Sosyal Medya

'Kredi kartı ile kurban alınır mı?' sorusuna İstanbul Müftülüğü'nden cevap

'Kredi kartı ile kurban alınır mı?' sorusunu cevaplayan İstanbul Müftüsü Mehmet Emin Maşalı "Faize yol açmadığı sürece kredi kartıyla kurban kesilebilir. Kurbanı inşallah makbul olur. Yani tek çekimle herhangi bir faiz oluşmuyor ve bir defada parayı faize bulaşmadan ödüyorsanız sorun yok" ifadelerini kullandı.



Ä°stanbul Müftüsü Mehmet Emin MaÅŸalı yaptığı açıklamada, kurbanın önemine iÅŸaret ederek, zengin insanların kesmesi gerektiÄŸini söyledi. MaÅŸalı, ''Temel ihtiyaçlarını karşılamış, bunun ötesinde kenarda 80 gram altın maddi imkanı bulunan kiÅŸiler kurban kesmeli. Hanefi mezhebine göre bu vaciptir. DiÄŸer mezheplere göre de sünnet olarak deÄŸerlendirilmiÅŸtir'' diye konuÅŸtu.
 
Zengin olmayan bir kiÅŸinin kurban kesmesine gerek olmadığını dile getiren MaÅŸalı, ÅŸöyle devam etti: ''Ä°ÅŸin fıkhi boyutu bu ÅŸekilde. Ama vacip olmadığı halde kurban kesen kiÅŸiler de oluyor. Bunun psikolojik tarafı fazla. Bir babayı düÅŸünün, çocuÄŸuna bayram gününde kurban kesmenin verdiÄŸi o coÅŸkuyu yaÅŸatmak istiyor. Ä°ster istemez gücü nispetinde belki sıkıntıya da girerek kurban kesiyor. Normalde maddi imkanı yerinde olmayan, temel ihtiyaçların ötesinde kenarda parası olmayan bir kiÅŸinin kurban kesmesine gerek yok. Bu kiÅŸiler yükümlü olmadığı bir ÅŸeyle kendisini yükümlü tutmuÅŸ oluyor.''
 
"FAİZ OLUŞUYORSA DOĞRU YAKLAŞIM DEĞİL"
 
Ä°slam dininin faizi yasakladığını ve haram kıldığını anlatan MaÅŸalı, ''EÄŸer faiz oluÅŸuyorsa kredi kartıyla kurban kesmek doÄŸru bir yaklaşım deÄŸil. Faizli iÅŸleme hangi vesileyle girerseniz girin, günaha girmiÅŸ olursunuz. Faize yol açmadığı sürece kredi kartıyla kurban kesilebilir. Kurbanı inÅŸallah makbul olur. Yani tek çekimle herhangi bir faiz oluÅŸmuyor ve bir defada parayı faize bulaÅŸmadan ödüyorsanız sorun yok. Ama ödeyemezseniz ve faize girerse orada günaha yol açar.'' ifadelerini kullandı. 
 
Kurban etinin dağıtımının da önemli olduÄŸunu kaydeden MaÅŸalı, ÅŸunları söyledi: ''Kurban etinin bir bölümümünü fakir fukaraya, bir bölümünü eÅŸimize dostumuza, diÄŸer bölümünü de aile bireylerine ayırmalıyız. Kurban etini üçe bölüp bu ÅŸekilde dağıttığımızda sünnete uygun bir davranış yapmış oluruz. EÄŸer çevremizde kurbanı paylaÅŸacağımız kiÅŸiler yoksa vekalet yoluyla kurban kesimini de deneyebiliriz. Vekalet yoluyla kurbanı gerçekten çok muhtaç kiÅŸilere ulaÅŸtırma yoluna baÅŸvurabiliriz. TDV (Türkiye Diyanet Vakfı) dünya çapında 149 ülkede vekaletle kurban kesimi yapıyor. Dünya genelinde ihtiyacı olanlara kurbanlarınızı ulaÅŸtırıyor."
 
Ä°htiyaç sahibi ise gayrimüslimlere de kurban etinden verilebileceÄŸini vurgulayan MaÅŸalı, "Belki sizin vereceÄŸiniz bir pay hisseyle onların Ä°slam'a karşı bakışı çok deÄŸiÅŸecektir.'' dedi.
 
Ä°STANBUL/AA
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.