Güncel
Mehmet Acet: Kuzeydoğu Suriye için ABD ile anlaşma olacak mı?
Follow @dusuncemektebi2
Mehmet Acet- Yeni Åžafak
CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ın, Türkiye’nin milli güvenlik meselelerinin ÅŸantaj aracı olarak kullanılmasına izin vermeyeceÄŸini S-400 meselesinde dünya alem görmüÅŸ oldu.
Åžantaj derken, aslında büyük ölçüde ekonomi üzerinden bu aracın devreye sokulmasından söz ediyorum.
Ä°ÅŸin ÅŸurası tecrübeyle sabit hale geldi:
ABD, Türkiye ile yaÅŸanan kriz konularını kendi lehine çevirmek için, ekonomi piyasalarının Türk/Amerikan iliÅŸkilerine olan duyarlılığını ÅŸantaj aracı olarak kullanmak istedi.
Geçen sene Rahip Brunson krizi nedeniyle döviz kurlarının sert ÅŸekilde tırmanmasının arkasında da piyasaların bu duyarlılığı vardı.
“Buradan yürürsek istediÄŸimizi alırız” diye düÅŸündüler.
“ErdoÄŸan, aynı tablonun yeniden yaÅŸanmasını göze alamaz” diye hesap ettiler.
Kongre, Dışişleri Bakanlığı, Pentagon...
12 Temmuz’a kadar konuÅŸmayan, tehdit etmeyen kalmadı.
Savunma Bakanlığı üzerinden gönderilen muhtemel yaptırım listeleri üzerinden “Bunları uygularsak uçaklarınız havalanamaz, savaÅŸ halinde kazma kürekle savaÅŸmak zorunda kalırsınız” demeye getirdiler.
Korkutucu senaryoların final cümleleri hep, “Ekonominiz felakete sürüklenecek” cümlesiyle bitti.
Ama CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, direndi, pes etmedi, tehditlere boyun eÄŸmedi ve nihayetinde ABD’nin ekonomi üzerinden Türkiye’yi dize getirme planı en azından ÅŸimdilik rafa kalkmış oldu.
Bir baÅŸka sınav ÅŸimdi de Suriye’nin kuzeydoÄŸusu için söz konusu.
Geçen haftanın verdiÄŸi sinyaller, ErdoÄŸan’ın bu bölgedeki tehditler konusunda da taviz vermeden hareket edeceÄŸini gösteriyor.
Hatırlayalım...
ABD BaÅŸkanı Trump, attığı twitlerinden birinde “Türkiye Kürtleri vurursa ekonomisini mahvederiz” demiÅŸti.
Haziran sonunda Osaka’da yapılan G-20 zirvesi sırasında da “Türkiye’nin Suriye sınırında 65 bin askeri hazır bulundurduÄŸunu, ErdoÄŸan’ın Suriye’deki Kürtlerle büyük problemi olduÄŸunu, onları haritadan silmek istediÄŸini” söyledikten sonra “Ben ona bunu yapma dedim, O da yapmadı” diye konuÅŸmuÅŸtu.
Aynı konuÅŸmasında Trump, ErdoÄŸan’dan ‘çetin ceviz’ diye söz etmiÅŸti.
KuzeydoÄŸu Suriye, bir baÅŸka deyiÅŸle Fırat’ın doÄŸusuyla ilgili son geliÅŸmeler, ABD açısından ErdoÄŸan’ın hiç de kolay lokma olmadığını gösteren baÅŸka bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.
ABD’nin bu konulara bakan adamı, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Ankara’da yaptığı son görüÅŸmelerden “Sabrımız kalmadı, ya taleplerimizi derhal karşılayın, ya da harekete geçeceÄŸiz” mesajını alarak ülkesine döndü.
Åžimdi Washington’dan askeri bir heyet, güvenli bölge konusunda müzakereler yapmak üzere Ankara’ya geliyor.
Ä°ki ülkenin mevcut pozisyonlarına bakıldığında ‘makasın bir hayli açık olduÄŸu’ ortada.
Pentagon, YPG ile iÅŸbirliÄŸini sürdürmekten vazgeçmediÄŸi gibi, Türkiye’nin muhtemel bir operasyonunu engellemek için de elinden gelen her ÅŸeyi deniyor.
Jeffrey’in son ziyareti için “Yeni bir planla geldi” diye sunulan ÅŸeyin Ankara’nın taleplerini karşılamaktan çok uzak olduÄŸu da ortaya çıkmış durumda.
Daha önce YPG’nin PKK’nın Suriye uzantısı olduÄŸunu kabul eden açıklamalar yapan Jeffrey’de bu defa Pentagon aÄŸzıyla konuÅŸup ÅŸöyle ÅŸeyler söyledi:
“Türkiye, sınırında sadece kendi güçlerinden oluÅŸan bir plan istiyor. Bizimle birlikte savaÅŸanların (YPG/PKK) zarar görmemesi, herhangi bir tarafın saldırısına hedef olmaması konusunda taahhüdümüz sürüyor.”
Bu açıklamalar da gösteriyor ki, ABD’nin bu bölge için oluÅŸturduÄŸu ana stratejiden vazgeçmek gibi bir niyeti bulunmuyor.
Oyalama stratejisi de Ankara açısından artık kabak tadı verdiÄŸine göre, günün sonunda Türkiye’nin tek taraflı harekete geçme ihtimali artmış görünüyor.
Temmuz ayının 12’sine kadar geçen süre boyunca aylarca, “Acaba S-400 bataryaları gelecek mi? Gelirse ABD ne yapar? soruları tartışılmıştı.
AÄŸustos ayını da muhtemelen “Acaba Türkiye ile ABD Fırat’ın doÄŸusu için anlaÅŸabilecek mi? AnlaÅŸma çıkmazsa Türkiye operasyon baÅŸlatacak mı?” sorularıyla geçireceÄŸiz.
Henüz yorum yapılmamış.