Çin'den, Alman heyetine 'Uygur' engeli!
Alman parlamentosundan bir heyetin Çin'e yapmayı planladığı ziyarete Pekin yönetiminin izin vermediği bildirildi. Yeşiller'e göre gerekçe, heyette Uygurların haklarını savunmasıyla tanınan vekil Margarete Bause'nin de bulunması.
Alman parlamentosundan bir heyetin Çin'e yapmayı planladığı ziyarete Pekin yönetiminin izin vermediÄŸi bildirildi. YeÅŸiller'e göre gerekçe, heyette Uygurların haklarını savunmasıyla tanınan bir vekil bulunması.
Alman YeÅŸiller partisi, parlamentonun dijitalleÅŸmeyle ilgili komitesinden vekillerin önümüzdeki haftalarda Çin'e gerçekleÅŸtirmeyi planladığı ziyarete, heyette kamuoyunda Uygur azınlığın haklarını savunmasıyla tanınan Margarete Bause de bulunduÄŸu için Pekin tarafından izin verilmediÄŸini duyurdu.
YeÅŸiller üyesi vekil, dpa haber ajansına yaptığı açıklamada, "Çin'in ben listede olduÄŸum sürece heyetin Çin'e seyahat edemeyeceÄŸi ÅŸeklindeki mesajı kesinlikle kabul edilemez" ifadesini kullandı.
"Bunu, insan haklarını yüksek sesle ve açıkça destekleyen parlamenterleri susturma giriÅŸimi olarak görüyorum" diyen Bause, Alman parlamentosunu Çin'in bu tarz tutumlarına izin vermemeye çağırdı.
Alman heyeti, 23 AÄŸustos-1 Eylül tarihleri arasında yapmayı planladığı Çin ziyaretinde Åžanghay ve Pekin'de temaslarda bulunmayı öngörüyordu. Bause, komitenin YeÅŸiller partili baÅŸkanı Dieter Janecek'e vekâlet etmek üzere bu ziyarete katılacaktı.
Bause, Çin'in tavrı üzerine komite baÅŸkanı Janecek'e gönderdiÄŸi mektupta, seyahatten vazgeçilmesi için herhangi bir neden görmediÄŸini ve heyete katılma fikrinde bir deÄŸiÅŸiklik olmadığını iletti.
Bause, Twitter'daki paylaşımında, "Bu olay sadece insan hakları konusundaki çalışmalarımı daha da yoÄŸunlaÅŸtıracaktır" diyerek kararlılığını ifade etti.
YeÅŸiller partisinin parlamentodaki üst düzey isimlerinden Britta Hasselmann da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Çinli yetkililerle görüÅŸen ya da Çin hakkında konuÅŸan herkesin insan hakları konusunu gündeme getirmesinin önem taşıdığını belirterek, "Margarete Bause dâhil parlamentodaki YeÅŸiller ve diÄŸer partilerden birçok meslektaşımın yaptığı da bu. Bu iyi bir ÅŸey" dedi.
Alman parlamentosu çatısındaki Ä°nsan Hakları Komitesi'nin de Çin'e giriÅŸine izin verilmediÄŸi açıklandı.
Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin meclis grubunun insan hakları sözcüsü Michael Brand, Çin'in, "insan haklarını açıkça irdelemeye ve hassas konulara deÄŸinmeye cesaret eden insanlara" bu ÅŸekilde gözdağı vermeye çalıştığını iddia etti.
Çin'in yeni BirleÅŸmiÅŸ Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun, geçen Cuma günü New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Pekin'in, "özellikle Sincan, Tibet ve Hong Kong gibi iç meselelerine" dışarıdan müdahale edilmesine asla izin vermeyeceÄŸini söylemiÅŸti.
Henüz yorum yapılmamış.