Sosyal Medya

Güncel

Ali Haydar Haksal: Dünya egemenlerinin silahı ırkçılık

Ali Haydar Haksal- Milli Gazete



Milletleri bütünleyen, bir araya getiren medeniyet ve bunlara baÄŸlı kültürlerdir. Ä°slâm; insanlığı bütüncül anlamda bir araya getirebilen yegâne dindir. Ä°slâm medeniyeti dairesinde yer alan toplumların kültürleri apayrı bir zenginlik.
 
Anadolu’ya bakıldığında, Müslümanlar, Hıristiyanlar, Yahudiler, bunlara baÄŸlı ırklar; Türkler, Araplar, Kürtler, Lazlar, Çerkezler, BoÅŸnaklar, Makedonlar, Arnavutlar, Avarlar, Ermeniler, Rumlar, Süryaniler birbirini etkileyen ve besleyen unsurlar. Merkez Ä°slâm olunca, buna baÄŸlı kültür hayatın hemen bütünü için kuÅŸatıcı olur. Ä°slâm; insanlığı olumlu anlamda etkileyen ve kuÅŸatan bir din ve bir medeniyet. Birlikte uyumlu yaÅŸama imkânı sunan tek kültür. GeçmiÅŸ dönemlere bakmada ve onların yansıması olan bugünlere bakmak yeterli.
 
Ä°slâm milletinin veya devletlerinin elinin insanlığın üzerinden çekilmesiyle bunalımlı dönemlere girildi. Bu, giderek daha da koyulaşıyor. Ä°slâm’ın son temsilcisi olan Osmanlı Devleti milliyetçilik hareketleriyle dağıldı ve yıkıldı. Bu yıkılış insanlığın bunalımının baÅŸlangıcı oldu. Ä°nsanlık gün yüzü görmedi. Arap, Arnavut, Türk, Kürt milliyetçilikleri bölünmenin en büyük yıkımına neden. Kürtleri bir anlamda ayrı tutmak gerekiyor. Çünkü onlar bölgenin çeÅŸitli ülkelerine dağılmış durumdadırlar. Osmanlı’nın yıkımında onların bir dahli yoktur. Fakat onlar da bir oyunun kurbanı. Arnavutların ayaklanmasıyla Balkanlar çözüldü. Güç yitimi orada baÅŸladı. Osmanlı sınırları içindeki diÄŸer topluluklar ve kavimlere yol açıldı. Bulgarlar, Sırplar, diÄŸerlerinin ayaklanmaları peÅŸi sıra geldi. Arapların Ä°ngiliz emperyalizminin tuzağına düÅŸmeleri asıl yıkım.
 
Dağılmalar artık ırk olgusunun ötesine geçti. Müslümanların en güçlü olabileceÄŸi, dayanışmasının dağılmasının düÅŸünülemeyeceÄŸi tek ÅŸey ırk olgusuydu.
 
Müslümanlar için ırk sadece bir ayrıntı. Ne yazık ki ayrıntı olan bu olgu öne çıkınca medeniyetin bütün deÄŸerleri geri plana itilmiÅŸ oldu. Bu da en çok emperyalizmin iÅŸine geldi, amaçlarına ulaÅŸmayı kolaylaÅŸtırdı. Buna birçok küçük ayrıntı eklendi ve dolayısıyla Müslümanlar dağılıverdiler. Bir daha da bir araya gelemediler.
 
Hıristiyanlar paranın gücünü iyi kullandılar ve kullanıyorlar. Gerçekte laik zihni oluÅŸu hayata iyi uyarlıyor ve uyguluyorlar. Onlarda ırk olgusu çok da önemli olmuyor. Fransız Ä°htilali sonrası bir dalga gibi gelip geçti. Dağıldılar ve toplandılar. Bugün için Avrupa tek millet özelliÄŸinde. Aralarında sadece güç bölüÅŸümü gibi küçük ayrıntılar var. Bunlar da aşılıyor. AB Katolik Hıristiyan ümmet birliÄŸidir. Buna güçleri yetse tarihten gelen kimi durumları aÅŸabilseler Ortodoksları da dâhil edecekler.
 
Amerika ve diÄŸer ırkçı güçler üst bir kurum gibidir. Roma Katolik dünyasının birincil temsilcisi olan Fransızlar belli güçler karşısında diz çökmüÅŸlerdir. Manevi güçleri bir yere kadar varlığını sürdürebildi. Ä°ngilizler ara ve bir üst güçtür. Çünkü Amerika ruh olarak onun uzantısı. Asıl gücünü kaptırmış olsa bile.
 
Müslümanların düÅŸtüÄŸü bu tuzak onların ellerini rahatlattı. Birbirilerini yemekle meÅŸguller. Kaygıları ırk eksenli bir kimlik duygusu. Ancak hangi medeniyet dairesinde olduklarını unutuyor ve ihmal ediyorlar. Bu duygunun körelmesi onları uçurumlara itiyor. En büyük yanlış da dağılma sürecinde ırk eksenli bir oluÅŸa razı olmaları. Birbirlerini anlayıp dinlememeleri.
 
Batı, ırk olgusunu merkeze alarak büyük bir baÅŸarı elde etti. Bunu sürdürüyor. DiÄŸer ayrılıkçı unsurlar onların sadece iÅŸlerini kolaylaÅŸtırıyor. Irkların kralları, reisleri, sultanları küçük devletçik saltanatlarına razı oluÅŸları bir baÅŸka sorunu Müslümanların.
 
Bütünüyle Allah rızasının, medeniyet ve din duygusunun, kültürünün devre dışı olmasıdır. Bütün bu yöneticilerin her biri sadece sıradan ve geçici birer kukladırlar. Emperyalizm bunu alabildiÄŸine rahat kullanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.