Sosyal Medya

Güncel

ABD, İran’a karşı Deyr ez Zor’da, 'Devrimci Komando Ordusu'nu kurdu!

Suriye’de güç kavgası sürüyor. ABD, Türkiye’ye karşı YPG şemsiyesi altında Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) kurdurduktan sonra, şimdi de İran’a karşı yine Kürt ağırlıklı Deyr ez Zorlu savaşçılardan oluşan 'Devrimci Komando Ordusu’nu kurduğu bildirildi.



Suriye'de güç kavgası sürüyor. ABD, Türkiye'ye karşı YPG ÅŸemsiyesi altında Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) kurdurduktan sonra, ÅŸimdi de Ä°ran'a karşı yine Kürt ağırlıklı Deyr ez Zorlu savaÅŸçılardan oluÅŸan Devrimci Komando Ordusu'nu kurduÄŸu bildirildi.

Haberi doÄŸrulayan Lübnan'ın El Modon gazetesi, Kürt ağırlıklı Deyr ez Zorlu savaÅŸçılardan oluÅŸan Devrimci Komando Ordusu'nun ABD tarafından yeniden faaliyete geçirildiÄŸini iddia etti. Habere göre uluslararası koalisyon güçleri Irak, Suriye, Ürdün sınırlarının kesiÅŸtiÄŸi noktada bulunan Tanf bölgesinde top ve roket fırlatıcıları dahil ağır silahlarla tatbikat yapacak, bu tatbikata Devrimci Komando Ordusu da katılacaktı. Haberde ayrıca Devrimci Komando Ordusu'nun eleman toplayacağı ve yeni üyeler için Ürdün'de eÄŸitim kampları kuracağı belirtiliyordu.

Devrimci Komando Ordusu'nun Deyr ez Zor'da ve Suriye-Irak sınırında Ä°ranlı milislere karşı yerel taarruz gücü olarak kullanılabileceÄŸini belirten gazete, ÅŸöyle diyordu: “Bu haberler, ABD'nin doÄŸu Suriye'deki Ä°ranlı milisler üzerinde baskıyı arttırdığı bir ortamda geliyor. Baskıya Suudi Arabistan da destek verdi. (…) Sabhan söz konusu vilayetin yeniden inÅŸasına cömert destek sözü verdi.”
 
AraÅŸtırmacı Socrates El Alu'ya göre Ä°ran Deyr ez Zor'u, ABD kontrolünde olan Tanf sınır kapısına alternatif güzergâh olarak görüyor. Tanf'ta uluslararası koalisyonun askeri üssü var.

Alu'nun deÄŸerlendirmesi ÅŸöyle: “Tahran'ı Irak ve Suriye üzerinden Beyrut'a baÄŸlamak isteyen Ä°ran, bu stratejik projesini gerçekleÅŸtirebilmek için Deyr ez Zor'u kontrol etmek istiyor. ABD de bunu engellemeye çalışıyor. Deyrizor ABD için Amerikan üslerinin bulunduÄŸu kuzeydoÄŸu Suriye'deki nüfuz alanları (Kürt bölgeleri) arasında baÄŸlantı noktası teÅŸkil ediyor.”

Koalisyon mart ayında IŞİD'in Suriye'deki maÄŸlubiyetini ilan ettikten sonra kuzeydoÄŸudaki Rakka, Deyr ez Zor Amuda, Kamışlı, Haseke, Derik ve Tel Abyad bölgelerinde askeri konseyler kurulmuÅŸtu.

Gazeteci Nureddin Ömer'e göre “Askeri konseylerin kuruluÅŸu ve bu güçlerin yeniden yapılandırılmasıyla, Ankara'yla Washington arasında varılacak nihai anlaÅŸmadan sonra Fırat'ın doÄŸusunda kurulması beklenen güvenli bölgede bu güçlerin yer alması amaçlanıyor.” 

Ankara-Washington temaslarında konseylerin güvenli bölgenin askeri kanadı olma ihtimalinin görüÅŸüldüÄŸünü söyleyen Ömer, ÅŸöyle devam etti: “Bu, Suudi Arabistan'ın DSG'yi Suriye Yüksek Müzakere Komitesi'ne dahil etmek istediÄŸi haberleriyle baÄŸdaşıyor. Sızan bilgilere göre DSG Riyad-3 konferansına davet edildi.”

Kürtlere baÅŸka taraflardan da destek geliyor. Gazeteci Ahmedi, Fransa, Ä°sveç ve Norveç'ten gelen diplomatik heyetlerin Rojava yetkilileriyle yaptıkları görüÅŸmelerde kamusal hizmetler ve insani projeler için destek sözü verdiklerini belirtti.

Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi'ne göre ise uluslararası koalisyon 14 Temmuz'da lojistik yardımlar, araçlar ve yeniden inÅŸa malzemesi taşıyan 280 TIR'ı Irak'ın kuzeyinden SDG bölgelerine gönderdi. Böylece marttan itibaren Fırat'ın doÄŸusuna ulaÅŸan sevkiyat sayısı 1730'u buldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.