸilmez'e göre; bu görüÅŸte haklılık payı var ama Türk üniversitelerinin sıralamada gerilerde kalmasının asıl nedeni özerk olmamaları, bir tepe kuruluÅŸun devletin görüÅŸüne göre yönlendirmesine tabi olmalarıdır. Bu yönlendirme, üniversitede özellikle sosyal bilimler alanında yazma ve araÅŸtırma özgürlüÄŸünü kısıtlayan en önemli engellerden birisini oluÅŸturuyor.
Henüz yorum yapılmamış.