Sosyal Medya

Tarihçi İlber Ortaylı'dan Kaz Dağları tepkisi: Bakanlığın verdiği rakamlar gülünç

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kanadalı bir şirketin altın arama çalışmaları yürüttüğü Kaz Dağları ile ilgili olarak "Bakanlığın verdiği rakamlar gülünç, ikna edici değil. Bunları denetleyecek bir muhalefet de memlekette mevcut değil. 13 bin küsur ağaç kesilmiş, 14 bin dikilmişmiş. Ağaç dikilecek yerde maden araması ve çıkarma faaliyeti yapılamaz" dedi.



Prof. Dr. Ä°lber Ortaylı, "Vatanımıza sahip çıkalım" baÅŸlığıyla dün yayımlanan yazısında "Türkiye sanıldığı kadar gümrah (bereketli, bol kaynaklı) bir ülke deÄŸildir. Mesela kıyılarımız mevcut nüfus için son derece yetersizdir. Türk halkının rahat rahat kıyı ÅŸeridine çıkıp tatil yapması bile mümkün deÄŸilken kıyılarda birtakım sabit binaların, kullanılmayan yapıların bulunması büyük israftır" ifadesini kullandı.

Ortaylı ÅŸöyle devam etti:
"Bu gerçek benim görüÅŸüm deÄŸil, 1980’li yılların başında toplanan konseylerde turizm otoritelerimiz tarafından o zaman BaÅŸbakan Turgut Özal’a açıkça ifade edilmiÅŸtir. Elimizde adalar yok. Ormanlarımız sınırlıdır. TaÅŸocakları veya çeÅŸitli madenler için kazı yapamayız. Bu gibi zenginliklerin nefes alınacak alanları tahrip etmesi ve zehirlenme getirmesi çok açık.
 
EN HAZÄ°N ÖRNEK
 
En hazin örnek Ä°stanbul’un üzerinde bulunduÄŸu BoÄŸaz’ın iki yakasındaki yarımadadır. Anadolu yakasında zeytinlikler bitmiÅŸ, su kaynakları kirlenmiÅŸ ve Dilovası gibi yerlerde halkın zehirlendiÄŸi, kanserin yayıldığı yerleÅŸmeler ortaya çıkmıştır. Maalesef Anadolu’nun belli yerlerinde halk kendi tabiatlarını tahrip etmekte ve yurtdışından gelen yabancılara ÅŸuursuz bir satış iÅŸlemine girmiÅŸlerdir. OturduÄŸu yere bile sahip çıkamayan bu kitlenin Türkiye’nin diÄŸer yerlerinde yaptığı yatırımlar ortadadır. Ä°stanbul’un dört tarafını saran gökdelen siteler, bilhassa Kalamış Koyu’nu feci hale dönüÅŸtüren bozuk kanalizasyon sistemleri buna örnektir.
 
‘ÖDÜL’ VERELÄ°M
 
Kaz DaÄŸları’nda son olarak Kanadalı bir ÅŸirketin yatırımı söz konusu olmuÅŸtur. Bakanlığın verdiÄŸi rakamlar gülünçtür, ikna edici deÄŸildir. Bunları denetleyecek bir muhalefet de memlekette mevcut deÄŸil. 13 bin küsur aÄŸaç kesilmiÅŸ, 14 bin dikilmiÅŸmiÅŸ. AÄŸaç dikilecek yerde maden araması ve çıkarma faaliyeti yapılamaz. Altın siyanür kullanılarak elde edilir. Yaptıkları açıklamanın hiçbir gerçekçi yönü yok. BaÅŸka yöntemler bulmuÅŸlarsa kendilerine bilim ödülü verelim. Lise çocukları bile altının ayracının siyanür olduÄŸunu bilir (Tabii kastettiÄŸim 30 sene önceki liselerdir). Ayrıca altın araması için harcanan sudan açıklamalarda hiç bahsedilmiyor.
 
REZALET RAKAMLAR
 
Åžirket 1 milyar dolarlık yatırım yapacakmış. 2 bin kiÅŸi iÅŸ bulacakmış. 2 bin kiÅŸi için 1 milyar doların çok büyük bir israf olduÄŸu açık deÄŸil mi? Hakikatle baÄŸdaÅŸmayacak fakat ayrıntılı açıklaması yapılmayan bu rakamların bir rezalet olduÄŸu açık. Bu Kanadalı ÅŸirket acaba dünyanın baÅŸka neresinde böyle iÅŸler yapabiliyor. Ormanlar ve madenlerle dolu Kanada’da halk bu tür yerleÅŸim yerlerine yakın giriÅŸimleri sessizce izliyor mu?
 
Çevreci memleketlerin baÅŸka ülkelerde tahribatının örnekleriyle dolu bir dünyadayız. Kendi memleketinde yarım metre yeÅŸile titreyen Japonya gözünü kırpmadan Brezilya’daki Amazon yaÄŸmur ormanlarını tahrip etti, el’an da ediyor. Bıraksanız Güney Kutbu’nda da aynı ÅŸeyleri yapacak. KomÅŸunun bahçesini çöplüÄŸe çevirmenin kolayına kaçan bu dünya aslında bir yerde gökkubbenin altında müÅŸtereken yaÅŸadığımızı unutan mültinasyonellerle dolu. Ülkede tepki çok az, bu korkutucu. Kaz DaÄŸları ilginç bir iklim ve çevredir. Orada su kaynaklarını kirletecek, muhteÅŸem ormanlarını yok edecek bu gibi faaliyetlerin bütün çevreye sirayet edeceÄŸi açıktır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.